KAJ SE DRUGJE SME, PRI NAS PA NE

Bivši minister za zdravje: Slovenija ima z alkoholizmom velike težave

Objavljeno 10. maj 2015 16.21 | Posodobljeno 10. maj 2015 16.21 | Piše: Mo. S., K. K.

Predlog odprave prepovedi točenja alkohola na športnih prireditvah po mnenju odbora za zdravstvo ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Kaj pa o njem menijo člani odbora?

Prizor z ene od Zlatih lisic.

LJUBLJANA – Odbor državnega zbora (DZ) za zdravstvo je na sredini seji sprejel sklep, da predlog novele zakona o omejevanju porabe alkohola, s katero bi na predlog ZaAB odpravili prepoved točenja alkohola na športnih prireditvah, ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Na vse člane odbora za zdravje smo v zvezi s tem naslovili dve vprašanji, in sicer nas je zanimalo, kakšno je njihovo stališče do prodaje alkoholnih pijač na športnih prireditvah in ali so seznanjeni z dejstvom, da je prodaja alkohola na športnih prireditvah v drugih državah dovoljena. A dobili smo le malo odgovorov, čeprav smo postavili rok, do kdaj jih potrebujemo.

ZaAB: Naše stališče je jasno, ZL le na kratko

Iz poslanske skupine ZaAB so nam odgovorili, da je njihovo stališče povsem jasno, saj je pobudo za obravnavo dal vodja njihove poslanske skupine Jani Möderndorfer. »Ponudbo oziroma prodajo alkohola na športnih prireditvah podpiramo predvsem zaradi povečevanja financiranja športnih organizacij iz lastnih dejavnosti, naše podrobno stališče pa je predstavljeno v besedilu predloga zakona,« so nam odgovorili.

Čeprav smo vprašanja naslovili na člane odbora, so nam tudi iz Združene levice (ZL) odgovor poslali v imenu poslanske skupine. Kot pravijo, so nadaljnji obravnavi predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o omejevanju porabe alkohola naklonjeni, prav tako so seznanjeni z dejstvom o prodaji alkoholnih pijač na prireditvah v tujini.

Škodljivi signali otrokom

Bojana Muršič (SD) pa je prepričana, da bi bilo sprejetje takega zakona velik korak nazaj, ne le z vidika omejevanja točenja alkoholnih pijač, temveč bi bila to pot k težji deregulaciji točenja alkohola. »To pa bi dajalo povsem napačne in škodljive signale predvsem našim otrokom in mladostnikom, ki jim moramo biti v teh najobčutljivejših letih za vzgled, da si lahko zgradijo trden in stabilen sistem vrednot, med katerimi ni pretiranega pitja alkohola,« meni. Kot pravi, nas mora statistika strezniti: »Ne deregulacija, temveč politika nadgradnje obstoječega zakona z rešitvami preventivne in promocijske narave, da se omeji porabo alkoholnih pijač nasploh in posredno vseh posledic, ki jih ta ima,« je sklenila Muršičeva.

Gantar: Ta predlog služi predvsem industriji

Predsednik odbora za zdravstvo Tomaž Gantar (Desus) razume težave, ki so povezane s financiranjem športa, verjame pa, da je mogoče najti bistveno boljši predlog od tega, ki ga je predlagal Möderndorfer. »Omenjeni predlog služi predvsem industriji, ki se ukvarja z alkoholnimi pijačami, in bistveno manj športu,« je prepričan Gantar. Dodal je, da ima Slovenija z alkoholizmom velike težave, ki so še posebej izrazite pri mladih, po drugi strani pa imamo Slovenci do prekomernega uživanja alkohola zelo toleranten odnos. »Veliko argumentov predlagatelja predloga seveda drži, vendar pa nedorečena zakonodaja ali njeno nedosledno izvajanje ne more biti razlog za pomemben korak nazaj na področju alkoholne politike,« je zapisal Gantar. Meni, da je povezava alkohola in športa vsebinsko skregana, promocija alkoholnih pijač na športnih prireditvah pa se mu ne zdi dobra informacija javnosti.

Največji stranki (skoraj) brez odziva

Od velike večine članov odbora pa odgovorov nismo prejeli. Čakamo, kaj bodo povedali Jernej Vrtovec (NSi), Marija Antonija Kovačič (Desus), člani odbora iz vrst poslancev SDS (Nada Brinovšek, Andrej Čuš, Marijan Pojbič in Jelka Godec) ter tistih iz največje parlamentarne stranke SMC (Branko Zorman, Tanja Cink, Erika Dekleva, Irena Grošelj Košnik, Ivan Prelog, Maruša Škopac in Igor Zorčič).

No, zadnji, Igor Zorčič, se je odzval. Pojasnil pa je, da je glasoval proti spremembam ZOPA, »razlogi pa so razvidni iz magnetograma seje, saj sem jih tudi ustno pojasnil«.

Deli s prijatelji