ŠTUDENTSKA KORUPCIJA

Bivši študentski funkcionar v zapor zaradi podkupovanja poslanca

Objavljeno 18. februar 2014 16.37 | Posodobljeno 18. februar 2014 16.53 | Piše: STA, K. K.

Obsojen je zaradi podkupovanja.

Milovanovič bo pol leta na hladnem.

LJUBLJANA – Na okrajnem sodišču so zaradi kaznivega dejanja dajanja daril za nezakonito posredovanje obsodili Željka Milovanoviča, nekdanjega študentskega funkcionarja in svetovalca takratnega predsednika ljubljanske študentske organizacije (ŠOU), piše današnji Dnevnik. Obsojen je bil na pol leta zapora, poravnati pa bo moral tudi stroške kazenskega postopka.

Tožilec zahteval tri leta

Tožilec Boštjan Valenčič je zahteval dve leti zapora in plačilo stranske denarne kazni v višini 10.000 evrov. Sodnica Ana Testen o Milovanovičevi krivdi sicer ni podvomila, je pa na koncu ocenila, da je tožilčev predlog prestrog, zato je nekdanjemu funkcionarju prisodila šest mesecev zapora.

Milovanovič je po pisanju časnika leta 2010 študentskemu poslancu Marku Hozjanu ponujal 10.000 evrov podkupnine, če se ta in njegovi poslanski kolegi ne udeležijo seje krovne slovenske študentske organizacije. Kot je povedal Hozjan, ga je poskušal podkupiti štiri ure pred začetkom seje. Tretjino tega zneska bi mu izročil takoj, dve tretjini pa po seji.

Podkupovanje za ustavo

Milovanovič je s tem želel, da se vsaj deset poslancev seje ne bi udeležilo. S tem ne bi bili sklepčni in tako ne bi bila sprejeta nova študentska ustava. Ta je bila sprejeta, ŠOU pa je s tem ostal brez četrtine svojih prihodkov od koncesijskih dajatev, kar naj bi znašalo od 1,6 do 1,8 milijona evrov.

Kot je izjavil Milovanovič, je sam le del političnega obračunavanja in da je zato tudi kriminalistom omogočil popoln dostop do dokazov, povezanih s tem primerom. Tako on kot ŠOU so zavrnili kakršno koli povezanost med njim in vodstvom ŠOU v tem primeru. Na ŠOU pa so še zatrdili, da je domnevno podkupovanje samoiniciativna akcija posameznika, niso pa pojasnili, od kod posamezniku na tisoče evrov, ki jih je želel porabiti, da bi zaščitil predvsem interese organizacije, še piše Dnevnik.

Deli s prijatelji