V BELI KRAJINI

Belokranjski praznik vin in kulinarike

Objavljeno 22. maj 2016 17.36 | Posodobljeno 23. maj 2016 12.28 | Piše: T. J. G.

Obiskovalci bodo lahko pripravili vsak svojo belokranjsko pogačo, ki je od leta 2010 evropsko zaščitena jed.

Bela krajina je ta vikend znova oživela, v Metliki namreč poteka že 34. vinska vigred, največji vinski festival v Sloveniji, ki ga domačini obogatijo s številnimi zabavnimi, kulturnimi in športnimi prireditvami, vse pa poleg vina zaokrožuje tudi odlična belokranjska kulinarika, v kateri prav gotovo izstopajo belokranjska pogača ter pečeni odojki in jagenjčki.

Pester nabor dogodkov

Tokratna vigred se je pravzaprav začela že v četrtek z dvorjenjem vigrednih šampionov. Tri strokovne komisije pod vodstvom doc. dr. Mojmirja Wondre, dr. Mitje Kocjančiča in Andreja Bajuka so namreč ocenile več kot 300 vzorcev vin iz Bele krajine, Italije in Hrvaške, šampione pa so si prislužili Jože Pečarič iz Čuril za belokranjca, Martin Pečarič iz Čuril za metliško črnino in Grajska klet Šturm za suha vina tekočega letnika. Sauvignon ledeno vino letnik 2003 (19,80) je postal šampion predikatnih vin, pridelal ga je Jožef Prus s Krmačine, šampion tujih vin pa Josip Rajaković s hrvaškega Krašiča, in sicer za rumeni muškat iz sušenega grozdja letnik 2014. Priznanja najboljšim vinogradnikom so podelili že v petek, ko je bilo slavnostno odprtje vigredi, na kateri so tudi kronali novo kraljico metliške črnine, to je postala Jana Štajdohar, ki ji je krono predala kraljica metliške črnine 2015 Katja Jakljevič.

Pestro pa bo tudi danes in jutri. Na ogled bodo kulinarične razstave Društva kmečkih žena Metlika, obiskovalci se bodo lahko na delavnici preizkusili v peki belokranjskih pogač, degustirali bodo lahko vina in kulinarične specialitete gostincev, ki so povezani v projekt Okusi Bele krajine, kjer skupaj predstavljajo tradicionalne belokranjske jedi, pripravljene na sodoben način. Pod omenjenim imenom se skriva več značilnih jedi: belokranjska pogača, ki je od leta 2010 evropsko zaščitena jed, belokranjska povitica, belokranjsko cvrtje, belokranjski nadev ali semiško fulanje s hrenom, ajdova povitica z rozinami, belokranjska šara, žitna klobasa, bravina s sladkim zeljem, belokranjski žlinkrofi in nepogrešljivi odojek ali jagenček na ražnju.

Po metliških ulicah in trgih bodo popoldne in zvečer odmevali glasbeni zvoki različnih narodno-zabavnih in zabavnih ansamblov; nastopili bodo Obvezna smer, Grupa Begini, skupina Vodomec, Victory, Ansambel Vaški veseljaki, Jackpot, raper Zlatko, glasbena skupina Monika & Band, predstavili se bodo člani društva Žumberčanov in prijateljev Žumberka Metlika ter Tamburaške skupine Klasje Novo mesto, zaigral bo Harmonikarski orkester Andreja Bajuka, poulični orkester Dej še'n litro, glasbena skupina The Plut Family, Vaški veseljaki, vokalna skupina Kvintet Dolc, za otroško zabavo bo poskrbela Maja Kokol

Na svoj račun bodo prišli tudi športniki. Kolesarji se bodo v soboto dopoldne odpravili iz Ljubljane v Metliko, kjer jih pričakujejo ob 14. uri, tekači pa bodo pot pod noge vzeli v nedeljo dopoldne, Urbanov tek se bo začel ob 10. uri. Nedelja bo tudi družinsko obarvana. 

Deli s prijatelji