SLADKOSNED KOSMATINEC

Berimed razdejal bohinjski čebelnjak

Objavljeno 20. september 2015 16.39 | Posodobljeno 20. september 2015 16.39 | Piše: Špela Ankele

Medvedu, ki je očitno zelo sladkosned, so domačini nadeli ime Berimed.

Medved je za sabo pustil pravo razdejanje. Foto: Janko Mulič

RIBČEV LAZ – Boris Rožič ima enega od treh čebelnjakov postavljenega na Zagradcu, na kakšnih 700 nadmorskih metrih. Ograjen je z električnim pastirjem in stoji le kak kilometer zračne črte od bohinjskega hotela Bellevue, ki je slovenski javnosti znan predvsem po tem, da je tu pred skoraj pol stoletja počitnice preživljala mojstrica kriminalk Agata Christie. Kdor si misli, da nam je čebelar o obisku medveda, ki mu je ta teden uničeval panje na Zagradcu, pripovedoval v njenem napetem slogu, se krepko moti. »Medved v Bohinju postaja že stalnica. Na takšno in podobno škodo se je pač treba navaditi,« povsem mirno pripoveduje Boris Rožič.

Še konec tedna je obiskal čebelice na Zagradcu. »Nič posebnega nisem opazil, ko sem čebelnjak pripravljal na zimo,« opiše sogovornik vsakoletna septembrska opravila. Nato pa ga je sredi tega tedna poklical domačin, ki je v okolici njegovega čebelnjaka pripravljal drva: »Rekel mi je, da je pri čebelnjaku vse razmetano in uničeno. S prijateljem Jankom Muličem, ki je nato fotografiral poškodovani čebelnjak, sem se hitro odpravil na ogled. Jasno je bilo, da je bil na delu medved, zato sem poklical 112. Prišli so policisti in tudi inšpektor zavoda za gozdove.«

Medved, po nekaterih ocenah težak do 150 kilogramov, je domovanje petih čebeljih družin povsem razdejal. Po prvih podatkih je škode za več kot 1300 evrov. Od petih panjev so trije izgubljeni, uničenih je tudi 50 ali 60 satnic. Na eni od satnic je kosmatinec pustil lepo viden odtis šape. Sladkosnedi medved, ki so mu domačini že nadeli ljubkovalno ime Berimed, je – bržčas sredi noči – polomil tudi električno ograjo. »Upam, da bosta dve čebelji družini preživeli,« pravi čebelar, ki je tudi rejec drobnice, lovec in dober poznavalec navad bohinjskih medvedov.

Ne le med, tudi krave

Berimed ni prvi medved, ki je obiskal njegov čebelnjak. »Pred tremi leti je eden na Bitnjah pri Bohinjski Bistrici obiskal moj čebelnjak in ga močno poškodoval. Lani pa nam je na tukajšnjih pašnikih poklal dvanajst koz,« še pove Rožič.

Nato se skupaj spomnimo dogodkov pred leti, ko je bilo v Bohinju precej napeto zaradi medveda, ki je brskal po zabojnikih za smeti in se nič kaj boječe približeval hišam. »Takrat sem bil poveljnik civilne zaščite v Bohinju. Medveda smo uspavali, ko je v okolici spodnje postaje gondole na Vogel brskal po smeteh. Opremili smo ga z ovratnico, nato so ga odpeljali v gozdove v bližini Postojne,« je opisal razplet tedanje zgodbe.

Sogovornik za konec še doda besedo ali dve o navadah medvedov v bohinjskem koncu: »Bohinj čedalje bolj postaja območje medveda. Čeprav rjavi medved tukaj nima svojega revirja, se v zadnjih letih vse pogosteje zadržuje na našem območju. Giblje se predvsem po spodnjih bohinjskih gorah, ki gravitirajo na primorsko in bohinjsko stran.«

Po nekaterih ocenah naj bi se na območju Bohinja, ki spada v Triglavski narodni park, trenutno potikali trije ali štirje medvedi. Letos se je eden menda že spravil na štiri krave, zdaj, ko je na hribovskih pašnikih ostala samo še drobnica, gre pričakovati, da bo tarča še ta. V Bohinju je slišati tudi, da so pred kratkim v Žagarjevem grabnu opazili medvedko z mladičkom – ravno ta utegne biti ob bližnjem srečanju še posebno nevarna. Dobro obveščeni glas bohinjskih ulic nam je še povedal, da so ta mesec sledi medvedjih šap opazili tudi na njivi v okolici Laškega Rovta, nekaj kilometrov oddaljenega od čebelnjaka na Zagradcu. Ni podatkov o tem, ali naj bi se po tisti njivi potikal ravno sladkosnedi Berimed ali kateri drugi kosmatinec. ¾ Medved je za sabo pustil pravo razdejanje. (Foto: Janko Mulič) Čebelar upa, da bosta od petih družin preživeli dve. (Foto: Janko Mulič) Uničen čebelnjak na Zagradcu, od koder do znanega hotela Bellevue ni prav daleč. (Foto: Janko Mulič) Na enem od panjev je kosmatinec pustil odtis. (Foto: Špela Ankele) Čebelnjake Borisa Rožiča je medved obiskal že v preteklosti.

(Foto: Špela Ankele) Lani nam je medved na tukajšnjih pašnikih poklal dvanajst koz. Poudarek

Deli s prijatelji