LJUBITELJI JEKLENIH KONJIČKOV

Blagoslov za motoriste

Objavljeno 07. april 2015 13.22 | Posodobljeno 07. april 2015 13.23 | Piše: Drago Perko

V Mirni Peči se je zbralo kar 7500 ljubiteljev jeklenih konjičkov.

Pripeljali so se iz Lukovice in z Vira. Foto: Drago Perko

Mirna Peč je na veliki ponedeljek tradicionalno že sedemnajstič zapored za nekaj ur postala središče Slovenije. Z motorji so na ta konec Dolenjske, znanem po Lojzetu Slaku, Tonetu Pavčku in cvičku, prihrumeli motorji iz naše celotne domovine ter tujine. Na dvokolesje je sedlo staro in mlado, okoli 7500 so jih našteli. Če so v minulih letih ob cerkvi kdaj zapeljali v blato ali sneg, letos ni bilo tako. Pozdravili so jih sonce, domači muzikantje, učenke OŠ Toneta Pavčka, glasbena skupina 12. nasprotje in gostoljubni domačini, na pomoč so priskočili še domačini gasilci, vse vajeti organizacije pa je imel v rokah Leopold Pungerčar, predsednik Zveze moto društev Slovenije in šef Moto kluba Trebnje.

»Veseli smo, ker smo se zbrali v takem številu. Še vreme nam je pogodu. Želim si le tega, da je pred nami ena prijetna sezona in da se vsi vrnemo na domove živi in zdravi,« je bil jasen Pungerčar, motorizmu zapisan že 30 let. »Tudi varnosti namenjamo veliko pozornosti, brez tega ne gre,« je opozoril Pungerčar, ki upa, da bo motoristom pri tem prisluhnila tudi država.

Marko in Mirko

Domači župnik Janez Rihtaršič je najprej opravil tradicionalno bogoslužje v cerkvi sv. Kancijana, potem stopil pred zbrano publiko, ob koncu pa blagoslovil vse zbrane kubike in krmila. »Blagoslavljam vse motoriste in njihove motorje, pa srečno na poti jim želim,« je dejal domači župnik, ko je z žegnano vodo simbolično zaželel vsem motoristom srečne kilometre na slovenskih cestah. »Sem Marko, z mano pa so domžalski vaški boysi, redno prihajamo po blagoslov pred začetkom sezone,« nam pove Domžalčan, klub ima 49 članov, delujejo pa 11. leto. Imajo tudi Mirka, ki šteje več kot 70 let. Zdaj je ponosen voznik yamahe, pet let mu že služi, prej je vozil hondo. »Treba je biti previden, predvsem pa ne voziti prehitro. Saj ne rečem, da motoristi nismo kdaj krivi za nesrečo, a morajo biti previdni tudi drugi vozniki,« doda Mirko.

Tja do Avstrije

Edo in Janja iz Lukovice ter Stane in Mateja z Vira pa je še en kvartet, ki jo je mahnil v Mirno Peč. »Prvič smo z motorjem,« v imenu skupine pove Edo. Partija uživa na dolgih vožnjah po Sloveniji, ko odkrivajo majhne in neznane kotičke, kamor z avtom ne gre. Ponosni pa so na lansko pot na avstrijski Grossglockner. Na motorju, vozita v tandemu, sta se na Dolenjsko pripeljala tudi Matej in Barbara. Moški del motorja je iz okolice Divače, ženski pa iz Notranjske. »Po 7000 kilometrov narediva na leto, sva pa prvič prišla v Mirno Peč. Vedno je bilo slabo vreme,« pojasnita, zakaj sta včeraj premierno odpeljala na Dolenjsko. Nista bila edina, vsi pa se bodo radi vrnili. »Komaj čakamo, taki uvodi v sezono so vedno prijetni,« smo še izvedeli ob slovesu od tega konca Dolenjske.

Deli s prijatelji