STRATEŠKI FORUM

Blejski forum bo prepričal Indijo?

Objavljeno 02. september 2014 10.00 | Posodobljeno 01. september 2014 21.41 | Piše: Jadran Vatovec

Ob robu Strateškega foruma Bled »molimo k Višnuju, Šivi in Krišni«.

Minister za gospodarstvo v odstopu Metod Dragonja je na Bledu letos tudi gostitelj turističnega panela. Foto: Jure Eržen/Delo

BLED – Si slovenski davkoplačevalci mar res lahko privoščimo, da bo naša politična vrhuška še kar afne guncala na takšnih in drugačnih kakor zelo pomembnih prireditvah doma in v tujini, do kdaj še? No, pa pustimo to vprašanje, naj obvisi v zraku, čeprav se, ja, prav v njem bržda skriva Damoklejev meč, ki že predolgo visi nad Slovenijo in našimi glavami, in posvetimo pozornost domnevno pomembnejšemu dogodku: letošnjemu dvodnevnemu Strateškemu forumu na Bledu, ki se je začel včeraj. Mimogrede, letos so ga poimenovali Moč zaupanja. Pomemben naj bi bil tudi zato, ker je letošnji, že deveti po vrsti, posvečen (namenjen) tudi krepitvi gospodarskega sodelovanja naše majhne državice z gospodarsko azijsko velesilo Indijo. Drži, to je v intervjuju za STA že vnaprej napovedal generalni sekretar Strateškega foruma Bled dr. Alain Brian Bergant.

In kako koristen je lahko takšen forum za prihodnjo pričujočnost slovenskih podjetij na indijskem trgu, če vemo, da se ga letos udeležuju približno 500 udeležencev iz 65 držav? Seveda je lahko oziroma bi bil lahko. Če se bo našim gospodarstvenikom v dveh dnevih z navzočimi predstavniki indijskega gospodarstva uspelo dogovoriti za poznejše konkretnejše pogovore oziroma celo že za morebitno sklepanje pogodb. Če, skratka. Jasno, vsi držimo pesti in, če lahko tako rečemo, ta hip molimo k Višnuju, Šivi in Krišni, da bi letošnji blejski forum pripomogel k čim uspešnejšemu slovensko-indijskemu sodelovanju. Toda Strateški forum Bled na prvi vtis žal v marsičem spominja na prav tako domnevno izjemno koristno karavano slovenskih izjemno sposobnih gospodarstvenikov z Borutom Pahorjem na čelu, ki je pred leti romala v Libijo, k tedanjemu diktatorju Moamerju Gadafiju. Točno, Pahor je Gadafiju podaril celo Titovo sprehajalno palico, navdušeni Gadafi pa je Pahorju ne da bi trenil obljubil v dar dve kameli. A pri tem je tudi ostalo. Titova palica je ostala v Libiji, kameli, obljube in naše sanje o zaželenem prihodnjem sodelovanju med državama pa tudi.

Indija pa le ni Libija, boste rekli. Seveda ni, toda slovenski politiki in gospodarstveniki ostajajo v obeh primerih slovenski politiki in gospodarstveniki. To je še najpogosteje naša težava. Ker ni nobenih novih obrazov. Ker pa je Bled vsaj bliže od Tripolisa, se bodo gostom iz tujine tokrat pridružili tako rekoč vsi naši najpomembnejši politiki: predsednica vlade mag. Alenka Bratušek in predsednik vlade mag. Miro Cerar mlajši, predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez, predsednik države Pahor in, ne nazadnje, celo naš nenadomestljivi zunanji minister Karl Erjavec. Če je Pahor že včeraj, že na odprtju 9. Strateškega foruma Bled, nastopil kot slavnostni govornik na tako imenovanem glavnem panelu z naslovom Filozofija vodenja, bo letošnji forum s svojim zaključnim nagovorom zaokrožil Karl Erjavec, ki bo sicer na Bledu opravil več priložnostnih dvostranskih srečanj z ministri oziroma visokimi predstavniki mednarodnih organizacij. Srečal se bo z generalom Vijayjem Kumarjem Singhom, samostojnim ministrom za razvoj indijske severnovzhodne regije, ter državnim ministrom za zunanje zadeve in Indijce po svetu, profesorjem Gaminijem Lakshmanom Peirisom iz Šrilanke, sultanom Bin Saeedom Al Mansoorijem iz Združenih arabskih emiratov idr.

Kaj pravite, se mar ne bi spodobilo, da čez nekaj časa vendarle preverimo, kako koristen je bil letošnji blejski forum za slovensko gospodarstvo? Bi se. Saj se ne hvalimo zaman, češ da je strateški. No, če bi potem ugotovili, da le ni bil pretirano koristen, bi si lahko znova postavili uvodno vprašanje: si slovenski davkoplačevalci mar res lahko privoščimo, da naša politična vrhuška še kar afne gunca?

Podvojena moč Bratuškove in Cerarja

Če je letos na blejskem forumu komaj prvič tudi turistični panel (letos so ga nadvse domiselno poimenovali kar Moč turizma), na katerem bo v vlogi gostitelja gospodarski minister v odstopu Metod Dragonja, je prav gotovo vredno omembe tudi to, kako sta si svoje forumske obveznosti galantno približno na pol razdelila predsednica vlade mag. Alenka Bratušek in predsednik vlade dr. Miro Cerar mlajši. Če je prva, na primer, že včeraj na Bledu sprejela ministra za zunanje zadeve in trgovino Madžarske dr. Tiborja Navracsicsa, ga bo drugi v Ljubljani sprejel še enkrat, danes. V slogi je kljub vsemu lahko moč, bi lahko rekli, saj je menda mogoče na goste narediti boljši vtis, če se z njimi dvakrat pogovarjajo različni naši predstavniki, četudi se enkrat z njimi pogovarja predsednica vlade, drugič pa pač še predsednik vlade. Kar bi tuje goste lahko upravičeno zmedlo.

 

Deli s prijatelji