JUNAK

Beno jo je iz Drave potegnil zadnji hip

Objavljeno 06. julij 2012 09.49 | Posodobljeno 06. julij 2012 09.49 | Piše: Aleš Andlovič

Mariborčan, 38-letni Beno Krofič, je brez pomislekov skočil v Dravo.

MARIBOR – Junaki ne živijo le v televizijskih uspešnicah. Tudi vsakdanjik rojeva junake našega časa, pa ti ne nosijo ravno oblačil Supermana, Spidermana ali katerega drugega izmišljenega nadčloveškega lika iz Hollywooda. Brez pomisleka skočiti v reko Dravo in iz njenega objema rešiti nebogljeno žensko. To se je minuli torek primerilo sredi mesta pod Pohorjem. 38-letni Beno Krofič se je s prijateljem sredi popoldanske vročice vračal s sprehoda po urejeni poti ob reki Dravi. »Bila sva pri prijatelju na vrtu. Ko sva se ob Studenški brvi vzpenjala po vijugasti poti na Studence, sem zagledal neko čudno podobo, ki je plavala na površju reke,« nam razloži Mariborčan Beno Krofič.

Ker je plavala na trebuhu, je imela obraz povsem pod vodo. Obrnil sem jo na hrbet in jo odvlekel do obrežja.

Prijatelj, ki ga je spremljal, je sprva dejal: »Pa to je lutka.« Toda Beno je bil prepričan, da gre za človeka, zato je stekel nazaj k obrežju Drave. »Ko sem se približal brežini, sem videl, kako so na površje vode prihajali mehurčki. Prijel sem za telefon in poklical telefonsko številko 112. Dispečer, ki se mi je oglasil, je dejal, naj ostanem na zvezi. Pojasnil sem mu, da mu bom dal na telefon prijatelja, ki je bil z mano, sam pa sem skočil v vodo in odplaval do ženske, ki je lebdela dobre štiri metre od obrežja. Ker je plavala na trebuhu, je imela obraz povsem pod vodo. Obrnil sem jo na hrbet in jo odvlekel do obrežja. Tam so bili tudi trije fantje, ki pa so pozneje izginili. Ne vem, morda so se ustrašili,« je nadaljeval mariborski junak.

Toda na srečo v težkih trenutkih ni ostal sam. Mimoidoči so se ustavljali, eden se je opogumil in Benu priskočil na pomoč. »Ker je bila gospa precej težka, mi je nato na pomoč priskočil gospod v precej uglajena oblačilih. S skupnimi močmi sva žensko srednjih let izvlekla iz vode. Položila sva jo na bok. S prstom sva ji poskušala naravnati jezik, da se ne bi zadušila, a je ugriznila. Zato sva na pomoč vzela palico, samo da bi prišla do zraka. Med poskusi oživljanja je tudi izpljunila nekaj vode. Ni minilo dolgo, ko je k nama pritekel gasilec. Sledila sta mu še dva reševalca. Nato so prišli še policisti. Enega izmed njih sem poznal še iz časov, ko smo skupaj odraščali. Zahvaljevali so se mi, a zame je to povsem samoumevno,« je svoje junaško dejanje poskušal zmanjšati Krofič.

Nesporno je, da je ženski rešil življenje. Gospo, ki naj bi bila blizu srečanja z abrahamom, so na kraju, kjer jo je Beno potegnil iz vode, zdravniško oskrbeli, nato pa odpeljali v mariborsko bolnišnico. Od tam prihajajo spodbudne novice, saj naj ne bi bila več v smrtni nevarnosti. Kako se je znašla v vodi, ostaja neznanka. Tudi Krofiču se stvar dozdeva zelo skrivnostna. Jo je obšla slabost in je padla v vodo? Glede na dejstvo, da se živo srebro vsak dan povzpne preko 30 stopinj, bi bila zgodba povsem realistična. »Kako se je ženska znašla v vodi, tega mi ni nihče povedal,« je priznal Beno.

38-letni Beno Krofič se je s svojim prijateljem sredi popoldanske vročice vračal s sprehoda po urejeni poti ob reki Dravi.

In kdo je pravzaprav junak našega časa? Povsem običajen predstavnik današnjega vsakdanjika. Trenutno je Beno Krofič brez redne zaposlitve. Ko smo ga obiskali na njegovem domu, nam je njegova mačeha dejala, da je šel pomagat prijatelju. S priložnostnimi deli zasluži za vsakdanji kruh in mleko. Tudi sicer ima izjemno žilico za pomoč soljudem. Pred leti je pomagal nekemu brezdomcu, ki je stanoval v baraki nedaleč od njegovega doma na Studencih. Dolgo mu je nosil hrano v barako, ki je bila brez ogrevanja. »Nekega jutra sem prišel v barako in našel brezdomca mrtvega. Nizke temperature so bile krive, da je najverjetneje zmrznil,« se spominja dobrosrčni
 Beno. 

Uradno

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je bila 3. julija ob 14.20 obveščena o utapljajoči se osebi v Dravi. Na Javnem zavodu za zaščitno in požarno reševanje Maribor so nemudoma izvozili z vozilom, ki ga uporabljajo za reševanje v vodi. Ko so prišli na težko dostopno obrežje Drave, so videli, da sta žensko srednjih let iz vode že potegnila dva mimoidoča. Oskrbo so nato prevzeli gasilci in prehospitalna enota, ki je žensko oživljala, nato pa so jo prepeljali v mariborski klinični center.

 

Deli s prijatelji