POTRJEVANJE ŠE DANES

Bivši minister za finance Franc Križanič od danes poslanec

Objavljeno 30. september 2014 13.29 | Posodobljeno 30. september 2014 13.43 | Piše: STA, K. K.

Nadomestil bo obrambnega ministra Janka Vebra.

Finančni minister dr. Franc Križanič kot da je za premierja Boruta Pahorja včasih prosojen: če Pahorju njegovi predlogi niso všeč, jih poskuša preslišati.

LJUBLJANA – Mandatno-volilna komisija državnega zbora (MVK) državnemu zboru predlaga imenovanje štirih poslancev. Ti bodo namestili tiste, ki so bili imenovani za ministre. Sklep za predlog treh nadomestnih poslancev so sprejeli že na prejšnji seji, danes pa še za eno nadomestno poslanko, Marijo Bačič iz vrst SD. Državni zbor bo mandate nadomestnih poslancev potrdil danes.

Predsednik mandatno-volilne komisije Mitja Horvat je nazadnje sejo prekinil zaradi nepopolne dokumentacije za nadomestno poslanko SD Bačičevo, ki bo v poslanskih klopeh nadomestila kmetijskega ministra Dejana Židana. Danes pa so o predlogu državnemu zboru glasovali v celoti, za vse štiri nadomestne poslance.

Poleg Bačičeve v državni zbor prihajajo še nekdanji minister za finance Franc Križanič, ki bo nadomestil obrambnega ministra Janka Vebra, zunanjega ministra Karla Erjavca bo nadomestila Marija Antonija Kovačič, kulturno ministrico Julijano Bizjak Mlakar pa Jana Jenko.

Člani komisije so se sicer danes v razpravo zapletli po opozorilu poslancev SDS zaradi obvestila, s katerim se pooblaščenci nadomestnih poslancev odpovedo pravici do pritožbe na sklep Državne volilne komisije. Dokument o odpovedi pravici do pritožbe, ki se nanaša na Marijo Antonijo Kovačič, je namreč v državni zbor prispel 24. septembra, medtem ko je na samem dokumentu datum 26. september. MVK je dokumentacijo obravnaval 25. septembra.

V SDS so ocenili, da takega mandata ne bi smeli potrditi in bi morale pristojne službe, če so napako ugotovile, obvestilo zavrniti. V koaliciji pa so zatrjevali, da šteje datum prejema vloge v državni zbor, dokazan tudi z zaporedno številko prejema dokumenta oziroma z žigom.

Deli s prijatelji