O DOLGOTRAJNI OSKRBI

Biserka Marolt Meden: Ni res, da bi v domovih po novem morali plačati samo nastanitev in hrano

Opozarja, da novela nič ne jemlje in ne ukinja nobene pravice, ampak omogoča, da se slabe rešitve ne bi začele izvajati na škodo starejših.
Fotografija: Biserka Marolt Meden. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Biserka Marolt Meden. FOTO: Igor Mali

Kratko in jedrnato z Biserko Marolt Meden, predsednico društva Srebrna nit – Združenja za dostojno starost, o noveli zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bo predmet odločanja na nedeljskem referendumu.  

Kakšen se vam zdi zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je sprejela prejšnja vlada?

Kot smo že velikokrat povedali mnogi, stroka, izvajalci in civilna družba, je zakon slab, nedodelan, nerazumljiv preprostemu človeku, saj iz njega ne more razbrati, katere pravice mu pripadajo in kdaj mu pripadajo. Še škodljivejši pa so pravilniki, ki urejajo vsebino, ki je ni v zakonu. Zakon sicer prinaša nove pravice, a v manjšem obsegu kot jih imamo starejši danes brez zakona o dolgotrajni oskrbi. 

Boste na referendumu glasovali proti ali za?

Sem že glasovala trikrat ZA na predčasnem referendumskem glasovanju.  

Ali drži, da bi po novem zakonu v domovih za ostarele plačevali le nastanitev in hrano?

Starejši ne gredo v dom samo zato, da imajo tam posteljo in prehrano. Potrebujejo veliko več – tako socialno kot tudi zdravstveno oskrbo.  Danes starejši v domovih plačujejo vse razen zdravstvene oskrbe, ki je plačana iz zdravstvene blagajne (ZZZS). Z uvedbo novega zakona bodo stanovalci takoj izgubili dodatek za pomoč in postrežbo. Novi zakon bo stanovalce domov razvrstil v različne kategorije dolgotrajne oskrbe. Razvrstitev bo narejena na podlagi pravilnika o ocenjevalni lestvici za oceno upravičenosti do dolgotrajne oskrbe. Izvajalci pravijo, da je vstopni prag tako visok, da bodo številni stanovalci doplačevali za storitve dolgotrajne oskrbe, če bodo hoteli imeti enako kakovostno obravnavo/enake storitve kot danes, a jim storitve zaradi razvrstitve oziroma vstopnega praga ne bodo pripadale. Tisti stanovalci, ki so danes v oskrbi III in imajo na dan 5 ur storitev, jih bodo po razvrstitvi v dolgotrajno oskrbo imeli le 3,6 ure. Torej bodo 1,4 ure morali plačati iz lastnega žepa poleg plačila nastanitve in hrane in vseh doplačil, ki jih že danes doplačujejo, kar seveda ni prav.

Na kaj bi želeli opozoriti ljudi pred glasovanjem? Kaj je ključno, da vedo, preden se odpravijo na referendum?

Novela NIČ ne ukinja in ne jemlje nobene pravice. Zakon o dolgotrajni oskrbi iz leta 2021 je treba temeljito popraviti in popraviti tudi pravilnike, ki uporabnikom ne dajejo dovolj pravic. Zato novela omogoča čas, da se to naredi in da prenagljena uveljavitev slabega zakona ne bi škodovala starejšim v domovih. Kajti novela govori le o stanovalcih domov in o oskrbovalcih družinskih članov, ki so danes družinski pomočniki. Njihova plača z novelo ali brez ostaja enaka, le bojazen obstaja, da zaradi vstopnega praga v sistem dolgotrajne oskrbe morda kdo od sedanjih upravičencev do družinskega pomočnika ne bi bil upravičen do oskrbovalca družinskega člana. Vse druge pravice, kot so dolgotrajna oskrba na domu, storitev za krepitev in ohranjanje samostojnosti, pravica do denarnega prejemka in pravica do storitev e-oskrbe, se bodo po določilih zakona o dolgotrajni oskrbi  iz leta 2021 začele izvajati šele s 1. julijem 2024. Novela na tem področju torej ne spreminja ničesar.
 
Torej novela nič ne jemlje starejšim, ampak omogoča, da se slabe rešitve ne bi začele izvajati na škodo starejših. Da lahko hitro pripravimo boljše rešitve in zakon začnemo izvajati v dobro starejših 2023. Zato je logično, da smo tisti, ki poznamo zakon, pravilnike in novelo in želimo sebi in drugim starejšim samo dobro, glasovali ZA.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije