PO KRIMINALISTIH

Bivši šef Teša na hišo »fasal« plombo dacarjev

Objavljeno 08. marec 2014 13.30 | Posodobljeno 08. marec 2014 13.30 | Piše: STA, T. L.

Po kriminalistih nad Rotnika še Durs: zaznamba mu prepoveduje, da nepremičnino proda ali zastavi za posojilo.

Uroš Rotnik.

LJUBLJANA – Davčna uprava RS (Durs) je po pisanju časnika Dnevnik na hišo nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroša Rotnika v Šoštanju vpisala zaznambo, ki mu prepoveduje, da nepremičnino proda ali zastavi za posojilo. Koliko dodatnega davka mora oziroma bo še moral plačati Rotnik, uradno ni mogoče izvedeti.

Durs naj bi zaznambo na Rotnikovi hiši vpisal že novembra lani, ali je medtem že izdal odločbo in ali se je Rotnik nanjo pritožil, pa ni mogoče izvedeti.

Po kriminalistih nad Rotnika še dacarji

Rotnik, ki ga zaradi domnevno spornega nakupa tehnološke opreme za šesti blok Teša preiskujejo kriminalisti, se je tako zdaj znašel še pod drobnogledom Dursa.

Kriminalisti so Rotnika zaradi suma nepravilnosti, povezanih s projektom gradnje Teša 6, obiskali že leta 2012, junija lani pa so ga za en dan tudi pridržali v priporu. Rotnik je tedaj povedal, da so očitki enaki – da je prejel provizijo pri sklepanju pogodbe z dobaviteljem glavne tehnološke opreme za Teš 6 Alstomom, kar pa je sam odločno zanikal.

Od kod Rotniku milijonsko premoženje?

Po pisanju časnika je pozornost kriminalistov pritegnilo dejstvo, da je Rotnik maja lani v prijavi premoženja Dursu navedel, da ima za več kot 4,5 milijona evrov premoženja v gotovini, nepremičninah in vrednostnih papirjih, kar je devetkrat več od vsote neto prihodkov, ki jih je ustvaril med letoma 2000 in 2011.

Durs naj bi po informacijah Dnevnika preiskoval tudi posle družb v solastništvu lobista Petra Kotarja, še enega od ključnih mož pri projektu Teš 6. Razlog je domnevno črpanje gotovine s pomočjo davčnega vrtiljaka in slamnatih podjetij, t. i. missing traderjev.

Deli s prijatelji