NEVARNOSTI

Bi živeli v Siriji ali Iraku? Niste edini ...

Objavljeno 04. oktober 2015 09.15 | Posodobljeno 04. oktober 2015 09.16 | Piše: Mojca Sladič

Zunanje ministrstvo iz varnostnih razlogov odsvetuje vsa potovanja v Sirijo, Afganistan in Irak, za Iran in Pakistan pa velja, da tam obstajajo varnostni zadržki.

LJUBLJANA – Migrantski val, ki je v teh tednih zajel Evropo, ne pojenja. Ljudje bežijo pred vojno, neživljenjskimi razmerami ali pa zgolj želijo zaživeti na novo v državah, kjer se po njihovem mnenju cedita med in mleko. Medtem ko državljani Sirije, Iraka, Irana, Afganistana, Pakistana in drugih držav tvegajo svoja življenja ter se podajajo na dolgo pot, pa se še vedno najdejo tudi Slovenci, ki želijo njihove države obiskati.

Zanimalo nas je, ali Slovenci kaj povprašujejo po potovanjih v omenjene države. Z vprašanji smo se obrnili na več naših turističnih agencij, kjer pa bolj ali manj priznavajo, da je v zadnjem času za potovanja v te kraje manjše povpraševanje, še vedno pa lahko potuješ tudi v Sirijo, če si to res želiš. Odgovore smo sicer dobili le iz Kompasa in Sončka.

Gneče na turističnih agencijah ni ...

Jasmina Feguš iz turistične agencije Kompas nam je pojasnila, da je mogoče naročiti potovanja za vse destinacije sveta, tudi za omenjene države, je pa res, »da trenutno ne ponujamo organiziranih skupinskih potovanj v te države. Individualno se potniki, ki želijo potovati v te države, lahko vedno obrnejo na nas in pripravimo jim potovanje po meri.« Seveda je v zadnjem času manjše povpraševanje, na seznamu Kompasovih potovalnih destinacij pa sta za zdaj Iran in Izrael.

»V države, ki jih navajate, nimamo kakšnih posebnih razpisanih programov, zato ne čutimo sprememb pri potovanjih v tem segmentu. Tudi pri potovanjih npr. v Turčijo ne zaznavamo bistvenih sprememb, saj goste večinoma vozimo na riviero, kjer niso v stiku z dogajanjem v državi (begunci, nemiri ...),« pa nam je povedala Nataša Jeza Kotnik iz agencije Sonček. Omenila je sicer Slovenca, ki sta v Alanji skozi hotelsko okno opazovala nemire,image vendar pa v nevarnosti nista bila.

Koliko Slovencev živi v »kriznih« državah?

Na notranjem ministrstvu smo vprašali tudi, koliko državljanov Sloveniji začasno ali stalno prebiva v omenjenih državah.

Podatki o Slovencih so nastali na podlagi odjave stalnega prebivališča v tujino ali na podlagi prijave začasnega odhoda v tujino in veljajo za dan 16. september 2015. Hranita jih register stalnega prebivalstva in centralni register prebivalstva (vir: MNZ):

image

Največ Slovencev je trenutno torej v Iraku (pet stalno, 18 začasno), v Siriji pa noben Slovenec ne živi stalno, temveč šest le začasno. Vprašali smo tudi, koliko Slovencev se je v zadnjem času iz naštetih držav izselilo, vendar pa na ministrstvu teh podatkov nimajo, prav tako ne razlogov za prijave in odjave na naslovih doma ali v tujini, nam je še sporočila Irena Likar iz tamkajšnje službe za odnose z javnostjo.

Kakšne nasvete delijo?

V turističnih agencijah potnikom svetujejo, naj bo na prvem mestu njihova varnost in varnost najbližjih. Pri tem se sklicujejo na obvestila ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) in na napotke pred potovanjem, so nam pojasnili pri Kompasu.

  • Izogibati se vsem potovanjem v večernih urah.
  • Izogibati se javnih krajem, kjer so pripadniki policije, vojske, nacionalne garde ipd. ali pripadniki mednarodnih misij ali tujci.
  • Svetujejo izogibanje policijskim postajam, verskim objektom (cerkve, mošeje), restavracijam, ki jih obiskujejo tujci, ter vsem krajem, ki so bili v preteklosti tarče napadov.
  • Biti pazljiv v bližini preprek in kontrolnih točk ter upoštevati navodila pripadnikov varnostnih sil.
  • Treba se je zavedati, da so lahko nekatera območja, na katerih so v preteklosti potekale vojaške operacije, nevarna, saj so lahko tam neeksplodirana eksplozivna sredstva ali nevarne snovi.
  • Priporočajo veliko pazljivost pri fotografiranju.
  • Priporočajo, da z arheoloških krajev ne odnesete ničesar in da ne kupujete predmetov, ki so lahko del narodne/kulturne dediščine. Za trgovanje s tovrstnimi predmeti in za njihov izvoz so zagrožene zaporne kazni.

MZZ sicer iz varnostnih razlogov odsvetuje vsa potovanja v Sirijo, Afganistan in Irak, za Iran in Pakistan pa velja, da tam obstajajo varnostni zadržki, zato odsvetujejo potovanja, ki niso nujna, priporočajo pa dodatno previdnost.

Deli s prijatelji