PETROL

Berločnik: Naša delnica je podcenjena

Objavljeno 06. april 2012 15.09 | Posodobljeno 12. april 2012 12.07 | Piše: M. K. L.

Tomaž Berločnik, predsednik uprave Petrola, poziva k nakupu Petrolovih delnic.

Nekateri Petrolovi posli naj ne bi bili zakoniti.

LJUBLJANA – »V Petrolu bo sok na mizah še naprej,« odgovarja Aleksander Salkič novinarjem na komentar, da je Petrol eno redkih podjetij, ki novinarjem še postreže sok. Glede na poslovne izide in prihajajočo konkurenco Mercatorja in partnerja, ki vstopa prek Hoferja, ne vemo, ali optimistične napovedi o priboljških v prihodnje držijo oz. ostajajo stabilne. Slovenski naftni trgovec, ki ga po padcu Aleksandra Svetelška vodi Tomaž Berločnik, je v letu 2011 realiziral čiste prihodke od prodaje v višini 2,8 mrd EUR, kar je 16 % več kakor v letu 2010. Kosmati poslovni izid je bil realiziran v višini 238,2 mio EUR, kar je 7 % več kot v letu 2010. Poslovni izid iz poslovanja je znašal 61,1 mio EUR, kar je 22 % več kot leta 2010. Čisti poslovni izid je znašal 11,6 mio EUR.

Berločnik je optimističen, da je to sektor, ki bo poganjal splošno globalno gospodarstvo, saj na poslovanje družbe močno vplivajo svetovne razmere, cene energentov, porast cene plina in naftnih derivatov. Hkrati meni, da ne smejo biti odvisni samo od naftnih derivatov. Izpostavljajo rast na jugovzhodnih trgih. Petrol naj bi v prihodnje postal energetska družba in ne naftnotrgovska družba. 

Iz posla z Gazprom Neftom očitno ne bo nič

Spomnimo, družba Petrol je 22. marca podpisala sporazum o preučitvi možnosti morebitnega prihodnjega poslovnega sodelovanja na področju trgovine z naftnimi derivati. Berločnik na novinarska vprašanja odgovarja, da je bil podpisan memorandum o mogočem sodelovanju in nekaj konstruktivnih sestankov je bilo na to temo, vendar v to sodelovanje strateško ne bodo vstopili. 

Letošnja dividenda bo 8,25 evra 

Predlog dividend za letošnje leto je 8,25 evra bruto po delnici. Tomaž Berločnik meni, da je njihova delnica podcenjena glede na izid in realno opravljeno delo, ter prostodušno prosi, da kupujemo Petrolove delnice. 

Kdo lahko ogrozi poslovne izide Petrola?

V Sloveniji je družba Petrol dobila močnega konkurenta, madžarski MOL, ki želi imeti 10-odstotni tržni delež. Uprava Petrola pozdravlja in podpira prisotnost tretjega močnega konkurenta. Dodaja, da jih segment brezosebnega poslovanja, ki ga je ubrala družba Mercator in je prisoten predvsem na francoskem trgu, ne zanima. Prav tako bodo spremljali vstop Hoferja oz. partnerja, ki vstopa prek njega, in se temu primerno odzvali, če se bodo spreminjale potrošniške navade.

 

 

Deli s prijatelji