RAZSODBA

Blejska župnija bo še naprej najemnica Blejskega otoka

Objavljeno 29. junij 2012 19.36 | Posodobljeno 29. junij 2012 19.36 | Piše: M. U., STA

Tožba države proti blejski župniji je zavrnjena.

Potapljači na Bledu so v akciji, v jezeru naj bi bila mina. Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Kranjsko okrožno sodišče je ovrglo tožbo države proti župniji Bled, s katero je državno pravobranilstvo zahtevalo razveljavitev sporazuma najema Blejskega otoka, so pojasnili na pravobranilstvu.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport sodbe še niso prejeli, zato je za zdaj še ne bodo komentirali.


Sklep sodišča še ni pravnomočen

Kranjsko sodišče je odločilo o ugovoru župnije Bled, da gre pri tožbi Republike Slovenije proti župniji za že razsojeno stvar, je pojasnila predstavnica za stike z javnostjo državnega pravobranilstva Anita Drev. Tako je sodišče tožbo ovrglo. Sklep sodišča sicer še ni pravnomočen, rok za pritožbo je 15 dni. Sodišče je namreč že aprila lani zavrnilo tožbeni zahtevek takratnega ministrstva za kulturo za razveljavitev sporazuma, s katerim je blejska župnija leta 2008 dobila v 45-letni brezplačni najem Blejski otok. Sodišče je takrat razveljavilo tožbo, ker bi jo državno pravobranilstvo moralo vložiti zoper oba podpisnika sporazuma, to je zoper ljubljansko nadškofijo in blejsko župnijo. Zato se je ministrstvo takrat odločilo, da tožbo razširi še na ljubljansko nadškofijo. Tako se tožba države za ničnost sporazuma o brezplačnem najemu otoka nadaljuje, a le proti ljubljanski nadškofiji.

Deli s prijatelji