ALTERNATIVA

Bivša veleposlanica Voduškova bi namesto zapora raje pomagala družbi

Objavljeno 21. maj 2013 22.07 | Posodobljeno 21. maj 2013 22.07 | Piše: STA, S. J.

Nekdanja veleposlanica bi rada kazen odslužila z opravljanjem družbenokoristnega dela ali pa vsaj z vikend zaporom.

Voduškova na sodišču.

LJUBLJANA – Nekdanja slovenska veleposlanica v Sarajevu Nataša Vodušek, ki je zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti obsojena na leto dni zapora, je zaprosila za alternativno prestajanje kazni. Njen odvetnik Janez Koščak je prepričan, da ji bo sodišče ugodilo.

Voduškova je bila obsojena za malomarnostno kaznivo dejanje, ne pred tem dogodkom in ne po njem pa ni bila nikoli obravnavana za kaznivo dejanje in tudi ni storila nobenega prekrška, je za televizijo pojasnil odvetnik in ocenil, da bi bilo alternativno prestajanje kazni ustrezno.

Delo v splošno korist

Namesto, da bi bila v zaporu, bi Voduškova raje opravljala družbenokoristno delo. Voduškova je po poročanju Pop TV za alternativno prestajanje kazni lahko zaprosila, ker je obsojena na manj kot dve leti zapora. Če ji bo sodišče ugodilo, bo namesto enega dneva v zaporu dve uri delala v splošno korist.

Če bi sodišče zavrnilo alternativno prestajanje kazni, pa sta Voduškova in odvetnik predlagala tudi, da se zapor nadomesti z vikend zaporom. V tem primeru bi bila Voduškova v zaporu le ob koncih tedna, je še poročala televizija.

Pod vplivom alkohola v rdečo

Okrajno sodišče v Ljubljani je decembra 2011 Voduškovi izreklo leto dni zapora in prepoved vožnje avtomobila za šest mesecev. Sodišče je pritrdilo tožilstvu, da je Voduškova oktobra 2008 v Sarajevu ob povzročitvi prometne nesreče, v kateri je bil hudo poškodovan domačin Nijaz Zorlak, zapeljala v križišče pri rdeči luči na semaforju in vozila pod vplivom alkohola. Voduškova se je na sodbo pritožila, a je višje sodišče njeno pritožbo zavrnilo.

Prometna nesreča se je zgodila 13. oktobra 2008, le nekaj ur pred obiskom takratnega slovenskega predsednika države Danila Türka v BiH. Dogodek je v BiH sprožil burne odzive. Voduškovo so zaradi prometne nesreče na ministrstvu za zunanje zadeve poklicali na posvetovanje v Ljubljano, predsednik države pa jo je nato 19. decembra 2008 odpoklical.

Deli s prijatelji