UNIČEVANJE

Bivšemu specialcu posekali več kot osemdeset dreves

Objavljeno 02. november 2017 08.40 | Posodobljeno 02. november 2017 08.40 | Piše: Moni Černe

Uničevanje posestva Slavka Gorenca nad Izolo traja že dve leti. Zaradi stalnih napadov se boji zase in za življenje svojih najbližjih.

Varnostne kamere so uničevalca med kriminalnim dejanjem posnele, a ga izolski policiji še ni uspelo identificirati. Foto: osebni arhiv

IZOLA – Osemnajstega oktobra 2017 je Anita Leskovec, tiskovna predstavnica Policijske uprave (PU) Koper, v obvestilu za javnost o dogodkih v PU Koper sporočila: »V Kortah je nekdo poškodoval in uničil več dreves v sadovnjaku. Lastnik je oškodovan za 5000 evrov.«

Odpravili smo se po sledeh zapisa o dogodku, ki se je zgodil dan prej, v torek, 17. oktobra. Izkazalo se je, da se je zgodilo v zaselku Dobrava in da ni šlo za enkraten dogodek – na zemljišču ekološkega sadovnjaka se že dve leti in en mesec odvija prava srhljivka.

Varnostne kamere so uničevalca med kriminalnim dejanjem posnele, a ga izolski policiji še ni uspelo identificirati. »Policisti PP Izola so v obdobju od 11. 9. 2015 do 17. 10. 2017 prejeli 14 prijav različnih dogodkov, ki so posredno ali neposredno povezani z dejavnostjo zasebnika – ekološkega kmetovalca v Dobravi v Občini Izola. Prijave se nanašajo na poškodovanje sadnega drevja, sadežev, suhe slame, cevi namakalnega sistema, nadzornih kamer, optičnega kabla in pnevmatik osebnega avtomobila. V smislu sumov storitve kaznivih dejanj je bilo obravnavanih skupno devet zadev, od tega je zaključenih skupno sedem zadev, za kar je bil zaključni dokument že posredovan Okrožnemu državnemu tožilstvu v Kopru. V dveh zadevah preiskava še ni zaključena. Policisti intenzivno zbirajo obvestila in druge dokaze zaradi suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari po 220. členu Kazenskega zakonika RS (KZ-1),« je za Slovenske novice izjavil vodja Službe direktorja PU Koper, višji samostojni policijski inšpektor Dimitrij Marušič. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah, ki jih imamo, sta za kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari ovadeni najmanj dve osebi, ena je javni uslužbenec, ki na Obali uživa precejšen ugled.

200 tisoč evrov škode je po Gorenčevih ocenah.

V strahu za življenje

Lastnik in obdelovalec kmetije, ki dobri dve leti trpi sistematično in srhljivo uničevanje, je Alojz Slavko Gorenc iz Ljubljane, 81-letni upokojenec, samostojni raziskovalec in sodni izvedenec elektrotehnične stroke za področje elektronike, avtomatizacije in informatike. Na izolski kmetiji vodi raziskave na področju ekološke pridelave po metodi S-ALFA.

»Gre za slovensko odkritje nove biotehnologije. V Ljubljani vodim o tej o tematiki šestmesečne seminarje že več kot 15 let,« nam je razložil Gorenc.

Medtem je v Istri, kjer je po njegovem idealen kraj za izvajanje študije, katera vrsta sadja je zdrava in katera ne, na pohodu po sadovnjaku vsiljivec, ki je uničil šestletni trud in ogromno vloženih sredstev.

Skupaj je izgubil prek 80 dreves, škode je po njegovi oceni za več kot 200.000 evrov.

»Vse imam dokumentirano in pripravljam podrobno specifikacijo za uveljavljanje odškodninskega zahtevka, ki v vsakem primeru sledi.« Kmetovalec je moral najeti nove delovne stroje, zasaditi nova drevesa, posekana si namreč niso opomogla. Uničenim sadnim drevesom pa je, kot smo zapisali, pred 14 dnevi sledilo novo uničenje, padlo je še 13 dreves.

Gorenc, nekdanji vojaški specialec in ostrostrelec, se boji za svoje življenje: »Prepričan sem, da je, kdor koli to dela oziroma je naročnik požigov in uničevanja, izjemno nevaren človek. Ki za dosego svojih ciljev ne bi pomišljal vzeti življenja meni, mojim petim otrokom, ženi ter celo avtorju, ki bo objavil mojo zgodbo, ali njegovi družini.« Na vprašanje, ali sumi, kdo stoji za tem početjem, je Gorenc obmolknil.

Prepričan sem, da je, kdor koli to dela oziroma je naročnik požigov in uničevanja, izjemno nevaren človek.

Koga motijo sadovnjaki?

Čemu sistematično uničevanje ekološkega kmetovalca? Uničujejo mu drevesa kivijev, oljk, požigajo travo, režejo gume, uničujejo mu tudi nadzorne kamere, telekomunikacijske kable, cevi, odkrivajo streho na stavbnem objektu. Pojasnimo, da gre za izjemno lokacijo ter hkrati najboljšo zemljo. Razlogov za to, da bi pregnali kmetovalca, ki skupaj z ženo Bredo Gorenc trdo in pošteno dela že vse življenje, je lahko veliko.

Je to nevoščljivost ali konkurenca, nasprotovanje novim prijemom kmetovanja, morda želja po zemljišču, ki ga je Gorenc pod hišo v Dobravi kupil, nekatera zemljišča pa najel, da bi zasadil sadovnjake z desetimi različnimi vrstami sadja?

Ali mu je kdor koli ponudil odkup zemljišč, smo vprašali Gorenca. »Nikoli. Ti, ki jih motim jaz, moje delo ali to, da je zemljišče moje, delajo drugače. Policija Izola je komentirala, da najbolje, da prodamo vse skupaj in gremo. Seveda o tem pogovoru nimam uradnega zapisa.«

Dobro v slabem je, da je Gorenc postavil dvojne nadzorne kamere, vsega skupaj pet snemalnih naprav; prvi videosistem je namreč nadziral drugega, in medtem ko je zločinec uničeval ene kamere, so ga druge, za katere sprva ni vedel, precej razločno posnele.

Gorenc pripoved sklene z mnenjem na tem področju neodvisnega strokovnjaka iz Ljubljane: »Ni mi jasno, kako policija ni zmogla identificirati storilca, čigar obraz je viden.« Kriminalec zato ustrahuje in uničuje dalje. Že dve leti. Do kdaj še?

Deli s prijatelji