OJOJ

Bizarno: vlada pozabila podražiti cigarete?!

Objavljeno 05. maj 2014 17.14 | Posodobljeno 05. maj 2014 18.15 | Piše: A. L.

Za vsak dan, ko država ne dvigne trošarin na tobak, mimo državne blagajne odteče 55.000 evrov.

Islandija bi z novim kadilskim zakonom cigarete izdajala na recept.

LJUBLJANA – Po padcu nepremičninskega davka je vlada napovedala dvig trošarin. S 1. majem naj bi se tako dvignile tudi trošarine za cigarete. Toda kot so kadilci verjetno že opazili, se to ni zgodilo. Uredbe namreč niso pravočasno razglasili v uradnem listu!?

Za vsak dan, ko država ne dvigne trošarin na tobak, mimo državne blagajne odteče 55.000 evrov, računajo Finance (danes je 5. maj in 5-krat 55.000 je 275.000 evrov).

Povprečna škatlica cigaret bi se morala podražiti za 20 centov.


Ministrstvo za finance: Ni šlo za napako

»V tem primeru ni šlo za nikakršno napako. Ker se je zakonodajni postopek začel 10. aprila in je bil predlog zakona obravnavan na redni seji Državnega zbora RS, ki se je pričela 22. aprila 2014, je bila z amandmajem k predlogu zakona določena prehodna določba o zamiku uporabe, in sicer tako, da začne zakon veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu,« razlagajo na ministrstvu za finance.

Na ministrstvu še pravijo, da 3. člen novele zakona o trošarinah (ZTro) določa zneske trošarine za tobačne izdelke, z 8. členom pa se določa datum začetka uporabe te določbe, in sicer za cigarete deseti, za preostale tobačne izdelke pa drugi dan po začetku veljavnosti novele ZTro.

»Navedeni zamik uporabe zakona je potreben, da bodo zavezanci lahko izpolnili svojo obveznost, nadzornemu organu morajo namreč prijaviti spremembo drobnoprodajnih cen tobačnih izdelkov pred njihovo uveljavitvijo. Za cigarete je ta rok daljši, ker mora ob zakonsko določenem zvišanju skupne trošarine za cigarete Vlada Republike Slovenije s podzakonskim aktom (uredbo) določiti komponente za izračunavanje obveznosti, tj. specifično in proporcionalno trošarino.« Dodajajo, da se trošarine za tobačne izdelke niso zvišale s 1. majem zaradi pravil zakonodajnega postopka DZ za sprejem zakona, saj bo novela ZTro objavljena v Uradnem listu RS danes, 5. maja 2014.

 


Višje cene 16. maja

Zvišanje trošarin za cigarete se bo začelo uporabljati 16. maja, zvišanje trošarin za druge tobačne izdelke in tobak pa 8. maja. STA

 

Deli s prijatelji