PAJEK

Blejska arena spletanja omrežij

Objavljeno 08. januar 2013 20.38 | Posodobljeno 08. januar 2013 20.39 | Piše: Ali Žerdin

Blejska poslovna šola IEDC je ugledna mednarodna izobraževalna institucija. V šoli so ob poslovnih znanjih in veščinah ponosni še na eno stvar: na osebne stike, ki jih med seboj v času študija navežejo slušatelji.

Danica Purg je na čelu šole že četrt stoletja. Foto: Igor Zaplatil

Omrežje, ki ga na blejski poslovni šoli IEDC spletejo slušatelji, naj bi bilo skoraj tako dragoceno kot znanje, ki ga pridobijo študentje. Šola ima tudi svoj alumni, združenje nekdanjih študentov. In veslaško ekipo. Menda se med veslanjem po jezeru med ljudmi spletejo še tesnejše vezi, ki temeljijo na medsebojnem zaupanju in ambiciji, da bi čoln skupaj pognali čim hitreje.

Ugledni tuji nadzorniki

Blejska šola se torej zaveda, kako pomembna so v poslovnem svetu omrežja. Poslovna šola je arena spletanja omrežij in pospeševalka mreženja, hkrati pa je kot institucija vpeta v omrežje. Najprej je tu direktorica šole, profesorica Danica Purg, ki ustanovo vodi četrt stoletja. Šola je organizirana kot družba z omejeno odgovornostjo in ima svoje lastnike. IEDC ima tudi nadzorni svet. In čeprav ne spada med velike gospodarske družbe, je nadzorni svet posejan z uglednimi imeni. Pred leti smo v nadzornem svetu lahko zasledili direktorja Luke Koper Bruna Koreliča, nekdanjega gospodarskega ministra in direktorja Leka Metoda Dragonjo ter direktorja Mobitela Antona Majzlja.

Tudi danes je nadzorni svet IEDC sestavljen iz pisane in ugledne druščine, ki nikakor ne prihaja le iz okolice Blejskega jezera. Riccardo Illy, industrialec in nekdanji župan Trsta, ki svet že desetletja osrečuje z dobro kavo, je v nadzorni svet IEDC prinesel Mediteran. Erhard Busek, politik socialdemokratskih korenin, v nadzorni svet prinaša dunajske manire. Profesor Derek Abell je na Bled prinesel izkušnje najpomembnejših svetovnih poslovnih šol – od ameriškega Harvarda do švicarske Lozane. Peter Kraljič prinaša izkušnje iz svetovalne družbe McKinsey, v preteklosti je bil imenovan v nadzorne svete Leka, Slovenske izvozne družbe in orjaške ruske jeklarske družbe Severstal.

Vrhunski direktorici

V nadzornem svetu IEDC najdemo dva predsednika slovenskih športnih zvez. Franjo Bobinac, predsednik rokometne zveze, je tudi prvi mož velenjskega Gorenja, Gregor Veselko, predsednik jadralske zveze, pa je nekdanji prvi mož Luke Koper. V nadzornem svetu, ki bedi nad poslovanjem Danice Purg, sta dve vrhunski direktorici: Tatjana Fink iz trebanjskega Trima in Cvetka Selšek iz SKB.

Sicer pa je nadzorni svet IEDC prizorišče, na katerem se lahko Telekomov finančnik Zoran Janko sreča s Sandijem Češkom, lastnikom Studia Moderna, ta pa s Klemnom Šešokom iz družbe Taxgroup. Direktorica poslovne šole IEDC Danica Purg je članica nadzornega sveta Sklada tveganega kapitala Taxgroup.

IEDC pa ima ob nadzornikih in slušateljih še eno omrežje – omrežje lastnikov. V lastniški strukturi IEDC je več deset precej dobro stoječih družb, ki se zavedajo, da so odvisne tudi od tega, koliko znanja imajo zaposleni.

Deli s prijatelji