ZEMLJIŠČE

Bi Križaj elektrarno, mu bo Hrvat nagajal?

Objavljeno 31. marec 2015 19.30 | Posodobljeno 31. marec 2015 19.30 | Piše: Iztok Umer

Nekdanji smučarski as je v slovenski Istri kupil zemljišče na območju opuščene živinorejske farme.

Kaj bo nastalo nad vasjo Belvedur? Foto: Iztok Umer

GRADIN – Kakšne poslovne načrte snuje naš nekdanji smučarski as Bojan Križaj z nakupom dela zemljišča ob že dolga leta opuščeni živinorejski farmi na Belvedurju oziroma Topolovcu, kot je skupno ime še za bližnji zaselek Hrvoji? 
Se poteguje še za nakup preostalih zidanih objektov opuščene farme, ki so zdaj v rokah Kemiplasovega podjetja Ekološko turistična kmetija Belvedur? Ali je z nakupom prehiteval in se opekel, saj se Kemiplas za zdaj ni odrekel starim načrtom na Belvedurju in je vprašanje, ali se bo odločil za prodajo zapuščenega hleva in drugih spremljajočih objektov na tej veliki parceli, ki stoji na slemenu skrajno zalednega dela slovenske Istre?

Skrivnosten je tudi Bojan Križaj. »Gre za povsem zasebno zadevo, ki ne bi smela pritegovati pozornosti javnosti, saj že dolgo nisem več javna osebnost in moje zasebne in poslovne odločitve zadevajo le mene. Zanje sem navsezadnje tudi odgovoren. Imam družino in otroke, za katere moram skrbeti in poskrbeti. In tudi okoli Belvedurja je še precej stvari, ki jih bom moral urediti. Zato ne bom dajal nobenih izjav,« je bil kratek naš najboljši smučar vseh časov, ko smo ga povprašali v zvezi z njegovo novo nepremičnino.

Ni ga prepričalo niti naše prigovarjanje, da se po športni upokojitvi stalno suče okrog športnih in poslovnih krogov in da zato le ni povsem običajni državljan. S svojim gibanjem in delovanjem je še vedno v središču pozornosti javnosti, ki jo med drugim zanima, kaj danes počne človek, ki smo ga kot športnika kovali v zvezde.

Kaj pa bogati vinogradnik?

Zaradi njegove neomajnosti se bomo omejili zgolj na nekatera dejstva, poleg tega pa omenili nekaj govoric, ki so že pojavile, najglasnejša je, da naj bi Križaj na Belvedurju želel pridobivati električno energijo s pomočjo sončnih celic.

Kar se dejstev tiče: Križaj je že od novembra lani v zemljiški knjigi vpisan kot lastnik več kot 12.800 kvadratnih metrov zemljišča na Belvedurju, do katerega ima tudi lasten dostop. Poleg velikega kmetijskega zemljišča so v sklopu njegovega nakupa še bazen, ki so ga ob delovanju farme uporabljali za skladiščenje gnojnice, trije silosi, zadnji del opuščenega hleva in trije silosi, ki so zaokroževali mejo odkupljenih parcel. V dokumentaciji piše, da na Križajevih parcelah ni vpisana nobena pravica ali pravno dejstvo, ki bi omejevalo lastninsko pravico na nepremičnini.

Toda o tem ni povsem prepričan sedanji direktor Kemiplasa in njegovega hčerinskega podjetja Ekološke turistične kmetije Belvedur Milan Zupančič, ki meni, da bodo morali rešiti še nekatera odprta vprašanja s prvotnimi lastniki farme. »Moja prva naloga, zaradi katere je odprto vprašanje Belvedurja, je sklenitev insolvenčnega postopka v Kemiplasu, ki naj bi ga končali že pred poletjem. V interesu Kemiplasa ostaja, da bi na Belvedurju uredili kakšen turistični objekt, vendar bi se tega lotili, ko bomo Kemiplas postavili na zdrave trdne temelje in nam bo uspelo tudi uspešno poslovati,« je razložil Zupančič.

Po poročanju nekaterih medijev in pripovedovanju domačinov naj bi se nedavno na Belvedurju mudil direktor vinogradniške družbe Brič in nekdanji prvi mož Kemokompleksa Enver Moralić, ki je do zaprtja Kemiplasove kemične tovarne na Bivju pri Kopru obvladoval tudi to podjetje. Moralić je največji vinogradnik na Hrvaškem in eden od najbogatejših Hrvatov. Ob obisku v zaledju slovenske Istre naj bi izjavil, da ni opustil zamisli o ekološko-turistični zgodbi na zemljišču, ki med drugim vključuje gradnjo apartmajev in bi na Belvedur pritegnila številne izletnike in goste, željne čistega zraka in miru.

Na območju nekdanje živinorejske farme se torej prepleta več poslovnih načrtov, želja in zgodb. Vprašanje je le, kateremu snovalcu bo uspelo.

Deli s prijatelji