VARČEVANJE

Bevka skrbi Turkova športna politika

Objavljeno 14. marec 2012 17.56 | Posodobljeno 14. marec 2012 17.56 | Piše: P. J.

Bevka zanima ali ministrstvo načrtuje še kakšne druge ukrepe, ki naj bi bili v nasprotju z zavezami koalicijskega sporazuma.

Bevka skrbi, kako bo s slovenskim športom.

LJUBLJANA – »Z zaskrbljenostjo zremo v ravnanje in načrte vlade na področju športa,« je v obrazložitvi ob poslanskih vprašanjih, naslovljenih na ministra Žiga Turka, zapisal poslanec SD Samo Bevk.

Nastale bodo dolgoročne posledice

Uspehi slovenskih športnikov navdajajo državljane z navdušenjem in »prepotrebno mero optimizma«. Bevk v obrazložitvi navaja, da je bolj kot iskati politične zasluge treba izraziti spoštljivost do rezultatov, ki so plod prirojenih talentov in prizadevanj športnih delavcev. Prepričan je, da ima zato lahko površno pripravljena politika za ta segment posledice, ki se bodo izraziteje pokazale šele v kasnejšem in daljšem časovnem obdobju.

V negotovosti 

Bevka skrbi financiranje panožnih športnih šol. »Že pripravljeni predlog izbora je namreč zaustavljen, v negotovosti pa so poleg otrok tudi trenerji (127 jih je). Pri tem je treba poudariti, da je bil razpis pravočasno objavljen še v času ministra Igorja Lukšiča. kjer so predvideli razdelitev sredstev, in sicer za leto 2012 1,357.800 evrov, za vsako leto 2013, 2014, 2015 okvirno 1,810.400 evrov in v letu 2016 452.599,98 evrov.«

»Poleg najmlajših naj bi po nekaterih informacijah varčevanje zajelo še zaposlene športnike v organih državne uprave. Ob takšnih napovedih nove športne politike fotografije skakalnih šampionov v uniformah in z medaljami okoli vratu, s katerimi se posamezni ministri ponašajo kar na svojih blogih, izzvenijo kot prvovrstna politična hipokrizija in cenena zloraba športnih dosežkov. A izkušnje iz preteklega mandata, ko je tedanja največja opozicijska stranka obravnavo vprašanja, ki je zadevalo financiranje slovenskega športa označila kot obrobno stvar in smešno, kažejo na športno neozaveščenost,« je zapisal Bevk.

Bodo zaposlovali vrhunske športnike?

Poslanec SD sprašuje ministra Turka, katere so prioritete ministrstva na področju športa in s katerimi ukrepi bo ministrstvo spodbujalo nadaljnji razvoj športa za mlade, ki se usmerjajo v vrhunski šport? Zanima ga tudi, ali ministrstvo načrtuje sprejem še kakšnih drugih ukrepov, ki bodo v nasprotju z zavezami koalicijskega sporazuma poslabšali možnosti ukvarjanja mladih s športom, in kakšno je ministrovo stališče do možnosti zaposlovanja vrhunskih športnikov v državni upravi.

Deli s prijatelji