DRAŽBA

Bine Kordež še ima polovico hiše, a ne za dolgo

Objavljeno 28. april 2014 14.10 | Posodobljeno 28. april 2014 14.10 | Piše: STA, A. L.

Kordež je lastnik polovice hiše, medtem ko je druga polovica že v lasti njegovega upnika, družbe Zelena hiša.

Bine Kordež in Janja Krašovec.

RADOVLJICA – Okrajno sodišče v Radovljici je preklicalo javno dražbo hiše, ki jo ima v Hrašah pri Lescah nekdanji prvi mož Merkurja Bine Kordež. Upnik Kovinar Gradnje ST je namreč umaknil izvršilni predlog. V prihodnje se bo na dražbi prodajala le polovica hiše, katere lastnik je še vedno Kordež in nad katero teče kar šest izvršilnih zadev.

Kot so pojasnili v uradu predsednice okrajnega sodišča v Radovljici, je bila za torek predvidena javna dražba nepremičnine na naslovu Plana 12 preklicana, ker je prišlo do umika izvršilnega predloga in ustavitve izvršilnega postopka v edini izmed sedmih izvršilnih zadev, vodenih na to premičnino, v kateri je bila izvršba predlagana in v zemljiški knjigi zaznamovana na celotni nepremičnini.

Vredna 681 tisočakov

Kordež je namreč lastnik le polovice hiše, medtem ko je druga polovica hiše že v lasti njegovega upnika, družbe Zelena hiša. V drugih šestih izvršilnih zadevah se zato izvršba vodi le na Kordežev polovični delež. Z ustavitvijo izvršbe upnika Kovinar Gradnje ST pa je odpadla podlaga za opravo javne dražbe celotne nepremičnine, za katero je bila izklicna cena 681.000 evrov.

S prodajo Kordeževega dela hiše si želijo vsaj delnega poplačila svojih terjatev poleg jeseniškega Kovinarja še Factor banka, ki ji Kordež dolguje 2,6 milijona evrov, Gorenjska banka, Zavarovalnica Triglav, Diners Club Slovenija in davčna uprava, ki jim Kordež dolguje po več tisoč evrov.

Še 30-dnevni rok

Javna dražba polovičnega deleža nepremičnine bo razpisana z novo odredbo o prodaji. Zaradi spremenjenih bistvenih postavk odredbe o prodaji, kot so sam predmet prodaje, njegova vrednost, cena in zahtevana varščina, sodišče ne more v torek opraviti dražbe za polovični del nepremičnine po prvotni odredbi iz 21. marca 2014.

Za izvršbo v drugih šestih zahtevkih po polovici hiše bo treba spremeniti odredbo o prodaji. »V primeru odredbe o prodaji s spremenjenimi dražbenimi pogoji mora biti varovan tudi 30-dnevni rok od objave odredbe na spletni strani sodišča in dnem dražbe,« so pojasnili na sodišču, kjer zato še ne morejo napovedati, kdaj bo dražba.

Deli s prijatelji