(PO)VOJNE GROZOTE

Bivši minister: Kaj so z mamo počeli, si niti ne upam misliti

Objavljeno 10. december 2014 17.07 | Posodobljeno 10. december 2014 17.16 | Piše: Mo. S.

»V Sloveniji je bilo več kot 600 taborišč. O tem se skoraj nič ne govori ali pa zelo malo. To je tragedija,« poudarja nekdanji minister za turizem.

Ingo Paš.

LJUBLJANA – Ob mednarodnem dnevu človekovih pravic smo mediji lahko pokukali v zapuščene zaporniške celice Udbe na Beethovnovi 3 v Ljubljani. Na ogledu je bil tudi Ingo Paš, ki je v prvi demokratično izvoljeni vladi vodil ministrstvo za turizem.

Zaprt skupaj z bratom in mamo

Tudi sam je bil kot otrok zaprt, in sicer leta 1945, ko je bil star štiri leta, nam je povedal. Z bratom in mamo (očeta so takoj po vojni ubili v Nemčiji) je bil v taborišču na Lancovem blizu Radovljice. »V Sloveniji je bilo več kot 600 taborišč. O tem se skoraj nič ne govori ali pa zelo malo. To je tragedija,« je poudaril in dodal, da so v tej državi morili tudi dojenčke in starejše. »Kaj so z mamo počeli, si niti ne upam misliti, ker si vse življenje ni več opomogla. Ampak to je samo naš problem,« je nadaljeval. Pozneje od nikogar ni dobil ne odškodnine niti opravičila.

Jedel dvakrat na teden

Ko je bil star 17 let, mu je umrla še babica (pesnica in prevajalka Lili Novy), že pred tem pa v Nemčiji tudi mama. Službe ni dobil, preživljal pa se je s priložnostnimi deli in pisanjem. Jedel je dvakrat na teden, pravi. A postavil se je na noge, postal odvetnik, v prvi slovenski vladi minister, nato pa je vodil še zbornico za zasebno varovanje.

Deli s prijatelji