NA KOŽO

Bizarna država

Objavljeno 21. avgust 2017 00.35 | Posodobljeno 27. avgust 2017 20.58 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Država preganja gostince, a hkrati ščiti korumpiranega uradnika.

Tržni inšpektorji so v Posočju minule dni kaznovali gostince, ker na njihovih napisih ni prevladovala slovenščina. Gostinci so si drznili napisati local beer namesto lokalno pivo, ker je bilo v tistem trenutno v okolici pač okrog deset tisoč žejnih tujcev. Inšpektorji so jih dvakrat udarili po žepu, najprej zaradi napisov v angleščini in nato še zaradi oglaševanja alkoholnih pijač.

Vse lepo in prav, če bi živeli v državi, v kateri se zakoni in predpisi dosledno izvajajo za vse enako. Po drugi strani imamo namreč primer državnega uradnika mariborske geodetske uprave, ki je za prednostno reševanje vlog od strank zahteval denar in bil za to tudi obsojen, ni pa izgubil službe v državni upravi. Čez teden še vedno hodi normalno v službo, čez vikend pa je v zaporu. Kakšna sporočila daje oblast, ki po eni strani preganja gostince zaradi napisov v angleščini, hkrati pa ščiti korumpiranega državnega uradnika tako, da mu še naprej zagotavlja službo? Raje niti ne pomislimo, kakšno sporočilo pošilja država mladim, ki se odločajo, ali bi bili raje podjetniki v zasebnem sektorju ali državni uradniki. Namesto da bi država spodbujala tiste, ki ustvarjajo nova delovna mesta, tako da jim čim bolj poenostavi predpise, jim komplicira življenje z neživljenjskimi inšpekcijskimi pregledi.

Seveda za vse zaplete niso krivi inšpektorji, ampak predvsem tisti, ki so sprejeli neživljenjske predpise. Tržni inšpektorje je treba po eni strani razumeti, da morajo opravljati svoje delo, ampak vseeno se zdi precej bizarno, da se ob vseh nepravilnostih na drugih področjih lotijo prav napisov gostincev, ki poskušajo privabiti tuje turiste tudi z njim razumljivimi sporočili. Zagotovo bi bilo bolj prav, če bi se najprej lotili velikih nepravilnosti in šele nato manjših. Tako pa smo spet dobili vtis, da država udari male podjetnike po žepu s kaznimi kjer koli in kadar koli je to mogoče. Zdi se, da smo postali država, kjer se preganja delo tistih, ki polnijo državni proračun, in hkrati ščiti slabo delo državnih uradnikov, ki praznijo državni proračun.

 

Deli s prijatelji