(NE)USTAVNO

Bi tožili državo zaradi davkov ali Tovšakove? Izvolite

Objavljeno 21. maj 2013 17.18 | Posodobljeno 21. maj 2013 16.32 | Piše: D. P.

»Nekdo se nekaj spomni, odpre wordov dokument, izpolni tabele … To je delo za eno popoldne. Zakoni se ne sprejemajo z analizami,« delo naših politikov kritizira ustavni pravnik Andraž Teršek.

Andraž Teršek.

LJUBLJANA – So davki, ki ji napoveduje država, ustavni? Vas skrbi, ker iz dneva v dan peša zdravstveni sistem? To sta le dve izmed vprašanj, s katerimi se Slovenec zbuja in hodi spat že več kot leto dni.

Država posega v lastniške pravice

Če vam ni kaj po godu, lahko državo zaradi kršenja ustavnih pravic preprosto tožite. Tudi zaradi davkov. »Nov sveženj davkov je najmanj ustavno sporen ...« pojasnjuje Andraž Teršek z Univerze na Primorskem, ki je sinoči gostoval v oddaji Studio City. Meni, da je sporen način polnjenja državna blagajne ob pomoči »neposrednih posegov v lastniške pravice državljanov«. Državi očita, da se reševanja finančnega primanjkljaja loteva »po liniji najmanjšega odpora, ne pa sistematično ter pronicljivo«.

Prepričan je, da se danes predlogi zakonov pišejo na preveč enostaven birokratski način. »Nekdo se nekaj spomni, odpre wordov dokument, izpolni tabele … To je delo za eno popoldne. Zakoni se ne sprejemajo z analizami.« 

Če država zamoči in naredi napako ...

»Marsikateri pravnik se ne zaveda, da imajo v pravni državi državljani, ki jim je bila s strani nekoga, neke gospe Hilde Tovšak, prizadejana krivica in so bili oškodovani, pravico do tega, da država začne in konča sodni postopek,« je jasen Teršek.

Opozarja, da imamo državljani z ustavo zagotovljeno pravico, da steče postopek proti takim barabinom, kot je Hilda. Spodbudno za »malega človeka« je tudi dejstvo, če država zamoči in naredi napako, je s tem kršena ustavna pravica državljana. »Zato lahko potem državljani tožijo državo,« pojasnjuje Teršek.

Deli s prijatelji