VAL BEGUNCEV

Begunce nekoč v vojašnice, danes v šotore

Objavljeno 11. september 2015 17.49 | Posodobljeno 11. september 2015 16.59 | Piše: STA, T. B.

Nastanitvene zmogljivosti niso velike, predvsem pa ne trajne. »Ponudimo lahko nastanitev za do 3000 ljudi, pretežno v šotorih,« trdi poveljnik civilne zaščite.

LJUBLJANA – Civilna zaščita RS lahko v primeru, da bo v Slovenijo prišlo večje število beguncev, pomaga z nastanitvenimi zmogljivostmi ali drugimi materialnimi sredstvi, je povedal njen poveljnik Srečko Šestan

Rešitve ne bodo trajne

Gre za zmogljivosti, ki jih ima civilna zaščita za potrebe domačega prebivalstva v primeru naravnih in drugih nesreč, je za STA povedal Šestan in poudaril, da te niso primerne za trajno rešitev, posebej ne v zimskem času. Ko je leta 1991 po Jugoslaviji divjala vojna, je Slovenija sprejela 16.000 beguncev, a Šestan ne verjame, da bi jih bila toliko sposobna sprejeti tudi danes. »Takrat smo begunce večinoma namestili v nekdanjih vojašnicah, danes pa je le še malo teh vojašnic v državni lasti ali pa so v slabem stanju.«

Vsakemu svoje

Sedanji načrt sicer neuradno predvideva, da bi prišleke zbrali v predvidoma šestih zbirnih centrih (Grad, Lendava, Podlehnik, Brežice, Črnomelj, Ilirska Bistrica). Tam bi jih evidentirali, nato pa razvrstili naprej. Tiste, ki bi zaprosili za azil, bi napotili v azilne domove oziroma v druge podobne objekte, tiste, ki jih lahko vrnejo v matično državo, pa bi nastanili v Centru za tujce Postojna in že omenjenih šestih zbirnih centrih. Tisti, ki jih ni mogoče vrniti, bi dobili dovoljenje za zadrževanje v državi, nastanili pa bi jih lahko v »objektih z nižjim standardom«. Postopki in možnosti so, kot pravi Šestan, v rokah notranjega ministrstva.

Ministrica: Slovenija tudi v novem programu prerazporeditve 120.000 beguncev

Slovenija je že pokazala solidarnost v begunski krizi, ko je pristala na sprejem 230 beguncev, in je pripravljena sodelovati tudi v novem programu prerazporeditve 120.000 beguncev iz Italije, Grčije in Madžarske, a vztrajamo, da mora biti solidarnost prostovoljna, pa je na odboru državnega zbora za zadeve EU pojasnila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Ministrica je članom OEU predstavila izhodišča za svojo udeležbo na ponedeljkovem izrednem zasedanju notranjih ministrov EU, posvečenem soočanju z rekordnim migracijskim pritiskom na Evropo. Ta izhodišča je na četrtkovi seji potrdila vlada, odbor pa jih je danes soglasno potrdil, čeprav so bili nekateri poslanci do ravnanja vlade v zvezi z begunci v razpravi kritični.

Ministri bodo v ponedeljek ocenili trenutne razmere na področju migracij, ki so iz dneva v dan bolj pereče, in doslej sprejete ukrepe na tem področju, predvidena je tudi razprava o novih predlogih, ki jih je Evropska komisija predstavila to sredo. Pri tem sicer končnih odločitev tokrat še ni pričakovati, je pojasnila ministrica.


Val beguncev ne pojenja 

SKOPJE, BUDIMPEŠTA – V Makedonijo je ponoči iz Grčije prispelo 7600 migrantov, večinoma iz Sirije, je danes sporočila predstavnica Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) Alexandra Krause. Po njenih besedah se sicer v Makedonijo iz Grčije zgrinjajo nove množice ljudi.

Madžarska je na mejo s Srbijo poslala dodatnih 3800 vojakov, s čimer želi pospešiti dokončanje gradnje tamkajšnje ograje, je danes sporočil madžarski obrambni minister Istvan Simicsko. Budimpešta želi čim prej dokončati štirimetrsko ograjo ob meji s Srbijo in tako ustaviti množičen begunski val.

Kljub bodeči žici, ki jo je na 175 kilometrov dolgi meji Madžarska postavila prejšnji mesec, je samo v četrtek na madžarska tla stopil 3601 migrant, s čimer je bil podrt rekord iz srede, ko je mejo prečkalo 3321 migrantov.

 

Deli s prijatelji