NEVERJETNO

Bi si upali delodajalcu poslati tak življenjepis kot Štefanec?

Objavljeno 27. marec 2014 13.04 | Posodobljeno 27. marec 2014 13.04 | Piše: STA, T. L.

Poleg skromne vizije o delovanju KPK Štefanec v življenjepisu ni navedel niti besede o kompetencah in znanju tujih jezikov, je pa omenil, da obvlada »internetne storitve in mail«.

Novi predsednik KPK Boris Štefanec.

LJUBLJANA – Blamaža z novoimenovanim predsednikom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Borisom Štefanecem po razkritju njegovega strankarskega delovanja in razkritju laži Pozitivne Slovenije ter Alenke Bratušek image, češ da ni vedela, da je bil Štefanec v njeni stranki, dobiva nove razsežnosti. Dokumenti zdaj kažejo, da Štefanec v izbirnem postopku ni predložil dokazil o strokovni usposobljenosti, delovne izkušnje je opisal v nekoliko daljšem odstavku, vizijo delovanja KPK pa je strnil na manj kot eni strani, poroča Delo. Podobno opozarja tudi Dnevnik.

Oba časnika sta od urada predsednika republike pridobila dokumente, ki jih je kandidaturi priložil Štefanec. Ta bo v ponedeljek prevzel vodenje Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). 

Napol prazen življenjepis

Kot navaja Delo, ti razkrivajo, da Štefanec merila strokovne uveljavljenosti ni izpolnjeval. Med prilogami ni ne strokovne bibliografije ne navedb o izkušnjah pri projektih s protikorupcijskega ali sorodnega področja, ne česar koli drugega, s čimer bi podkrepil svojo strokovno usposobljenost za zasedbo pomembnega položaja predsednika KPK. Prazen je pustil tudi razdelek o znanju tujih jezikov, kot strokovno kompetenco pa je navedel strokovni izpit iz pravosodja iz leta 1981.

Zna uporabljati »internetne storitve in mail«

Dnevnik med drugim opozarja tudi, da kandidat med delovnimi izkušnjami ni navedel svoje politične funkcije iz časov pred osamosvojitvijo države (sekretar občinskega komiteja ZK), da je pustil prazen tudi del o komunikacijskih in organizacijsko-vodstvenih kompetencah. Med računalniškimi kompetencami pa je navedel: »Dobro obvladam delo z računalnikom, saj ga dnevno uporabljam, in sicer urejevalnik besedil, preglednice, knjigovodska opravila, internetne storitve, mail itd.«

Skromna vizija delovanja KPK

Oba časnika ob tem izpostavljata Štefanečevo vizijo KPK, ki jo je po navedbah Dela zapisal v štirih točkah na manj kot eni strani oziroma s »pičlimi 1394 znaki (s presledki)«, piše Dnevnik. V njej je poudaril, da je treba delovati v skladu z ustavo, zakoni in s podzakonskimi akti, da je treba zastaviti akcijski program, da se je treba zavzemati za koordinirano delovanje vseh, ki imajo opraviti s korupcijo, in da je treba natančno pregledati vsebino javnega pisma (odstopljenega) senata KPK.

Pahor je vse prebral. In se odločil ...

Ker Štefanec ni imel strokovnih referenc, je moral izbirno komisijo najbrž prepričati predvsem na zaslišanju, ugotavlja Delo. Po njihovih neuradnih informacijah pa vsi kandidati vizije delovanja KPK niso predložili, zato izbirna komisija tega dokumenta tudi ni upoštevala pri oceni posameznih kandidatov. Dnevnik poudarja, da četudi sta bila to morebiti najboljši življenjepis in vizija, kar so jih napisali kandidati, predsedniku države Borutu Pahorju imenovanja Štefaneca ne bi bilo treba podpisati.

Iz urada predsednika države so za Dnevnik sicer sporočili, da je predsednik pred imenovanjem Štefaneca na položaj predsednika KPK prebral posredovano gradivo in da se je za njegovo imenovanje odločil (tudi) na podlagi pisnih dokumentov (poročilo o delu izbirne komisije, življenjepis, vizija delovanja KPK). Pojasnili so tudi, da je Pahor o viziji delovanja KPK s Štefanecem tudi govoril.

Deli s prijatelji