NOROST

Blejska hokejska farsa 
že v kriminalnih vodah

Objavljeno 14. oktober 2013 19.20 | Posodobljeno 14. oktober 2013 19.20 | Piše: Boštjan Fon

Neznanec je na hokejsko trgovino na Bledu ponoči namestil ključavnice.

Kdo je na vrata trgovine Cansport namestil ključavnice? Foto: Boštjan Fon

BLED – Brane in Breda Terglav sta v sobotnem jutru odšla od doma na Bled, do trgovine s športno opremo Cansport, ki jo vodita že več kot desetletje, in kot vsakič nameravala odpreti vrata prostora, ki je umeščen v sklopu hokejske dvorane sredi gorenjskega turističnega bisera. Obstala sta pred vrati, na katerih so bile nameščene ključavnice – zanje nista imela ključev!

Kdo je tisti, ki je Terglavu namestil ključavnice na trgovino?

»Ugotovila sva, da je nekdo ponoči, v petek sva namreč odšla z Bleda domov po 19. uri, namestil ključavnice na trgovino in nama tako preprečil vstop ter s tem tudi opravljanje dejavnosti,« je povedala Terglavova, mati Eda Terglava, nekdanjega reprezentanta Slovenije v hokeju na ledu in prvega Slovenca, daleč pred Anžetom Kopitarjem, ki je bil izbran na naboru lige NHL, leta 1998 ga je izbral klub Buffalo Sabres. Brane Terglav, predsednik nadzornega sveta Hokejske zveze Slovenije in hkrati človek, ki je bil v svojem celotnem delovanju v hokeju znan kot mož brez dlake na jeziku, je poklical policijo: »Drugega mi ni preostalo, saj nisem mogel v prostor, kjer je hokejska oprema, za katero sva z ženo odgovorna in s katero delava za preživetje.« Ni trajalo dolgo, ko je do hokejske dvorane prispela policija, opravila ogleda, zbrala informacije in se posvetovala z upravitelji dvorane. O dogodku je bila obveščena tudi dežurna okrožna državna tožilka. Kdo je tisti, ki je Terglavu namestil ključavnice na trgovino?

Da bi bila norost blejskega hokeja še bizarnejša, je bila skupščina sklicana prek plačanega oglasa v Primorskih novicah. Koliko izvodov Primorskih novic je prodanih na Bledu, je druga zgodba.

Zgodba je dolga, zapletena in predvsem prepletena z neverjetnimi birokratskimi akrobacijami v letih delovanja blejskega hokeja. Nekoč je bil na Bledu en sam hokejski klub, ki se je imenoval Hokejsko-drsalni klub (HDK) Bled. Svojčas je ob Jesenicah in Olimpiji igral v mednarodni alpski ligi. Potem so ustanovili HK Sportina Bled, imel je dokaj opazno vlogo v slovenskem državnem prvenstvu, igral je tudi v Alpski ligi. Brane Terglav, ki je ustanovil prvi blejski klub, je takrat že odšel iz HDK Bled. Ko so ustanovili HK Sportina Bled, je Terglav skupaj z Rudijem Hitijem ponovno ustanovil Hokejsko-drsalni klub (HDK) Bled in hotel hokej na Bledu peljati v pozitivno smer.

Pred dvema tednoma je bila skupščina HDK Bled. Nekateri trdijo, da so jo organizirali nelegitimni posamezniki, ki so se podpisali za člane kluba in vplačali po en sam evro članarine, tik preden se je začelo zasedanje. Da bi bila norost blejskega hokeja še bizarnejša, je bila skupščina sklicana, glej ga, zlomka, prek plačanega oglasa v Primorskih novicah 14. septembra letos. Koliko izvodov Primorskih novic je prodanih na Bledu, je druga zgodba. Brez prisotnosti predsednice Terglavove je bila ta odstavljena, kot sekretar kluba je bil razrešen tudi njen mož Brane. In v tem grmu tiči zajec, ki je gotovo menjal ključavnice na vratih trgovine Cansport.

»Joj, kam smo prišli?«

Trgovina Cansport, ki je bila v soboto zjutraj zaklenjena s ključavnicami, ki jih je namestil uradno še vedno neznanec, je v lasti občine Bled, ta pa jo je prek javnega razpisa letos ponovno dala v desetletni najem HDK Bled. Podpisana pogodba je v občinskih fasciklih s predsednico Terglavovo, ki je tudi redno zaposlena v tej trgovini. Novi zakoniti zastopnik HDK Bled s sporne skupščine pred dvema tednoma, torej ta osebek, ki naj bi bil novi predsednik, po naših zanesljivih informacijah ni obvestil občine kot lastnice prostora, da ima namen prevzeti nadzor nad poslovanjem v trgovini.

Ena večjih napak v vsej kolobociji se je pripetila na Upravni enoti (UE) Radovljica: 20. septembra 2013 je tja prispela vloga za registracijo spremembe zastopnika HDK Bled. Vloga, ki naj bi potrdila novo osebo kot predsednika HDK Bled, je že na prvi pogled nepopolna, a so na UE Radovljica pet dni pozneje izdali odločbo, da je predsednik namesto Brede Terglav nekdo drug. »Kot legitimna predsednica društva sem se v roku pritožila na pristojne institucije, hkrati pa kanim odgovorne osebe, ki so podpisovale sporne odločbe, kazensko ovaditi zaradi suma ponareditve listin ter zlorabe pravic. Zapisnik, ki je bil predložen na UE Radovljica, so podpisale nelegitimne osebe in ga žigosale s ponarejenim žigom, saj so vsi trije obstoječi žigi HDK Bled pri meni doma.« Izvedeli smo, da bosta zaradi nevestnega dela kazensko ovadeni še dve pooblaščeni osebi z UE Radovljica.

Zakonca Terglav sta do sredine sobotnega popoldneva stala pred trgovino Cansport, v kateri je bilo precej ne preveč poceni hokejske opreme v lasti HDK Bled. Naši viri trdijo, da je je za okoli 70.000 evrov. Klub prodaja hokejsko opremo in oblačila, da si pomaga pri delovanju hokejske šole in dveh starejših selekcij, hkrati pa je trgovina za starše, ki vozijo otroke na treninge, rekreativce, ki se ukvarjajo s hokejem na ledu za lastno veselje, ter nekatere vrhunske igralce servis tik ob ledeni ploskvi z opremo ter storitvami, predvsem brušenjem drsalk.

»Joj, kam smo prišli?« se je spraševala Breda Terglav in dodala: »Z občinarji smo se dogovorili, da bodo ključavnice odstranili in bomo na vrata namestili nove, naše, hkrati pa bo pred vrati, dokler se položaj ne bo razčistil, varnostnik. Kaj bi se zgodilo, če bi nam kdo odtujil vso robo, kdo bi bil odgovoren?«

Pravno formulirano se je vzpostavilo posestno stanje: »Moja žena je zaposlena v klubu in na ta način, da je nekdo zamenjal ključavnice, ji je bilo onemogočeno delo. Hkrati se nam zastavlja vprašanje, ali niso bile ključavnice nemara zamenjane zato, da bi čez vikend izginila vsa roba v trgovini, za krivca pa se označilo nemara celo mene in mojo ženo?« se sprašuje Brane Terglav in dodaja: »Nameraval sem se upokojiti in se posloviti od hokeja, ampak zdaj se niti najmanj ne mislim umakniti. Poteza, ki so si jo privoščili ti, ki so zamenjali ključavnice, je šla čez rob. To podlo neumnost bodo zelo obžalovali.«

image

Na Bledu so kar trije hokejski klubi. Foto: Boštjan Fon

Koliko hokejskih klubov ima Bled?

Medtem ko je hokej na Jesenicah dobesedno krepnil zaradi volje lokalnih fevdalcev, ki so se šli košarkarsko evropsko prvenstvo (mimogrede, kot prenočitvene zmogljivosti so navijačem iz tujih dežel ponujali planinske postelje na 1582 višinskih metrov sezidani visokogorski Koči na Golici), in se javnost sprašuje, kdaj si bo Davčna uprava RS upala, če si sploh bo, iti v Tivoli odgovorne iz hokejske Olimpije povprašat, kdaj bodo poravnali več kot pol milijona evrov visok davčni dolg, imajo na Bledu poleg Hokejsko-drsalnega kluba HDK Bled, predseduje mu/je Breda Terglav, in Hokejsko-drsalnega društva HDD Bled, predseduje mu Rudi Hiti, še tretji klub, HK MK Bled, ki ga kot predsednik vodi Branko Tošič. Da imajo na Bledu poleg treh hokejskih klubov v isti dvorani tudi dva kluba umetnostnega drsanja, ni treba poudarjati. Nameraval sem se upokojiti in se posloviti od hokeja, ampak zdaj se niti najmanj ne mislim umakniti. To podlo neumnost bo nekdo zelo obžaloval. 

 

Deli s prijatelji