VROČINSKI VAL

Bilo je peklensko vroče: najbolj kar v prestolnici

Živo srebro se je povzpelo blizu 37 stopinj Celzija.
Fotografija: V vročini moramo poskrbeti tudi za naše ljubljenčke. Foto: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
V vročini moramo poskrbeti tudi za naše ljubljenčke. Foto: Jože Suhadolnik

Današnji dan, za katerega je Agencija RS za okolje (Arso) zaradi velikih toplotnih obremenitev izdala oranžno opozorilo za velik del Slovenije, je minil v znamenju visokih temperatur. Danes so ponekod po državi namerili tudi do 37 stopinj Celzija.

Povprečne dnevne temperature so dosegle 28 stopinj. Arso sicer povečane toplotne obremenitve napoveduje tudi za prihodnje dni, v torek se bodo najvišje dnevne temperature zopet povzpele do 36 stopinj. Vročina bo vztrajala še ves teden, ohladitve pa ni na vidiku.

Danes je bilo najbolj vroče v Ljubljani, kjer so namerili 36,1 stopinje, v Biljah pri Novi Gorici 35,9 stopinje, v Celju pa 35,7 stopinje. Na Kredarici je bilo 17,6 stopinje.

Najvišje temperature FOTO: Arso
Najvišje temperature FOTO: Arso

Zaščitite se pred vročino

Ob visokih temperaturah moramo poskrbeti za zadostno hidracijo. Prav tako se čez dan zadržujmo v sencah in hladnih prostorih ter se izogibajmo napornemu delu na prostem.

Ob vse večjih toplotnih obremenitvah se povečuje tudi število tropskih noči, ko najnižje temperature ne padejo pod 20 stopinj Celzija. Do nedelje so jih na Arsu največ izmerili v Kopru in Vedrijanu, sledijo pa Bilje, Ajdovščina, Podnanos, letališči Portorož in Cerklje ter Ljubljana.

Vročinski valovi daljši in pogostejši

Analiza na Arsovem spletišču kaže tudi, da so vročinski valovi od 60. let prejšnjega stoletja do danes daljši in pogostejši. Znatno povečanje je opazno predvsem po letu 2000. Prav tako ugotavljajo, da se valovi od začetka meritev pojavljajo vse prej.

Na teh postajah so že zabeležili vročinski val. FOTO: Arso
Na teh postajah so že zabeležili vročinski val. FOTO: Arso

Z visokimi temperaturami se zmanjšuje tudi vodnatost rek. V Posočju, na Vipavskem in Notranjskem imajo te namreč izrazito nizko vodnatost za to obdobje, piše na spletni strani meteo.si. Zaradi pomanjkanja padavin je povečana tudi možnost požarov v naravnem okolju. Ta je najvišja na Goriškem, za katero je izdano rdeče opozorilo, oranžno pa velja za Ljubljano in okolico, Obalo in Postojno.

Po podatkih Arsa ima Jadransko morje 28 stopinj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije