NEPRIMERNO

Bivša varuhinja: Nesprejemljivo je, da sistem ne odpravi anomalij

Objavljeno 24. februar 2013 15.32 | Posodobljeno 24. februar 2013 15.33 | Piše: P. J.

Zdenka Čebašek Travnik je nezadovoljna s sodnim sistemom, ki je prevečkrat neučinkovit.

Za opravljanje funkcije varuha človekovih pravic je bistveno, da se nanj ne izvajajo nobeni pritiski, še najmanj z grožnjami s smrtjo, so zapisali na spletni strani LDS.

LJUBLJANA – Po šestih letih dela kot varuhinja človekovih pravic se Zdenka Čebašek Travnik odpravlja na Psihiatrično kliniko v Ljubljani, kjer bo nadaljevala delo v psihiatriji. V intervjuju za Siol je dejala, da se je mnogokrat srečala z občutki nemoči.

Sodni sistem je neučinkovit

Ponosna je na svoje delovanje na področju otrokovih pravic, še posebno je izpostavila družinski zakonik, ki je 'pogorel' na referendumu. Želi si, da bi njeni naslednici uspelo doseči uzakonitev instituta zagovornika otrok. Ponosna je tudi na državni preventivni mehanizem, ki je nadzorni mehanizem po konvenciji proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju. Kot tretje pa je izpostavila varovanje okolja.

»Sodni sistem je, ko gre za zaščito otrok in za sodne zaostanke, še vedno prevečkrat neučinkovit, postopki trajajo predolgo, tudi ko gre za sum spolne zlorabe.« Omenila je primer deklice z duševnimi motnjami, ki je bila zlorabljena med počitniško kolonijo, ko je od dogodka do obravnave na sodišču minilo sedem let. Pravi, da bi moral nekdo za zavlačevanje odgovarjati, zlasti ko gre za nemočno osebo, ki se ni sposobna braniti sama. »To je sramotno za državo, ne glede na to, ali se zgodi v Ljubljani, Kopru ali Murski Soboti. Nesprejemljivo je, da sistem ni sposoben prepoznati takih anomalij in jih odpraviti.«

V pismu opisal, kako jo bo ubil

»Obstajajo tudi že prav absurdne anomalije. Nekdo je recimo dobil pravdo za odškodnino zaradi avtoceste, in ker se je proces na sodišču tako dolgo vlekel, je vmes umrl. Ker je bil denar namenjen njemu, njegovi potomci do te odškodnine niso bili upravičeni in je niso prejeli. So pa kljub temu kot dediči morali plačati sodne stroške.« Ugotavlja, da je v Sloveniji velika težava korupcija na vseh nivojih. Razočarana je tudi nad neodzivnostjo inšpekcijskih služb.

Čebašek Travnikova je na službeni elektronski naslov prejela tudi grožnje s smrtjo, »grožnje so bile zelo resne in v njih je avtor podrobno opisal, kako me bo ubil oziroma naročil drugim, da me bodo ubili. Razumem, da se včasih ljudje zaradi različnih razlogov težko obvladujejo in iščejo krivca za svoje slabo počutje. Vendar sem pričakovala, da bom od države, v imenu katere sem opravljala funkcijo, dobila varovanje in zaščito. Za to sem zaprosila, a v odgovor dobila le pojasnilo, da me država v tem primeru ne more zaščititi.« S smrtjo so ji grozili tudi, ko se je borila proti obrezovanju dečkov in ko se je udeležila shoda v podporo Palestincem.

Za konec je še dejala, da je novi varuhinji Vlasti Nussdorfer ponudila svojo pomoč, ali jo bo ta tudi izkoristila, pa še ne ve. 

Deli s prijatelji