BICIKELJ

Bicikelj deluje po pričakovanjih

Objavljeno 14. november 2012 14.27 | Posodobljeno 14. november 2012 12.39 | Piše: V. R., STA

V letu in pol ima 40.000 uporabnikov in milijon izposoj.

Izposoja koles Bicikelj

LJUBLJANA – Povprečna vožnja s kolesom traja dobrih 22 min, kar pomeni, da je vsako od 300 koles uporabljeno dobri dve uri na dan. Eno kolo bi bilo izposojeno vsaj šestkrat na dan.

V raziskavi je sodelovalo 311 prebivalcev iz Ljubljane in okolice: 79 odstotkov vprašanih meni, da je Bicikelj zelo koristen, 95 odstotkov vprašanih pa, da je pozitiven projekt. Skoraj vsi so za Bicikelj že slišali ali pa ga dobro poznajo (98 odstotkov vprašanih), med njimi pa jih je petina kolesa že uporabila. Dobra polovica vprašanih kolesa uporablja vsak teden. Skoraj 23 odstotkov jih kolesa uporablja trikrat tedensko ali več, dobrih 28 odstotkov pa en- ali dvakrat tedensko.

Sistem je koristen

Da je sistem koristen zanje, meni 40 odstotkov vprašanih, ki to ocenjujejo s srednjo oceno. S sistemom Bicikelj so nekoliko bolje seznanjeni višje izobraženi, pogosteje pa ga uporabljajo mlajši, in sicer 25 odstotkov starih od 15 do 30 let, 21 odstotkov starih od 31 do 46 let ter osem odstotkov starih 46 let in več.

Sistem izposoje koles sta maja 2011 vzpostavila MOL in podjetje Europlakat v okviru javno-zasebnega partnerstva. Bicikelj deluje po pričakovanjih, uporabniki pa kolesa uporabljajo skrbno. Večjih poškodb koles do zdaj ni bilo, večinoma gre za pričakovane manjše poškodbe, ki so povezane s pogosto rabo koles. V zimskem času bo v sistemu na voljo nekaj manj koles, ker je predvideno manjše povpraševanje po kolesih. V tem času se zato opravljajo redni letni servisi koles.

Deli s prijatelji