NAGRADA

Belokranjski hektoliter

Objavljeno 13. julij 2013 16.49 | Posodobljeno 13. julij 2013 16.51 | Piše: S. O.

Ker Kristina z možem ne hodi na dopust, bo sto litrov pijače šlo ob Kolpi.

Kristina z družino. Foto: Sebastijan Ozmec

ZILJE – Sto litrov pijače, ki jih za bralce Slovenskih novic pripravijo v Pivovarni Laško, Pivovarni Union in Radenski, je tokrat odromalo v Belo krajino. Ob Kolpi med Vinico in Adlešiči leži vasica Zilje, kjer živi naša današnja nagrajenka akcije Vedno na tekočem, 50-letna Kristina Grdun z družino.

Prav vsi člani prijazne družine Grdun so se prešerno nasmejali ob našem prihodu in se družno postavili ob sto litrov pijače, ki smo jo dostavili na njihovo domačijo. Poleg Kristine še njen mož Viktor, sin Miran z ženo Brigito in hčerko Nušo ter drugi sin Matej. Kristina bo pila brezalkoholno, saj zaradi zdravil ne sme uživati alkohola, sinova in mož pa bodo poskrbeli, da tudi pivo ne bo šlo v nič.

Tako Kristina kot Viktor sta v Ziljah domačina. Ona je dvajset let, vse do stečaja, delala v podjetju Novoteks v Vinici, nato pa še dvanajst let v črnomeljskem Danfossu. Trenutno brez službe čaka na upokojitev, Viktor, ki je delal v Livarju, pa je že upokojen. Ker s svojimi skromnimi prihodki komaj shajata, sta vesela, da je službo uspelo dobiti obema sinovoma.

V prostem času zakonca obdelujeta vrt in vinograd, ki sta ostala še od Kristininih staršev. Nagrajenkin najljubši hobi je reševanje križank in sudokuja v Novicah: »Na Novice sem se naročila že vsaj pred desetimi leti. Bila sem na bolniški in Novice so mi krajšale čas. Zdaj ko sva z možem doma, oba veliko bereva.«

Že večkrat je sodelovala pri kateri od naših nagradnih iger, a je do zdaj prejela le manjše, tolažilne nagrade. Tokrat se ji je sreča bolj nasmehnila. Sto litrov pijače ji bo v teh vročih dneh, ki jih preživlja ob Kolpi, prišlo še kako prav: »Celo življenje sva vlagala v to hišo. Starši nama niso mogli pomagati. Še nikoli nisva bila na pravem dopustu pa verjetno tudi nikoli ne bova. Hodiva na Kolpo ali pa včasih za en dan v Dolenjske Toplice, ker mi paše zaradi sklepov in hrbtenice. Ker dopust preživimo doma, bo pijača prav prišla.«

Deli s prijatelji