IZREDNA SEJA

Begunski val: poslanci pohvalili ravnanje pristojnih služb

Objavljeno 23. september 2015 19.21 | Posodobljeno 23. september 2015 19.25 | Piše: STA, M. U.

Na izredni seji o begunski krizi tako pozivi k strpnosti kot opozorila pred varnostnimi težavami.

Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Razprava o varnostnih vidikih begunske krize poslance vodi v dve smeri. Del opozicije svari pred morebitnimi varnostnimi težavami, ki da jih prinaša begunski val, hkrati pa je zelo kritičen do notranje ministrice. Po drugi strani pa je slišati, da je treba biti v krizi strpen in empatičen. Vsi pa hvalijo ravnanje pristojnih ob prvem begunskem valu.

Za zagotavljanje miru na kriznih območjih, od koder prihajajo begunci, je potrebno sodelovanje velesil, ki pa imajo različne interese, pravi poslanec Matej Tonin (NSi), ki zato meni, da je treba že prej najti rešitve.

Spomnil je na predlog, da bi se v Turčiji, Jordaniji in Libanonu, kamor se pred vojno zatekajo sirski državljani, vzpostavili kontaktni centre, v katerih bi begunci lahko zaprosili za azil za katero koli državo. S tem bi se preprečil nenadzorovan naval, hkrati pa beguncem tako ne bi bilo treba na nevarno pot skozi številne evropske države, je poudaril.

Vinko Gorenak (SDS) je za opravljeno delo v času prihoda prvih beguncev pohvalil policijo, a je izjemno kritičen do notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar, češ da je varnostni vidik problematike z migranti prevelik, ona pa da ga ne obvlada. Vprašal se je, kaj bo, ko bodo severne države zaprle svoje meje in bo v Sloveniji obtičalo več deset tisoč ljudi, saj da ministrica za ta primer še načrta še ni pripravila. Prepričan je tudi, da bi morali imeti že pripravljen predlog zakona za zaostritev migrantske politike.

Ministrici v bran je stopil Kamal Izidor Shaker (SMC), ki je ocenil, da je bil Gorenakov nastop uvertura za interpelacijo ministrice, ki jo bo DZ obravnaval v četrtek, hkrati pa se je ustvarjalo vojno stanje, ki to ni. Po njegovi oceni se je notranje ministrstvo s situacijo primerno spopadlo. Kot je še dodal, Slovenija spoštuje schengen in je vstop beguncev v državo potekal nadzorovano.

Več poslancev SMC je opozorilo tudi na radikaliziranje javne debate pri begunski krizi in pomen tega, da se pri ljudeh ne vzbuja strah. Spomnili so, da gre za soljudi, ki bežijo pred vojno, preganjanjem in zlorabami, zato moramo biti strpni. Klici po še večji militarizaciji pa da so kontradiktorni in nasprotujejo slovenski ustavi.

Primož Heinz (Desus) je dejal, da so migracije v zgodovini človeštva vedno bile in vedno tudi bodo, tudi Slovenci imamo velik del svojega nacionalnega telesa v tujini. Množični prihod beguncev tudi ne pomeni napada na Slovenijo ali na Evropo, »ljudje gredo preprosto tja, kjer mislijo, da bodo lahko boljše živeli«.

Veliko je bilo izrečenih pohval na račun vseh organizacij, ki so bile aktivne ob prvem prihodu beguncev. Vendar pa je Janko Veber (SD) opozoril, da smo v času reševanja gospodarske krize zelo veliko sredstev jemali prav varnostim organom; obrambnemu sistemu in policiji. »To se nam bo začelo vračati kot nekaj, kar bo težko obvladljivo, če ne bomo pravočasno reagirali,« je poudaril.

Franc Trček (ZL) pa je po drugi strani menil, da se je treba, medtem ko se vsi zahvaljujejo institucijam, zahvaliti številnim državljanom, ki pa ne morejo nadomeščati sistema. Po njegovem ni vse tako teklo, kot bi moralo. Dotaknil se je tudi azilne politike, ki je bila po njegovem mnenju narejena za neke druge čase. Kot je še povedal, je begunsko krizo zakuhala politika in jo je treba rešiti politično.

Strah pa po besedah Bojana Dobovška iz poslanske skupine nepovezanih poslancev vzbuja prav zapiranje informacij oziroma zapiranje sej za javnost. Ukrepe in načrte je treba namreč predstaviti ljudem, je prepričan Dobovšek.

Kot uvod v četrtkovo obravnavo interpelacije

Nastop poslanca Gorenaka je Györkös Žnidarjeva videla kot uvod v četrtkovo obravnavo interpelacije. Gorenaku je dejala še, da strah med ljudmi razpihuje prav on, tudi z današnjim nastopom, »ko ste načrtno ustvarjali izredne razmere, ki jih v Sloveniji ni«. Ob tem mu je še dejala: »Če vi ocenjujete moje delo po nastopih na televiziji, je jasno, zakaj je policija tako stagnirala v času, ko ste bili minister.« Te besede so v dvorani vzbudile glasno negodovanje.

Ministrica je sicer zelo ponosna na svoje sodelavce. Na vse očitke o nepripravljenosti pa je odgovorila, da se na prihod migrantov pripravljajo že od lani. Dejala je še, da na ministrstvu venomer poudarjajo, da so migracije tudi varnostno vprašanje, a bodo migracije vedno in jih ne bo mogoče ustaviti.

Deli s prijatelji