ČAKANJE

Bes na upravnih enotah: »Banda nesposobna«

Objavljeno 20. februar 2014 09.38 | Posodobljeno 20. februar 2014 09.49 | Piše: Pia Jagodič

Zaradi obvestila o nepremičninah in informativnih izračunih nepremičninskega davka, ki so ga v teh dneh prejeli lastniki stanovanj, se pred okenci na upravni enoti vijejo dolge vrste.

Naprava, ki izdaja listke s številkami in pokaže, kako dolga je čakalna vrsta.

LJUBLJANA – Jezo, celo bes in zelo slabo voljo je bilo včeraj mogoče začutiti takoj po vstopu v prostore upravne enote na Tobačni pet v Ljubljani. Polna čakalnica A v pritličju, kjer se gnetejo nezadovoljni lastniki stanovanj, se ni in ni izpraznila. Ljudje prihajajo in čakajo, da pridejo na vrsto, da se pritožijo na izračun in popravijo napake, ki so jih ugotovili pri informativnih izračunih davka na nepremičnine, prejetih v teh dneh.

Besni čakajo v vrsti

Največ težav se je pojavilo pri lastnikih stanovanj v večstanovanjskih stavbah. Lastniki zato že več dni nejevoljno stojijo v vrstah na upravnih enotah in k svojim  podatkom k stalnemu bivališču dopisujejo podatke o številki stanovanja, v katerem živijo.

»Banda nesposobna. Res so nesposobni. Že 23 let živim na Kodeljevem, potem pa po njihovo kar naenkrat ne živim več na Kodeljevem. Ne vem,« je dejala besna lastnica 27 kvadratnih metrov velikega stanovanja, za katerega bi morala po tem izračunu plačati 219 evrov.

Napak malo morje


Kot pojasnjujejo pri Gursu, je večina vprašanj in neurejenih podatkov na področju prijave prebivališča na številko stanovanja. »Stanovanje je rezidenčno in davek za davčnega zavezanca obračunan po davčni stopnji 0,15 odstotka, če ima davčni zavezanec stalno prebivališče prijavljeno na naslovu in številki stanovanja, ki sta izpisana na informativnem obvestilu. Če je na informativnem izračunu izpisana številka stanovanja in določena davčna stopnja 0,50 (03), prejemnik obvestila pa meni, da bi morala biti davčna stopnja 0,15 (01), mora preveriti prijavo stalnega prebivališča na številko stanovanja na upravni enoti.«
 
 

Čeprav so mnogi negodovali in se razburjali zaradi izračuna, pa si pred našo kamero niso upali. Na hodnikih čakajo približno od ene ure in pol do dveh ur. Nekateri so podatke želeli urediti že v torek, a niso prišli na vrsto, srečo so zato še enkrat preizkusili včeraj. »Soseda ima stanovanje, eno klet in eno garažo. V registru so ji zaračunali dve garaži in dve kleti, neverjetno,« se je razburjala ena izmed čakajočih v vrsti. Pritožujejo se tudi nad tem, da ne morejo priklicati Gursa, ki je izračune izdajal.

Pričakujejo še več ljudi

Na upravni enoti v središču mesta, kjer sicer teh podatkov ni mogoče urejati, so dejali, da prejmejo precej klicev, najhujše pa še čakajo. Po mnenju mnogih naj bi bila krivda na strani geodetske uprave, ki ni posodobila podatkov. Slabe volje ne skrivajo niti uradniki na upravni enoti, saj gneči ljudi, ki so zbrani pred njihovimi vrati, ni in ni videti konca.

Novi izračuni marca?

Pred dnevi je geodetska uprava prejemnikom informativnih izračunov sporočila, da bodo v začetku marca po sprejetih in prevzetih spremenjenih podatkih ponovno izvedla obdelavo podatkov za ugotavljanje rezidenčnosti. Do torka pa se je za obisk Gursa naročilo že več kot 11.390 strank, ki želijo urediti podatke o nepremičninah. Da bi se podatki upoštevali pri letošnji odmeri davka na nepremičnine, jih je treba urediti do 31. marca.

Deli s prijatelji