REKORDERKA

Bela je povrgla 23 pujskov!

Objavljeno 07. februar 2015 11.41 | Posodobljeno 07. februar 2015 12.00 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Pri Cvelbarjevih v Mršeči vasi so se razveselili res velikega legla štiriletne pujse.

Foto: Tanja jakše Gazvoda

MRŠEČA VAS PRI ŠENTJERNEJU – Če glas o Mršeči vasi seže po naši deželi ob vsakih večjih poplavah, saj je to ena od vasi v občini Šentjernej, ki jih narasla Krka kaj hitro odreže od preostalega sveta, tokrat od tam poročamo o veseli novici: o tako velikem leglu pujsov, kot se ne zgodi prav pogosto.

»Ob pol desetih ni bilo še nič, ob polnoči pa je povrgla že 12 mladičev,« začne pripovedovati Darja Cvelbar. In čeprav je štiriletna pujsa Bela skrbna in pridna, je bil njen porod nadzorovan. »Ko smo imeli v našem svinjaku pred tremi leti prvič mladiče, je svinja povrgla tri mlade, dva sta na svet prišla po normalni poti, za tretjega je bil potreben carski rez,« se spominja Darja.

No, Bela ima tokrat mlade četrtič in vsakič je presenetila s številnim naraščajem. Prvič jih je imela 17, drugič 15, tretjič 20, tokrat pa kar 23! A tako veliko število je rizično in vsakič jih je nekaj poginilo, tudi pri predzadnjem leglu, ko se je število dvakrat zmanjšalo. »Mladiči so takrat peti dan dobili drisko in jih je deset poginilo. Zato smo tokrat bolj previdni. Veterinar Janez Kovač je svinjo že cepil zaradi mleka, peti dan pa bomo dali cepiti tudi vse mladiče,« prida Vinko in pove, da so štirje pujski že poginili, njihova mama jih je kljub previdnosti pomendrala.

Sicer pa je bil Vinko že zjutraj v Novem mestu in nabavil mleko. »Mleko smo torej kupili, kamilični čaj bomo pa kuhali in ju mešali po formuli ena proti osem,« pravi Darja in doda, da bo gnezdo mladičev teden ali dva zahtevalo posebno nego in skrb. Treba bo namreč dodajati hrano, poleg mleka bodo kmalu dobili zdrob in kak čokolino ali grisolino za priboljšek, potem pa bodo že lahko pustili odprto loputo, ki ločuje dva prostora; v enem je svinja, v drugem mladiči. Ti so občutno lažji kot navadno ob skotitvi, večina je lažja od pol kilograma. Bodo pa pri dežurstvu gotovo z veseljem pomagali Cvelbarjevi otroci Jože, Maja in Mojca, vsi so sicer še osnovnošolci, a z veseljem poprimejo skoraj za vsako delo na kmetiji.

Tega je zadnja leta kar precej. Darja je pred petimi leti ostala brez službe in takrat so se Cvelbarjevi še bolj posvetili delu na kmetiji. Zemljo imajo, v hlevu pa kobilo in žrebe, poleg Bele še dva pujsa pa nekaj kur. Znova bodo nabavili tudi kravo. Pa se da od kmetije živeti? »Kar zaslužim v službi, vložim v kmetijo. Tako vsaj denar kroži,« se nasmehne Vinko. 

Deli s prijatelji