DRUGA PLAT

Bivša žena in hči: Bojana iz Kmetije nisva vrgli na cesto!

Objavljeno 21. september 2015 09.22 | Posodobljeno 21. september 2015 09.34 | Piše: Mojca Marot

Brezdomec Knehtl naj bi zaradi nasilja večkrat dobil prepoved približevanja nekdanji ženi in hčerki.

Anita (28), Barbara (26), Bojan (55), Bruno (19).

GORICA PRI SLIVNICI – Tekmovalec resničnostnega šova Kmetija: nov začetek Bojan Knehtl, ki je od marca brezdomec, se je za Slovenske novice razgovoril o tem, kako žalostno je bilo njegovo otroštvo, povedal pa je tudi, da je v šov odšel potem, ko sta ga nekdanja žena in hči vrgli iz stanovanja. Z ženo Sonjo sta se uradno ločila že pred petimi leti, a sta kljub vsemu ostala pod isto streho, v stanovanju v manjšem bloku v Gorici pri Slivnici, ki sta ga kupila, tako Bojan, skupaj. Po razvezi pa nihče od njiju ni imel denarja, da bi drugega izplačal, zato sta še naprej krmarila pod isto streho. Kar pa se je izkazalo za slabo, zlasti potem, ko je Bojan izgubil službo, nove pa nikakor ni našel. A to, da sta ga žena Sonja in njegova 21-letna hči Doroteja kar vrgli iz stanovanja, nikakor ne drži, zatrjujeta. O drugi plati medalje sta spregovorili za Slovenske novice in povedali nekoliko drugačno zgodbo, ki sta jo podprli tudi z dokumenti s sodišča in policije.

Tudi sosedje so ga velikokrat mirili

»Težave se vlečejo že 20 let, največji krivec zanje pa je alkohol. Bojan je bil namreč takrat, kadar se je napil, obupen, a sem vedno upala, da se bo poboljšal, in poskušala potrpeti, predvsem zaradi otrok. Spoznala sva se še zelo mlada. V Štorah je enkrat nastopal z ansamblom, v katerem je pel. Pozneje so imeli še en nastop v Vojniku. Dala sem mu telefonsko številko in večkrat me je poklical in tako se je začelo,« danes pripoveduje uradno že nekdanja žena Sonja, ki pritrdi njegovi izpovedi, da je imel težko otroštvo. »To drži in zaradi tega ga nič ne obsojam. A sem ravno zato upala, da bo sam drugačen.«

V zakonu sta se jima rodila dva otroka. Starejši sin Uroš si je že ustvaril družino in se iz skupnega stanovanja v manjšem bloku sredi Gorice pri Slivnici, manjše krajevne skupnosti v šentjurski občini, že davno odselil. Še vedno pa z mamo Sonjo živi Doroteja, trenutno še študentka, ki poudari, da ima atija še vedno zelo rada, a jo je, kot pravi, s tem, ko ju je z mamico blatil v časopisu, zelo razočaral. »Res, tega si nisva zaslužili. Sploh pa ne zato, ker sem ga dolgo tudi jaz zagovarjala in se celo enkrat obrnila proti mamici. Še več, ona sploh ni vedela, kolikokrat sem mu iz lastne štipendije posodila denar,« je dejala. In dodala, da bi bil pravzaprav on njej še vedno dolžan plačevati preživnino, ki jo je nehal plačevati že davno, zato ga mora zdaj, ko je polnoletna, zanjo celo sama izterjati prek sodišča.

»Ničkolikokrat je prišel domov in stolkel celo stanovanje. Televizijo je enkrat vrgel kar skozi okno. Ne znam vam povedati, kolikokrat sem bila zaradi tega zaklenjena v stanovanju. Ko je bil pijan, je bil skratka neznosen in nerazsoden, velikokrat sem morala na pomoč poklicati mamo, brata in druge in jih prosila, ali lahko prespim pri njih. Dostikrat so ga tudi sosedje mirili in rotili, naj se spametuje. Policije pa si niti nisem upala klicati,« pripoveduje Sonja.

Nenehno nasilje in prepiri pa so privedli tudi do tega, da sta se že pred skoraj petimi leti uradno ločila, čeprav sta ostala pod isto streho. »Rekla sem mu, naj se izseli iz stanovanja, ampak se ni želel, češ, saj sva oba lastnika. Pa on nikoli ni prispeval niti evra za kredit niti ni prispeval za položnice ali hrano. Je pa enkrat vzel kredit, da je na Hrvaškem igral neke igre,« pripoveduje Sonja. Zaradi nasilništva so mu po njenih besedah na policiji že večkrat izrekli prepoved približevanja. Zadnjo je dobil marca letos, zato je tudi pristal v zavetišču za brezdomce. A se bo ta prepoved iztekla čez nekaj dni, natančneje 24. septembra, zato se tako Doroteja kot Sonja bojita, kaj bo, če mu je ne podaljšajo.

Vi boste mene gledali, jaz pa ne vas

Še preden je odšel v šov, je bil Bojan Knehtl tudi pri sinu, ta pa naj bi mu dejal, naj si poišče službo. Vsi da bi mu pri tem pomagali. »Pa ni bilo nič od njega. Cele dneve je ležal in gledal televizijo, ko mu je sin rekel, da tako ne bo šlo naprej, pa se je po dveh tednih vrnil v zavetišče. Takrat je začel tudi govoriti, da ga bomo mi lahko gledali, on pa nas ne bo,« se spomni Sonja. In so si kar mislili, da se je prijavil v resničnosti šov.

»Ne nazadnje mi je čisto vseeno, kaj počne, a ne dovolim, da me blati po časopisu, ker si tega res nisem zaslužila,« pravi Sonja. Njenim besedam pritrdi hčerka Doroteja, ki je morala zaradi nasilja v družini in nenehnih prepirov poiskati psihološko pomoč. »En mesec je bila stara, ko naju je prvič zapustil in šel k drugi ženski. Potem pa se je vrnil in me na kolenih prosil odpuščanja. Jaz, neumnica, pa sem privolila in mu vse oprostila. In naivno upala, da se bo spremenil. Zdaj pa me v zahvalo še osira. In to me je najbolj prizadelo. Sploh pa komentarji nekaterih ljudi, ki druge plati zgodbe ne poznajo,« sklene pripoved Sonja. 

Deli s prijatelji