NAPOVED

Bitcoin: anonimneže bodo razkrili pristojnim organom

Objavljeno 25. oktober 2014 18.54 | Posodobljeno 25. oktober 2014 18.54 | Piše: P. Pa.

Vsi tisti, ki se še vedno skrivajo za anoniminimi računi, imajo le še nekaj tednov časa, da uredijo svoj profil. Če ga ne bodo, jim bo Bitstamp zasegel vsa sredstva.

Kakšna je prihodnost bitcoina?

Evropska virtualna menjalnica Bitstamp ne bo več raj za tiste, ki se želijo izogniti finančnemu nadzoru in anonimno poslovati. Bitstamp, ki je v lasti dveh Slovencev, Damijana Merlaka in Nejca Kodrič, je napovedal, da bo v 28 dneh od objave zaprl račune in zasegel sredstva vsem anonimnim uporabnikom te virtualne menjalnice. Vsi anonimni uporabniki so 17. oktobra prejeli zadnje obvestilo pred zasegom. Bitstamp, ki je registriran v Veliki Britaniji, že sodeluje s pristojnimi nadzornimi organi.

Zasegli bodo sredstva

Ta napoved je gotovo slaba novica za vse tiste, ki si želijo ostati anonimni in se tako izogniti nadzoru. Bitstamp je namreč še napovedal, da bodo podatke zaseženih računov in valut predali v roke preiskovalcem.

Zakaj bo Bitstamp razkril podatke organom pregona, smo povprašali kar Merlaka, ki pravi, da že »napoved sama vsebuje vse podatke, ki jih v tem trenutku lahko razkrijemo. Bitstamp sodeluje z regulatorji v vseh državah, v katerih je prisoten, finančna industrija pa je ena najbolj reguliranih na svetu.« Na vprašanje, ali ni bistvo bitcoina ravno v tem, da je sredstvo za anonimne denarne transferje, in ali ni bil ustanovljen zato, da državne institucije nimajo vpliva na denarne tokove, pa odgovarja: »Vprašanje, zakaj je bil bitcoin ustvarjen, je lahko predmet dolgih razprav in predvsem interpretacije anonimnega izumitelja, dejstvo pa je, da podjetje Bitstamp obstaja v tradicionalnem finančnem sistemu in zato tudi spoštuje njegova pravila.«

Pravila spremenili že pred letom dni

Pred približno 13 meseci je Bitstamp posodobil politiko preverjanja in po novem zahteva preverjanje uporabnikov za dostop do bitcoinov in bančnih nakazil. Kot kaže, je še vedno veliko uporabniških računov, za katerimi se skrivajo anonimni uporabniki. Za avtorizacijo teh računov imajo njihovi lastniki zdaj časa še približno tri tedne, če tega ne bodo storili, bodo izgubili vso vsebino, ki je na njihovih računih.

V svoji razlagi je Bitstamp zapisal, da ne morejo trgovati z nepreverjenimi računi ali jim ponuditi kakršne koli druge storitve, saj bi s tem kršili politiko preprečevanja pranja denarja. Tisti, ki računov ne bodo potrdili, bodo s tem kršili njihova pravila, kar pomeni, da jim bodo odvzeli pravice do dostopa do računa, imetniki teh računov pa ne bodo več stranke Bitstampa. Vsa sredstva bodo takoj zasegli in zaplenili s pomočjo nadzornih organov.

Deli s prijatelji