NA KOŽO

Begunci na avtocesti

Objavljeno 21. september 2015 00.35 | Posodobljeno 21. september 2015 00.36 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Nobenega smisla nima proti njihovi volji v Sloveniji zadrževati na desettisoče ljudi.

Matej Lahovnik. Foto: S.N.

Slovenija se sooča z izrednimi razmerami na svojih mejah. Žal pa postaja vse bolj očitno, da se, tako kot ob elementarnih nesrečah, spet vse rešuje na plečih policistov, gasilcev in reševalcev, medtem ko je državna politika nekaj korakov za časom. Ne glede na to, da je razvoj dogodkov precej predvidljiv, pa dogodki vlado prehitevajo. Vsakemu navadnemu državljanu, ki spremlja tuje medije, posebno hrvaške in srbske, je jasno, da bo v naslednjih tednih na mejo s Slovenijo prišlo od petdeset do sto tisoč beguncev in ekonomskih migrantov. Vsi imajo samo en cilj, in sicer v najkrajšem možnem času prečkati Slovenijo.

Prav tako je vsakemu državljanu jasno, da vseh teh migrantov niti po naključju ne bo mogoče nastaniti in še manj proti njihovi volji zadržati v naši državi. Pravzaprav tudi nima nobenega smisla s silo zadrževati na desettisoče ljudi. Vlada pa še vedno naivno verjame, da bo problem lahko reševala postopoma v dogovoru z bruseljskimi birokrati. V razmerah, ko je politika Evropske unije na tem področju povsem odpovedala in ko druge države delujejo izključno v skladu s svojimi nacionalnimi interesi, je takšna politična naivnost lahko zelo nevarna. V naslednjih dneh ali najpozneje tednih bo sistem na naši južni meji popolnoma kolapsiral, če slovenska politika hitro in učinkovito ne ukrepa v skladu z interesi Slovenije.

Če se nič ne spremeni, potem tudi slovenski policisti, gasilci, zdravstveni delavci in drugi, ki rešujejo probleme na kraju dogodka, ne bodo zmogli obvladovati množice migrantov, ki se bo vsak dan povečevala za nekaj tisoč ljudi. V takšnih ekstremnih razmerah nastanejo nevarne ekstremne situacije, katerih žrtve so tudi tisti, ki po svojih močeh samo poskušajo opravljati svojo službo. Zato je zadnji čas, da tudi v vrhu slovenske politike spoznajo tisto, kar je navadnim ljudem že zdavnaj jasno. In sicer da ni mogoče proti njihovi volji zadrževati v Sloveniji na desettisoče migrantov in da ni mogoče trajno blokirati južne meje, saj bodo tudi gospodarske in finančne posledice tega v naslednjih tednih postale neobvladljive. 

Deli s prijatelji