STO ŽENSK NA TRIGLAV

Beatlov ni več, 100 žensk pa gre tudi letos na Triglav

Objavljeno 02. julij 2016 16.01 | Posodobljeno 02. julij 2016 16.01 | Piše: Boštjan Fon

Pohod na našega očaka smo začeli leta 1966 in vztrajamo tudi leta 2016.

Lanska stotnija se je po gasilsko postavila pod Aljažev stolp. Foto Boštjan Fon

LJUBLJANA – Bilo je pred natančno 50 leti, ko smo iz Delove časopisne hiše še močno v črno-beli tehniki podali povabilo dekletom, ženam, mamicam in babicam, taščam, sestram ter kar je še ženske žlahte. Pravzaprav za tiste čase to ni bilo navadno povabilo, ampak pravi izziv, kajti ženskam smo ponudili vodeno popotovanje do vrha Triglava. Do vrha nam Slovencem tako ljube gore. Danes nas sprašujejo, zakaj v času barvnega tiska in milisekundnega pretoka informacije prek spleta še vztrajamo pri organizaciji tako množičnega pohoda. Odgovor je preprost: v nahrbtnikih, ki jih imamo s seboj, poleg opreme nosimo kopico njih, lepih gorniških druženj, in pri najbolj branem slovenskem dnevniku čutimo popolno predanost ideji, prav tako kot leta 1991, ko smo prevzeli organizacijo iz rok kolegov drugih redakcij Delove hiše. Obdobje 1966–2016 bo letos zapisano na diplomah udeleženk, pa na njihovi opremi in v vsem, kar bomo dali v javnost od današnjega dneva pa do zaključka pohoda stotnije žensk na Triglav. Upravičeno smo ponosni na delo svojih predhodnikov, ki so začeli tistega daljnega leta, ko je John Lennon dejal, da so The Beatles bolj popularni kot Jezus. Beatlov ni več, mi s svojo gorniško kramo pa vztrajamo na triglavskih poteh. Ne, ne bomo nežnega spola nosili na plečih gor v klance, pa tudi opreme jim ne bomo prenašali kot kakšnim razvajenkam. Ob njih bomo, da bomo pokazali pot, se vmes pošalili, odkrili kakšno značilnost našega visokogorja, ki je nikoli prej niso opazile, predvsem pa jim nameravamo iskreno seči v dlan, ko bomo stali ob Aljaževem stolpu. Same boste hodile, vsak korak bo vaš, drage dame, ob vas pa bodo kleni fantje iz vrst več postaj Gorske reševalne zveze Slovenije, ki potrpežljivo, a hkrati nadvse budno pazijo na vsako pohodnico.

Na pot smo od leta 1966 do lani spremljali največ tistih predstavnic nežnejšega spola, ki so si želele vsaj enkrat v življenju stati na 2864 metrov visokem Triglavu, a za tak vzpon ob vsej želji, ki so jo premogle, niso imele poguma ali pa primerne družbe nekoga z minimalnim znanjem vodenja po visokogorju. Vsi naši pohodi Sto žensk na Triglav so bili skrbno načrtovani, izpeljani s pozornostjo za prav vsako udeleženko ter z izkušnjami, ki so se dopolnjevale skozi vsa desetletja organizacije.

Vabljene!

Z drugimi izžrebanimi pohodnicami se boste v četrtek, 8. septembra 2016, popoldne zbrale na Rudnem polju na Pokljuki, v objektu EVOJO, kjer bo prva prenočitev, do tja vas izpred železniške postaje Lesce-Bled pripeljejo posebni avtobusi. Spoznale se boste z organizatorji in spremljevalno ekipo pohoda ob predavanju o varni hoji v gore. Naslednja dva dneva se boste sprehajale, se vzpenjale in malo plezale po Julijskih Alpah, vrhunec gorniške izkušnje s Slovenskimi novicami pa bo vzpon v petek, 9. septembra, na najvišjo točko Slovenije, ob seveda primernih vremenskih in gorniških razmerah. Po prenočevanju v triglavskem domu Planika sledi v soboto, 10. septembra, vrnitev po isti poti. Če želite biti z nami na vrhu očakov kranjskih siv'ga poglavarja, natančno izpolnite prijavnico in jo, nalepljeno izključno na poštno dopisnico, najpozneje do 5. avgusta pošljite na naslov: Slovenske novice, Dunajska 5, 1509 Ljubljana. Sprejemamo tudi elektronske prijave na spletnem naslovu
www.slovenskenovice.si. Tako kot vedno bodo več kot polovico primaknile Slovenske novice, stotak bo vaših stroškov.

 

Deli s prijatelji