POZOR

Bi radi prisluškovali? Potrebujete le opremo za 200 evrov

Objavljeno 13. junij 2012 12.00 | Posodobljeno 13. junij 2012 12.00 | Piše: S. J.

Da vam nekdo prisluškuje in bere vaša sporočila, sploh ne bi opazili. Ogroženi menda uporabniki Mobitela in Tušmobila.

LJUBLJANA – Že skoraj dve leti so na spletu dostopna navodila, kako prestrezati podatke kriptirane v obliki, ki jo uporabljata Tušmobilovo in Mobitelovo omrežje. Na nesrečo svojih uporabnikov boljšega načina kriptiranja komunikacije GSM ne uporabljata, čeprav je ta na voljo že desetletja. 

Možnost zlorab je izjemno velika, saj lahko program izdelava skoraj vsak

Če želite nekomu prisluškovati ali pa prestrezati njegova sporočila, ni treba biti ravno genij. Potrebujete le opremo za dvesto evrov in prenosni računalnik. Po navodilih, ki so jih na spletu objavili nemški hekerji, so naši računalnikarji Matej Kovačič, Jaka Hudoklin in Klemen Rupnik v enem mesecu spisali in demonstrirali program za prestrezanje kratkih sporočil v Mobitelovem omrežju. Časnik Delo poroča, da jim je to uspelo s starejšim modelom mobilnega telefona, za katerega so odšteli nekaj 10 evrov, z zunanjim trdim diskom v vrednostni 100 evrov in malo boljšim prenosnim računalnikom. 

Varni le pri Simobilu

Pri nas standard kriptiranja A5/3, ki bistveno otežuje napade, uporabljajo le pri Simobilu, Mobitel in Tušmobil pa kljub znanim pomanjkljivostim še vedno uporabljata standard A5/1. 

Vendar pa Slovenija ni izjema, saj tudi večina evropskih operaterjev še ni vpeljala potrebnih varnostnih standardov, vendar imajo v primerjavi s Slovenijo za to vsaj dober izgovor. Pri mnogih evropskih operaterjih širša vpeljava standardov ni mogoča, saj jih večina mobilnih telefonov ne podpira. Pri nas pa, kljub temu da več kot tri četrtine telefonov uporablja novejše standarde, varnost še vedno šepa. 

Prisluškovanje in branje sporočil SMS je nemogoče zaznati, zato ju tudi ni mogoče dokazati.

Prisluškovanje na nepokritem območju

Velika večina mobilnih telefonov uporablja dve omrežji za prenos podatkov, GSM in UMTS. Prisluškovati je mogoče le v starejšem in počasnejšem omrežju GSM. Novejši telefon uporablja omrežje UMTS, ko pa to ni mogoče, preklopi na omrežje GSM. UMTS ne deluje tudi v mnogih stavbah, za kar lahko krivimo debelejše zidove. Torej, če želimo nekomu prisluškovati, svoji tarči le sledimo na nepokrito območje in ji brez težav prisluškujemo ali beremo njena sporočila.

Deli s prijatelji