SMRAD

Bioplinarno bodo zaprli z lastnimi telesi

Objavljeno 08. julij 2017 23.03 | Posodobljeno 08. julij 2017 23.01 | Piše: Oste Bakal

Smrad iz bioplinarne je Lendavčane prignal na rob obupa.

Vir smradu. Foto: Občina Lendava

LENDAVA – Še pred nekaj leti so bile bioplinarne tržna niša, rasle so kot gobe po dežju, saj so bili investitorji in strokovnjaki prepričani, da gre za obnovljiv in trajnostni vir energije, ki v prihodnosti ne bo imel konkurence. Danes pa ne le da jih je velika večina šla v stečaj, marsikje povzročajo tudi nemalo ekoloških preglavic. Taka je bioplinarna podjetja Ecos ob lendavski poslovno-industrijski coni, ki se je že v preteklosti znašla v medijih, pred dnevi pa je tam izbruhnil manjši požar. Toda za slabo voljo krajanov so poskrbele predvsem grozne vonjave, ki se širijo kot produkt organskih odpadnih snovi.

Čakali na inšpekcijo

Smrad je še posebno zaznati ob vetrovnih dneh, ko ga prinese vse do središča Lendave. Nad njim se že dober mesec pritožujejo tako zaposleni kot prebivalci v okolici, toda ker občinska inšpekcija nima pristojnosti, so morali počakati na odziv državne okoljske inšpekcije. Ta se je naposled le zganila, saj je nadzorna služba občine Lendava preverjala stanje v okolici bioplinarne in ji sproti posredovala ugotovitve. Lendavski župan mag. Anton Balažek je, kot je povedal, poklical stečajnega upravitelja podjetja Ecos in mu naročil, naj takoj prekinejo aktivnosti.

 

Kot je videti, bo zadeva trajala še nekaj časa. Okoljevarstvenega dovoljenja namreč podjetju ni tako preprosto razveljaviti ali odvzeti.

»Moram reči, da sem bil dodatno razočaran, ko je odvetnica te družbe povedala, da je odgovorna oseba nekakšno bypass podjetje Ecosa. Takoj ukiniti seveda lahko pomeni, da bodo na dvorišču (bioplinarne) tudi kaj pustili, a sem to mislil v smislu, da nemudoma vse počistijo in da prenehajo«, je dejal Balažek, ki je vesel, da poleg občinskega inšpektorata v reševanju težave sodeluje tudi državni inšpektor, ker da so zadeve katastrofalne. Lastnik bioplinarne Jožef Pavlinjek je sicer že pred časom zagotovil, da bodo upoštevali zahteve občine in civilne iniciative Proti smradu ter da bodo hitro sprejeli potrebne tehnološke ukrepe, toda ne zgodi se nič. In stanje se ne izboljšuje niti po obisku inšpektorice. Pavlinjek je sicer zatrdil, da se bo v desetih dneh, a domačini nimajo občutka, da bi se kaj premikalo.

Celotno območje bioplinarne je treba tudi počistiti, saj zaprtje ne pomeni, da smradu ne bo več.

Morebiti bi bilo lahko nekoliko boljše, če bi jim uspelo na lendavski občini za skupno mizo dobiti odgovorno osebo bioplinarne. Žal je bil sestanek brez njih, sodelovali pa so: Tibor Hebar, občinski okoljski inšpektor, Nikolina Palnec, vodja CI Proti smradu, Geza Gömböš, predsednik Turističnega in okoljevarstvenega društva iz Petišovcev, in župan. Glavnih akterjev te zgodbe ni bilo, čeprav je bil sestanek med omenjenimi in vodstvom bioplinarne Ecos, ki ji na vrata trka prisilna poravnava, dogovorjen pred približno dvema tednoma. Prisotni so zaman čakali nanje – vodstvo bioplinarne naj bi bilo na sodišču v Ljubljani, kot je Hebarju zatrdil Jožef Pavlinjek kar prek sms.


Državni problem

Bioplinarna tako postaja državni problem, na katerega je pred nekaj dnevi opozoril poslanec Franc Laj, premier Miro Cerar pa je dejal, da so tamkajšnje razmere nemogoče. »Vprašanje je, ali bioplinarna sploh izpolnjuje naloge, ki jim jih nalaga inšpekcijska služba. Stališče občine je, da naj se bioplinarna zapre, a seveda samo zaprtje ni dovolj. Celotno območje bioplinarne je treba tudi počistiti, saj zaprtje ne pomeni, da smradu ne bo več. Kmalu bom urgentno zaprosil za sestanek na ministrstvu in zahteval odgovore« je poudaril Balažek. Bioplinarna je namreč v začetku obratovanja pridobila dovoljenje za zaprti sistem delovanja, a naj bi čez čas na Arsu, domnevno, pridobila dovoljenje za nekakšen polodprti sistem.

V rokah policije


Zadeva Bioplinarna je zdaj tudi v rokah policije, ki menda zbira obvestila in bo, kot kaže, podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja po 332. členu kazenskega zakonika. Zagrožena je denarna kazen ali kazen zapora do pet let.

 

 Kot je videti, bo zadeva trajala še nekaj časa, okoljevarstvenega dovoljenja namreč podjetju ni tako preprosto razveljaviti ali odvzeti.

Lendavčane ob tem še posebno moti dejstvo, da lastniki bioplinarne ne naredijo ničesar, da bi se stanje normaliziralo in ne bi bilo več smradu, po drugi strani pa mlajši lastnik po družabnih omrežjih razkazuje fotografije svojega uživanja na jahti nekje ob morju. Zato ne bo, obljubljajo, nobeno presenečanje, če se bodo odločili za zaporo bioplinarne z lastnimi telesi.

Deli s prijatelji