BURIJO DUHOVE

Begunci razklali Evropo

Objavljeno 13. september 2015 18.45 | Posodobljeno 13. september 2015 18.45 | Piše: T. B.

Veliki evropski državniki se na begunsko problematiko odzivajo na različne, celo nasprotujoče si načine.

LJUBLJANA – Begunci, ki v naše kraje večinoma pribežijo po nemirnem morju, so dodobra razburkali tudi evropsko javnost. Članice Evropske unije v teh dneh delijo eno in isto skrb: kako in kam z migranti? Odgovori in odzivi evropskih veljakov so presenetljivi in povsem različni. 

Podajajo si jih kot žogico

Ni več skrivnost, da si evropski politiki begunsko situacijo podajajo kot pingpong žogico. Ob tem se njihova stališča pogosto križajo, saj še niso našli skupnega jezika. Medtem ko Madžarska hiti graditi zid, ki bi prebežnikom preprečil vstop v državo, so jih v Avstriji pričakali odprtih rok s hrano, pijačo in z zdravstveno oskrbo. Danska vlada je v libanonskih časopisih v angleščini in arabščini objavila oglas, namenjen beguncem, ki se glasi: »Ne hodite na Dansko!« Britanci pa so se zedinili, da bodo otroke beguncev po polnoletnosti poslali nazaj v Sirijo. 

»Pokopališče za prebežnike«

Največ prahu je s sporno izjavo dvignil češki predsednik Miloš Zeman, ki je prepričan, da begunci našo družbo ogrožajo s tremi velikimi tveganji: širijo nalezljive bolezni, prinašajo terorizem Islamske države in ustvarjajo nove gete. Madžarski premier Viktor Orban je dvignil roke in naznanil, da ne gre za evropski, temveč za nemški problem, saj je večina migrantov namenjena prav tja. Še bolj oster je bil predsednik Turčije Tayyip Erdogan, ki evropskim državam očita, da so Sredozemsko morje spremenile v pokopališče za prebežnike, in jih obtožuje, da so odgovorne za smrt vsakega izmed njih.

Nekoliko bolj usmiljene so ženske. Aktivistka in županja Barcelone Ada Colau je odločena: »Medtem ko tisoče beguncev beži iz Sirije, Iraka, Afganistana in Eritreje, bomo mi koordinirali vrsto begunskih mest, kjer bo kruh, streho in dostojanstvo našlo na tisoče družin, ki bežijo pred vojno.« Vzdevek 'Mati Sircev' pa je prislužila nemška kanclerka Angela Merkel, ki je migrantom očitno naklonjena. Po poročanju nemških medijev je neka begunka po njej celo poimenovala hčer.

Slovenci ne potrebujemo prisile

In kako se do begunske krize opredeljuje podalpska Slovenija? Predsednik vlade Miro Cerar, priznava, da je kriza z begunci preplavila Evropo, in poudarja, da se v Sloveniji pripravljamo na vse možnosti. »Zavedamo se, da so to ljudje v stiski in da jim je treba pomagati.« Ker smo migrantom že sami ponudili pomoč, Slovenija ne potrebuje prisile od zunaj, pojasnjuje Cerar, ki pri tem ne pozabi opozoriti na integracijsko sposobnost naše države in varnostni vidik. 

 

Deli s prijatelji