UMAR

BDP dol, slabše tudi razmere na trgu dela

Objavljeno 12. december 2011 10.00 | Posodobljeno 12. december 2011 10.00 | Piše: A. L.

Ekonomsko ogledalo za Slovenijo ne obeta nič dobrega.

Projekcije za leto 2012 niso optimistične

LJUBLJANA – Bruto domači proizvod (BDP) v Sloveniji se je v tretjem četrtletju zmanjšal, poslabšale so se tudi razmere na trgu dela. Evrsko območje je v tretjem četrtletju sicer zabeležilo skromno rast, kazalniki razpoloženja pa nakazujejo, da naj bi v zadnjem četrtletju letos prišlo do upočasnitve gospodarske aktivnosti. To so ključne ugotovitve novembrskega Ekonomskega ogledala, ki ga je danes izdal Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Bo rast še nižja od pričakovanj

Obeti za gospodarsko rast v evrskem območju so se občutno poslabšali. Evropska komisija in OECD sta tako novembra, predvsem zaradi negotovosti glede reševanja dolžniške krize, znižali napoved gospodarske rasti za prihodnje leto. »Ob zaostrenih razmerah na trgih državnih obveznic in na medbančnih trgih pa te napovedi še naprej spremljajo tveganja, da bo rast še nižja od pričakovanj,« so poudarili na Umarju.

Pod pričakovanji

V Sloveniji se je po zastoju gospodarske rasti v prvem polletju BDP v tretjem četrtletju zmanjšal, v prvih treh četrtletjih skupaj pa je bil medletno večji za 0,8 odstotka, kar je pod pričakovanji jesenske napovedi Umar. Na podlagi razpoložljivih podatkov se je BDP v tretjem četrtletju zmanjšal le še v treh državah članicah EU. Upočasnila se je medletna rast izvoza (5,6 %), ki je sicer še naprej poganjal gospodarsko aktivnost. Domača potrošnja je bila drugo četrtletje zapored manjša kot v enakem četrtletju lani. Ključni razlog za to je predvsem nadaljnje zmanjševanje bruto investicij v osnovna sredstva, ki so bile medletno manjše za 13 odstotkov. »Zaostrene razmere na trgu dela, poslabšanje zaupanja potrošnikov in nadaljevanje splošne negotovosti pa so po naši oceni glavni razlogi, da se potrošnja gospodinjstev že celo letošnje leto zadržuje približno na lanski ravni,« so zapisali na uradu. V zadnjih dveh četrtletjih je pod lansko ravnjo tudi potrošnja države, ki je bila v tretjem četrtletju medletno manjša za 0,5 odstotka.

Več brezposelnih

V tretjem četrtletju so se razmere na trgu dela poslabšale. Število delovno aktivnih brez samozaposlenih kmetov se je v tretjem četrtletju zmanjšalo za 0,4 odstotka (desezonirano), število registriranih brezposelnih oseb pa povečalo za 0,5 odstotka. »Medletna rast bruto plače v devetih mesecih letos (2,3 odstotka) še naprej izhaja iz rasti plač v zasebnem sektorju, v javnem sektorju pa je povprečna bruto plača nespremenjena že skoraj tri leta,« so še pojasnili na Umarju.

Za 700 milijonov slabitev in rezervacij

Oktobra je bil neto tok kreditov nebančnim sektorjem pozitiven, v 10 mesecih pa se je obseg kreditov nebančnih sektorjev pri domačih bankah zmanjšal za 226,2 milijona evrov. Kredite so oktobra neto odplačevale nedenarne finančne inštitucije (NFI), vse ostale skupine pa so beležile skromno rast. Podjetja in NFI vire sicer iščejo tudi v tujini, kjer so se v devetih mesecih neto zadolžili za 256,2 milijona evrov. Banke so v treh četrtletjih letos neto odplačale tuje vloge in kredite v višini 1,1 milijarde evrov, kar je za skoraj tretjino več kot v enakem obdobju lani. Nadaljuje se tudi slabšanje kakovosti bančne aktive, saj je delež nedonosnih terjatev oktobra dosegel 5,3 odstotka vseh terjatev bank, kar je najvišja raven v zadnjih 15 letih. »Hitro slabšanje kakovosti bančne aktive se kaže v intenzivnem oblikovanju dodatnih rezervacij in oslabitev, ki so v 10 mesecih letos že presegle 700 milijonov evrov in bile tako za slabih 40 odstotkov večje kot v enakem obdobju lani,« so še opozorili.

Deli s prijatelji