POROKA

Bled je plesal okoli arabskih svatov

Objavljeno 11. avgust 2016 22.31 | Posodobljeno 11. avgust 2016 23.01 | Piše: Špela Ankele
Ključne besede: Bled poroka

Na Bledu so bili priča enemu izmed največjih poročnih slavij doslej.

Nevesta Farah in njen oče, kuvajtski producent in poslovnež Hilal Arnaout. Foto: Špela Ankele

BLED – Enega od minulih koncev tedna je najstarejši blejski hotel sijal še za odtenek bolj elegantno. Hotelsko pohištvo v pritličju Grand Hotela Toplice so nadomestili sodobni beli fotelji. Pod stropom je viselo nešteto cvetličnih aranžmajev, hodnike in celo sanitarije je krasilo na stotine rož kremnate barve, ki so brez besed pripovedovali o tem, da se obeta poročno slavje. Veliko poročno slavje! Ženin in nevesta, Farah in Talal, sta se poročila že v Kuvajtu, a tridnevno slavje, na katero sta povabila približno 400 gostov pretežno iz arabskega dela sveta, sta minuli teden pripravila v Sloveniji. Zakaj?

»Moja babica je bila rojena v Mariboru. Tam je spoznala mojega dedka, ki je v Sloveniji študiral. Ker je bila pred četrt stoletja v Kuvajtu vojna, sem bila tudi jaz rojena v Sloveniji. Na Bled hodim že od mladih nog, in ko sva bila pred nekaj leti s Talalom prvič tukaj, se je tudi on zaljubil v ta prelepi kraj,« je vzrok za to, da je tridnevno slavje potekalo na drugem koncu sveta, opisala nevesta. Samo dve uri sta nas ločevali do začetka velikega poročnega slavja, ona pa je brez kakršne koli nervoze potrpežljivo odgovarjala na novinarska vprašanja in nič ni kazalo, da bi se ji mudilo iz modnih kratkih hlač smukniti v poročno obleko. Bo ta klasična bela? »Da, bela in zelo lepa. Ne bo sicer tista, v kateri sem se poročila v Kuvajtu, ampak bo tudi ta zelo lepa,« je dejala sogovornica, ki je zaposlena v podjetju svojega očeta.

Njen oče, kuvajtski poslovnež in producent Hilal Arnaout, ki se je pred časom pojavil v slovenskih medijih, ker je nameraval v Mariboru zgraditi tako imenovano ameriško univerzo, pa je dodal: »Poroko organizira moja starejša hčerka, torej nevestina sestra. Eno hčerko sem že oddal, kar pomeni, da me ob sedmih otrokih čaka še šest porok.« Nato nam je predstavil še dva prijatelja, pojasnil, da sta oba velika filmska zvezdnika v arabskem svetu, in dodal, da so s potekom slavja, ki je tri dni potovalo po Gorenjski, vsi zelo zadovoljni.

Leto priprav

»Gostje so na slavje prišli z vsega sveta, predvsem seveda iz Kuvajta in okolice. Tu so tudi moji prijatelji iz Kanade, kjer sem študirala. Prav vsi so očarani nad lepotami Slovenije in pravijo, da je to še neodkrit biser. Pokrajina je naše prijatelje iz filmskega sveta tako navdušila, da že razmišljajo, kako bi tu lahko posneli kak film,« je še pojasnila nevesta.

In če nevesta ter njen oče komaj dve uri pred začetkom poročnega slavja nista dajala vtisa, da bi bila vsaj malce nervozna, je bilo v zakulisju čutiti kar precej napetosti. Še najbolj leteča je bila nekaj ur pred začetkom dogodka Petra Čuk, ki je s svojo agencijo Da Petra v rokah držala vse najpomembnejše niti dogodka. »Na to poročno slavje se pripravljamo že eno leto. Nevestina sestra, ki pripravlja slavje, nas je našla na spletu. Nato so se počasi začele priprave, ki so se, bolj ko se je dogodek približeval, samo še stopnjevale. Usklajevali smo tudi najmanjše podrobnosti in na koncu prišli do scenarija, ki je svate prvi dan popeljal na Blejski grad. Drugi dan se je slavje preselilo na Brdo pri Kranju, kjer se je popoldanska zabava odvrtela v ritmu zabaviščnega parka – imeli smo vse, od čarodeja do uličnih umetnikov, pokovke, sladkorne pene … Danes, tretji dan, pa bo v Grand Hotelu Toplice vrhunec.« Na vprašanje, ali je že kdaj skrbela za tako velik poročni dogodek, je bil odgovor pričakovan: »To je prvi tak projekt.«

Da tako obsežnega dogodka niso gostili še nikoli, so pritrdili tudi v Sava Hotelih Bled. »Z nevestino družino smo v navezi že eno leto. Približno 400 gostov smo namestili predvsem v tri naše hotele – Golf, Park in Toplice,« je pojasnila Elvira Krupič, vodja prodaje za kongresne dogodke. In kje spi poročni par? »V predsedniškem apartmaju Grand Hotela Toplice. Tam je nekdaj živela lastnica tega hotela Jula Molnar,« je še eno od posebnosti najstarejšega med blejskimi hoteli, znanega po brezčasni eleganci in številnih slovenskih umetninah, opisala Mojca Krašovec, direktorica Sava Hotelov Bled.

Mimo bi udaril tisti, ki bi sklepal, da bo veliko kuvajtsko poročno slavje minilo brez alkohola in svinjine. »Dvakrat smo testirali poročni jedilnik, ki smo ga natančno uskladili z željami nevestine družine. Odločili smo se, da bomo začeli z degustacijo slovenskih vin. Na terasi smo uredili postaje za pripravo hrane, na katerih bodo gostje lahko dobili različne jedi, ki jih bomo pripravili pred njihovimi očmi,« je nekaj podrobnosti o jedači strnil Simon Bertoncelj, vodja hotelske restavracije Julijana. Ker je bil dogodek velik zalogaj tudi za hotelsko kuhinjo, se je v njej ta večer sukala okrepljena ekipa. »Hrana se bo osredotočala na lokalne sestavine, ki jih bomo postregli na sodoben način,« je še pojasnil chef Simon Bertoncelj. Tudi on je dejal, da njegova kuhinja doslej še ni videla tako obsežnega dogodka.

Z rožami do poletne elegance

A ne samo kulinarična podoba, za katero je ta večer skrbelo 15 kuharjev in skoraj trikrat toliko natakarjev, naravnost fascinantna je bila tudi cvetlična okrasitev. Najstarejši blejski hotel je krasilo na stotine kremastih rož, ki je na Bled prek radovljiške cvetličarne Spaans pripotovalo z Nizozemske. »Vse podrobnosti cvetlične okrasitve smo natančno uskladili z nevestino družino. Krasiti smo začeli pred štirimi dnevi. Vodila me je misel, da bi za sanjsko poroko pričaral poletno eleganco. Zanjo so poskrbele kale, vrtnice, hortenzije in orhideje,« je dejal Tomaž Spaans, medtem ko je na mizah popravljal še zadnje cvetlične podrobnosti. V dobrega četrt stoletja, kolikor se ukvarja s cvetličarskim poslom, niti on v Sloveniji še ni bil postavljen pred tako obsežno nalogo, kakršno je bilo tokratno krašenje Grand Hotela Toplice.

In kakšna je (bila) cena slavja? Lahko govorimo o milijonu evrov ali so številke še višje? »Ne, vsekakor ne gre za milijon,« so se precej skrivnostno namuznili tisti, ki so stali v ozadju blejskega dela zgodbe. Podrobnejših številk, kajpak, niso razkrili, a že samo bivanje v blejskih hotelih, ki so si ga povabljenci sicer plačali sami, ni bilo poceni. »Tak dogodek je vsekakor spodbuda za blejski turizem. To ni priložnost samo za tiste, ki so bili v slavje neposredno vpleteni, ampak tudi za vse druge. Od blejskih trgovcev, lastnikov butikov in lokalov je bilo te dni slišati, da so obrnili bistveno več denarja, kot bi ga sicer,« je sklenil eden od sogovornikov, čigar ime pa se je žal izgubilo v vrvežu nekajstočlanske ekipe, ki je minuli teden stala v ozadju poročnega slavja, kakršnega na Bledu še ni bilo.

Deli s prijatelji