STATISTIČNI URAD

BDP za 2,9 odstotka navzgor

Objavljeno 29. maj 2015 12.41 | Posodobljeno 29. maj 2015 12.56 | Piše: STA, K. K.
Ključne besede: BDP rast

Podatki so za prvo četrtletje 2015.

Recesija je znižala plače diplomantom MBA.

LJUBLJANA – Bruto domači proizvod (BDP) se je v prvem letošnjem četrtletju po prvi oceni statističnega urada na letni ravni realno zvišal za 2,9 odstotka. BDP, popravljen za vpliv sezone in število delovnih dni, se je v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem zvišal za 0,8 odstotka, v primerjavi z istim lanskim pa za tri odstotke.

Deflacija

Slovenija je maja na mesečni ravni beležila 0,8-odstotno inflacijo, na letni ravni pa 0,5-odstotno deflacijo. V enem letu se je blago pocenilo za 0,9 odstotka, storitve pa so se podražile za 0,3 odstotka, je danes objavil državni statistični urad.

Povprečje 12 mesecev kaže na 0,2-odstotni padec cen, medtem ko so se te v enakem obdobju lani zvišale za 1,2 odstotka.

Cene, merjene s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, so se maja na letni ravni znižale za 0,8 odstotka, povprečje 12 mesecev kaže na 0,2-odstotni padec, mesečna rast cen pa je bila 0,7-odstotna.

Gospodarsko rast so poganjale predelovalne dejavnosti in turizem. Nadaljevala se je rast izvoza in uvoza, tako da je zunanje povpraševanje še naprej pozitivno vplivalo na rast. Povečalo se je tudi domače trošenje, na kar so znova močno vplivale investicije v spremembe zalog, so izpostavili statistiki.

Predelovalne dejavnosti in turizem so v prvem četrtletju h gospodarski rasti prispevale 1,4 odstotne točke. Prispevek salda menjave s tujino je h gospodarski rasti prispeval 0,5 odstotne točke.

Deli s prijatelji