MARIBOR

Begunce bi nastanili 1 km od ministrice

Objavljeno 08. oktober 2016 22.25 | Posodobljeno 08. oktober 2016 22.39 | Piše: Tomica Šuljić

Vlada načrtuje azilantski center sredi Maribora, lokalni politiki stopili skupaj.

Andrej Fištravec in Franc Kangler sta se znašla na istem političnem bregu. Foto: Voranc Vogel

MARIBOR – V Mariboru naj bi v samski dom v Sokolski ulici v predelu mesta Studenci po načrtih notranjega ministrstva (MNZ) namestili begunce. Informacija ima predzgodbo, ki sega teden dni nazaj: takrat se je na mariborski občini odvijal sestanek z državnim sekretarjem notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar Boštjanom Šeficem, ki je postal širši javnosti znan prav po nastopih glede begunske tematike. 
Na mariborski občini so potrdili, da je bil sestanek minuli petek, po interesu za drugi dve lokaciji pa je sledil hladen tuš za občinarje: »Gospod Šefic je predstavnike MO Maribor na sestanku seznanil s tem, da je ministrstvo v postopkih pogovora z zasebnikom za objekt, ki lahko namesti okoli 70 ljudi,« navajajo občinski odnosi z javnostmi. A namera MNZ se je iz seznanitvene spremenila v medijsko objavo.

Župan Andrej Fištravec je v prvem odzivu po objavi informacije zapisal: »Umeščanje azilnega doma v okolje je vedno treba opraviti z največjim možnim konsenzom. Zato je potrebno, da ima javnost čim bolj verodostojne informacije in nima občutka, da se ji kar koli prikriva oziroma postavlja pred izvršena dejstva. To je vsekakor recept za konflikt.« Z največjim političnim nasprotnikom Francem Kanglerjem sta se tako znašla na istem političnem bregu: »Prepričani smo, da glede na aktualne ekonomske razmere, ki vladajo v našem mestu, Maribor s tega vidika ne bo zmogel te obremenitve,« so zapisali pri Kanglerjevi Novi ljudski stranki (NLS). Z občine dodajajo: »Župan si, tako kot NLS, želi urgentnega pojasnila in predstavitve od ministrice.«

Ministrico je občina v ponedeljek povabila, »naj občanom predstavi namere države ob morebitnem prihodu oziroma nastanitvi prosilcev za mednarodno pomoč«. Györkös Žnidarjeva nam do konca redakcije ni bila sposobna odgovoriti na vprašanje, ali se bo sestanka v ponedeljek ob 16. uri udeležila, prav tako ne z oddelka za stike z javnostmi, saj so telefoni treh uslužbenk na MNZ v petek zvonili v prazno.

Na namero so se odzvali številni Mariborčani, ki jih razburja nepričakovana ideja o begunskem centru streljaj od mestnega središča. Tako je ustanovitelj mariborske navijaške skupine Viole Roman Križnjak javno pozval k humanitarni akciji z naslovom Zberimo za migrante ob cenjeni ministrici, katere namen bi bil, da se begunski center postavi kilometer od ministričinega doma: »Torej prihrani država, ne bremenimo proračuna, takšen humanitarni projekt v ministričini bližini je nikakor ne bi motil,« je pojasnil Križnjak.

Premier Miro Cerar je po razkritju mariborske lokacije v spravljivem tonu žgolel: »Ljudje morajo vedeti, da ta vlada ne bo naredila nič za njihovim hrbtom.« Glede odkritega dvoma oziroma nasprotovanja uradnih in neuradnih struktur pa se lahko vprašamo zgolj, do kod bo v Mariboru pripravljena nadaljevati država, ki tam očitno nima lokalne politične podpore. 

Deli s prijatelji