KOALICIJSKE ZDRAHE

To bi počel Karl Erjavec, če bi bil Miro Cerar

Objavljeno 11. julij 2016 16.36 | Posodobljeno 11. julij 2016 16.36 | Piše: STA, K. K.

Erjavec se je pred današnjo sejo državnega zbora v izjavi novinarjem odzval na ostre besede premierja Cerarja na nedeljski programski konferenci SMC.

Zunanji minister danes ni pomemben, premier ima večje probleme.

LJUBLJANA – Koalicija je po besedah prvaka Desusa Karla Erjavca trdna, kar zadeva njegovo stranko. Oster pa je do SD, ki jo je tudi premier Miro Cerar označil za dvolično. »SD ima veliko srečo, da nisem predsednik vlade. Tega ne bi


Za vse, kar se dogaja v poslovnem procesu Luke Koper, je odgovorno vodstvo, torej uprava in nadzorni svet. Če proces ni stekel, če je prišlo do blokade, potem bo za to moral nekdo odgovarjati, je danes v državnem zboru dejal premier Miro Cerar, v zvezi s projektom drugi tir pa poudaril, da podelitev koncesije ne pomeni privatizacije.

                       
V odgovoru na vprašanje nepovezane poslanke Alenke Bratušek, kdo je kriv in odgovoren za vse, kar se je v zadnjem mesecu dogajalo v Luki Koper, je bil Cerar jasen: odgovornost nosi vodstvo. Ker je prišlo do blokade, bo zaradi škode, ki je nastala, nekdo tudi moral nositi odgovornost.

V zvezi z nameravano zamenjavo treh nadzornikov Luke Koper, od katere je Slovenski državni holding (SDH) kasneje odstopil, je Cerar pojasnil, da za kadrovanje v Luki in v drugih državnih podjetjih ni pristojna vlada, ampak SDH. »Ta vlada spoštuje načela korporativnega upravljanja – kadrovanje se dogaja strokovno po določenih merilih in pri tem bomo vztrajali,« je zatrdil.

Medtem ko je bila Bratuškova kritična do ravnanja vlade v zvezi z Luko Koper in je premierju v okviru poslanskega vprašanja navrgla kar nekaj obtožb, so v ZL zaskrbljeni nad morebitno privatizacijo Luke. Matej T. Vatovec meni, da projekt javno-zasebnega partnerstva za drugi železniški tir Koper–Divača brez privatizacije ni izvedljiv. Cerarja je vprašal, kako namerava vlada pritegniti zasebne investitorje za projekt, ali jim bo podelila koncesijo za izgradnjo tretjega pomola oziroma kaj jim namerava ponuditi v zameno za sodelovanje pri projektu.

Premier je poudaril, da podelitev koncesije ne pomeni privatizacije, saj infrastruktura po preteku koncesije preide v last države. Za drugi tir bo koncesijo dobilo podjetje 2TDK, ker pa prihodki od uporabnine ne bodo zadoščali za investicijo, bo treba poleg plačila razpoložljivosti od države zagotoviti še dodatne komercialne prihodke.

To pomeni, da je treba k projektu pritegniti zasebne investitorje, je dejal Cerar in dodal, da bodo podrobnosti definirane v posebnem zakonu, ki je v pripravi. »Naloga države kot koncedenta je, da poišče take investitorje, ki bodo zagotavljali dogovorjeno raven storitev na ekonomsko vzdržen način,« je še pristavil in vnovič zatrdil, da vlada z drugim tirom misli resno.

gledal,« pravi Erjavec, a razlogov za prekinitev sodelovanja ne vidi. K ukrepanju poziva tudi po Cerarjevih ocenah o lobijih v državi. Erjavec se je pred današnjo sejo državnega zbora v izjavi novinarjem odzval na ostre besede premierja Cerarja na nedeljski programski konferenci SMC. Med drugim je predsednik SMC dejal, da so pred dilemo, ali bodo dopustili, da Slovenija ostane ali postane mafijska ali pa moderna država. Po njegovih besedah so maske padle in je vidno, kako Slovenijo obvladujejo močni interesni lobiji.

Nima težav z lobiji

Erjavec je spomnil, da je bil Desus vedno v vladi zato, da bi branil položaj upokojencev, medtem ko v stranki nikoli niso imeli predstavnikov kapitala. Ker so »stranka malih ljudi«, po njegovih besedah tudi nimajo težav z lobiji ali kapitalskimi interesi. Sicer pa morajo – kar zadeva lobije in interesne skupine – po njegovih besedah svoje opraviti policija oziroma pravosodni organi. Dejstvo je, da bančna luknja obstaja in zanjo še nihče ni odgovarjal. »Če smo prišli do točke, da so interesne skupine močnejše od policije in pravosodja, vlade in parlamenta, me resno skrbi,« je povedal Erjavec ter izpostavil dolžnost vlade in drugih organov, da pri nepravilnostih ukrepajo.

Tudi do besed, da drugi obvladujejo državo, je bil oster. »Če je tako, smo sami krivi. Vlada in parlament, ki očitno sprejema zakone, ki omogočajo interesnim skupinam močne vplive,« je pojasnil.Če želi predsednik vlade kar koli spremeniti, pa se po Erjavčevih ocenah takoj pozna na javnomnenjskih anketah. »Tisti, ki najbolj rušijo vlado, imajo največjo podporo javnosti,« ugotavlja Erjavec, ki meni, da ankete niso izraz volilnega razpoloženja, pač pa se z njimi ustvarja javno mnenje. S tem se želi zlasti vplivati na politike, da zadev ne bi poskušali spreminjati, je prepričan.

Židan želi zaupanje

Erjavec se je dotaknil še koalicijskih razmerij. Koalicija je po njegovih zagotovilih trdna, kar zadeva stranko Desus. Ta sicer poleti pričakuje regres za upokojence, septembra ter januarja pa usklajevanje pokojnin. »Če se bo to zgodilo, je koalicija zelo trdna, ne glede na to, da je veliko interesov, da se jo zruši,« je dodal. Ali je SD kredibilna koalicijska partnerica, pa naj po Erjavčevih navedbah odgovori predsednik vlade, saj je njegova odločitev, s kom sodeluje v vladi. Cerarja so namreč precej razburila dejanja SD ob dogodkih v Luki Koper. Najmanjši partnerici je očital dvoličnost, ko podpira proteste proti vladi, v kateri sedi.

Predsednik SD Dejan Židan je danes izrazil željo po ponovni vzpostavitvi zaupanja v koaliciji, ki je »očitno nekoliko omajano«. SD po njegovih besedah ponuja roko in si odprta vprašanja želi reševati prek pogovora. Če se izkaže, da v taki sestavi ne morejo delati naprej, pa s SD ne bo težave, je zatrdil Židan.                                         

Že dogajanje ob interpelaciji zoper ministrico za delo Anjo Kopač Mrak je po besedah prvaka SD dajalo občutek, da se je del koalicije odločil, da je SD koaliciji nepotrebna, zato so bili tudi pripravljeni podati odstopne izjave vseh treh ministrov, je dejal.

V pričakovanju vrha

Tako bo tudi v prihodnje, če bo tako ocenil vrh koalicije, je poudaril Židan. Ni pa po njegovih besedah potrebe, da si koalicijski partnerji ostre besede izmenjujejo prek medijev. »Mi tega ne bomo počeli,« je zatrdil. Če je ocena, da SD ni zaželena v koaliciji, po besedah predsednika SD prav tako ni treba za vzvod uporabljati državnega zbora. »Samo jasno, nedvoumno naj se nam to sporoči,« je dejal Židan. Opozoril je, da prepiri škodijo javni podpori levici in sredini kot celoti.

Ponovil je prepričanje, da imajo stranke pravico in dolžnost mladim dopustiti lastno mnenje, tudi revolucionarno obnašanje. To je po njegovih besedah pridobitev demokracije in želi si, da bi tako razmišljale vse stranke. Če ne razmišljajo tako, pa je to njihova in ne naša težava, je dejal. Podmladek SD, Mladi forum, je namreč podprl četrtkove proteste, ki so jih zanetili dogodki v zvezi z Luko Koper, na kar se je premier Miro Cerar odzval z oceno, da SD igra dvojno igro. Premier je s tem po mnenju Židana sicer naredil predvsem dobro reklamo za Mladi forum.

Ob tem je predsednik SD pojasnil, da Mladi forum deluje samostojno, da ne želijo vplivati na njihovo mnenje, jih utesnjevati ali uniformirati. »Pustimo mladini neke ideale,« je dodal vodja poslanske skupine Matjaž Han.

Interpelacija

V jeseni SD tako ne pričakuje pogovorov, ki bi imeli namen razbijati koalicijo, pač pa pogovore, kako v Sloveniji pospešiti nekatere nujne projekte. Med prioritetami z zunanjepolitičnega področja je Židan izpostavil spremembe v delovanju EU, ki naj v prihodnje več pozornosti namenja ljudem. Prva prioriteta na notranjepolitičnem področju pa je po besedah Židana skrb za ljudi. Na tem področju je koalicija glede na podatke o zmanjševanju brezposelnosti in povečevanju števila zaposlenih po oceni prvaka SD uspešna.

Manj uspehov je na področju zdravstva, vendar pa koalicija vidi potrebo po hitrem izboljšanju položaja, je povedal Židan. SD tudi sama pripravlja nabor ukrepov s tega področja. Ponovno je predsednik SD izrazil tudi zavezanost prizadevanju za ohranjanje javnega šolstva.

Od ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča pa v SD pred razpravo o interpelaciji pričakujejo argumentiran odgovor, potem pa pogovor v poslanski skupini. Trenutno odločitve o podpori še ni, je pojasnil.

Matjaž Han je med drugim komentiral tudi namige, da naj bi se o prestopu iz poslanske skupine nepovezanih poslancev v njihovo poslansko skupino pogovarjala Alenka Bratušek. Kot je dejal Han, za zdaj še ni nobenih pogovorov in zaključkov v zvezi s tem, so pa vrata poslanske skupine po njegovih besedah vedno odprta za tiste, ki to želijo in so pripravljeni spoštovati program ter vrednote SD.

Deli s prijatelji