ZDRAVILNE TOČKE

Blagodejne energije ob Žagarjevi solzi

Objavljeno 08. januar 2015 14.37 | Posodobljeno 08. januar 2015 14.37 | Piše: Primož Hieng

Pod čolnarno ob slikovitem Trbojskem jezeru so odkrili zdravilne točke.

Trbojsko jezero napaja He mavčiče. Foto: Primož Hieng

KRANJ – Trbojsko jezero, imenovano tudi Mavško ali Kranjsko jezero, je nastalo med Kranjem in Mavčičami, ko so leta 1986 zajezili reko Savo ob gradnji hidroelektrarne Mavčiče. Najbolj romantični mu pravijo tudi Žagarjeva solza. Globoko je do 17 metrov, s svojo velikostjo enega kvadratnega kilometra pa spada celo med deset največjih jezer v Sloveniji.

Voda je delno potopila tudi čudovito in nenavadno sotesko Zarica, ki jo je vrezala Sava. Prodišča, rečne loge in brzice je zamenjalo jezero, ki je postalo dom za številne vodne ptice. Nekatere tu gnezdijo, druge pridejo na zimske počitnice, tretje pa so na jezeru le na kratkotrajnem obisku.

Posebno velja omeniti velikega žagarja, ki je dobil ime po svojem tankem in žagastem kljunu, s katerim lovi manjše ribe in druge vodne živali. Večina slovenske populacije te redke ptice gnezdi prav na Trbojskem jezeru. Veliki žagar je velika raca z zeleno-črno glavo in večinoma belim trupom. Samica naredi gnezdo v eni od mnogih razpok strmih peščenjakovih sten nad zožano strugo reke. Mladiči že takoj po izvalitvi poskačejo v vodo iz gnezda visoko v steni, potem pa jih približno en mesec za sabo ali na svojem hrbtu vodi mati žagarica. V tej soteski se pojavljata še siva pastirica in redka, turkizno modra ptica – vodomec.

Na razgibanih konglomeratnih stenah s spodmoli rastejo tudi rastline, ki jih sicer najdemo v gorah. Na jezeru imate možnost opazovati živali in rastline iz čolna, ki ga lahko najamete predvsem v poletnem času.

Bolnišnica v naravi

Trbojsko jezero je postalo tudi bolnišnica v naravi. Pod čolnarno so odkrili energijske točke, na tablah pa so označili njihov pomen za zdravljenje naših tegob in priporočeni čas zadrževanja.

Prva energijska točka predstavlja brezpogojno ljubezen. »Ljubite sebe, druge in vsako situacijo ne glede na zunanjo podobo,« piše na tabli. »Osvobodite se starih zamer in vzorcev ter si tako pomagajte k ozdravitvi in naprej. Odpustite tistim, ki so vas prizadeli, odprite srce, da bi prejeli več ljubezni.«

Priporočen čas zadrževanja na prvi točki je pet minut. Energija je izjemno močna in deluje na tretjo trebušno in četrto srčno čakro. Pomirja čustva, jih otopli, odziv je lahko tudi jok. Očiščuje in zdravi vsa negativna čustva: jezo, žalost, strah, zavist, krivdo, dvom, nezaupanje, maščevalnost in sovraštvo. Razpušča čustvene zgoščine in vozle. Energija zdravi vsa prebavila, izočala, srce, imunski sistem, alergije, astmo, krvožilni obtok, revmatoidni artritis, trebušno slinavko, priželjc in podpira ženski princip jin.

Druga energijska točka predstavlja osredotočeno namero. »Vzdržujte odločne misli, čustva in dejanja, osredotočena na svoj cilj, in uspelo vam bo. Predstavljate si, da ste kot mogočen hrast, s koreninami, vsajenimi globoko v mater Zemljo,« piše na tabli.

Priporočen čas zadrževanja na drugi energijski točki je deset minut. Vpliva na izboljšanje komunikacije z zunanjim svetom, med zavednim in nezavednim, med osebnostjo in dušo, med nižjim in višjim jazom. Očiščuje grlo in glasilke. Dobrodejno vpliva na ščitnico. Povečuje sposobnost osredotočenosti, jasne usmerjenosti in koncentracije. Odpira vrata intuiciji in povečuje magnetizem v energijskem polju. Energija zdravi grlo in glasilke, ščitnico in hipofizo.

Tretja energijska točka predstavlja rahločutnost. »Postajate vedno bolj rahločutni. Izogibajte se gnečam, hrupu, nasilnim sredstvom množičnega obveščanja, da boste dolgo in mirno živeli,« preberemo na tabli.

Priporočen čas zadrževanja na tretji energijski točki je deset minut. Energija pomaga vzpostavljati energijski pretok skozi čakre navzgor, predvsem od četrte srčne čakre navzgor z izvorom. Energija spodbuja rast rahločutnosti, ta pa dviguje vaše zavedanje na višje ravni. Odstranjuje vse zunanje plasti, ki so preprečevale vaše duhovno zavedanje. Z višjim zavedanjem prihajajo višje ravni občutljivosti. To vas uči razlikovati, kaj je za vas dobro in kaj slabo. Energija se lahko zaznava tudi v barvah.

Energija tretje točke razpušča blokade in zgoščine v naših čakrah in energijskem polju, pomaga pri vzpostavitvi energijskega pretoka in tako harmonizira stanje našega fizičnega telesa, kar posledično omogoča boljše zdravje.

Četrta energijska točka Trbojskega jezera predstavlja moč. »Ste močnejši kot mislite, da ste, in vaša moč vam zagotavlja uspeh. Ne pritožujte se nad ničimer in ne krivite nikogar in nobene okoliščine. Ste utelešenje moči in ne žrtev. Biti močen pomeni videti se v svetlobi!« piše na tabli.

Priporočen čas zadrževanja na četrti energijski točki je deset minut. Energija prodira zelo globoko v kosti in sklepe. Deluje na prvo korensko čakro. Ugodno deluje na vse vaše navezanosti in jih razpušča. Razpušča tudi strah pred izgubo varnosti in vsega, kar nam varnost pomeni: partner, otroci, starši, hiša, denar na bančnem računu, služba in izobrazba.

Energija četrte točke, kot piše, zdravi kosti, sklepe, osteoporozo, revmatizem, okvare na hrbtenici, odpravlja bolečine v vratu, sklepih in okončinah.

Deli s prijatelji