NASPROTOVANJE

Bazna postaja ne bo kalila miru netopirjev

Objavljeno 17. februar 2014 12.11 | Posodobljeno 16. februar 2014 19.15 | Piše: Iztok Umer

V Marezigah nasprotovali postavitvi bazne postaje v zvonik.

V zvoniku ne bo bazne mobilne postaje. Foto: Iztok Umer

MAREZIGE –  »S strpnim dialogom smo po približno pol leta dosegli, da Si.mobil ne bo postavil bazne postaje v notranjosti vaškega zvonika v središču vasi. S skupnimi močmi smo našli drugo lokacijo z enakim učinkom postaje, hkrati pa smo se z župnijo dogovorili, kako se lotiti sanacije 150 let starega zvonika, ki bi jo sicer s postavitvijo bazne postaje v njegovo notranjost po prvotni pogodbi kril Si.mobil. S tako rešitvijo se je večini Marežganom odvalil kamen s srca,« je povedal predsednik KS Marezige Alen Babič.

Lanskega junija smo pisali, da je Si.mobil začel pripravljalna dela za postavitev mobilne postaje v vaškem zvoniku, kar je Marežganom dvignilo tlak, saj niso bili seznanjeni z namero, ker je šlo za dogovor in pogodbo med župnijo in mobilnim operaterjem. Pripravljalna dela je Si.mobil ustavil, potem ko so Marežgani s podpisi in peticijo izrekli odločni ne postavitvi bazne postaje v zvoniku, ki stoji v središču vasi, kjer se je tudi največ dogaja. Mimo zvonika hodijo osnovnošolci v šolo, v bližini so avtobusna postaja, zadružni dom s sedežem krajevne skupnosti, trgovino, pošto in večnamensko dvorano. Največ pomislekov je bilo, ker vaščani niso bili seznanjeni z dolgoročnimi vplivi sevanja bazne postaje, na katero bi se z njenim začetkom delovanja nanjo brez kakršnega koli soglasja zatem lahko priključili še drugi mobilni operaterji in s tem še povečali moč sevanja. Zmotilo jih je tudi dejstvo iz pogodbe, da bodo telekomunikacijsko opremo vgradili v nestanovanjski objekt, ki ni namenjen javni rabi in se v njej ne zadržujejo ljudje, kar ni povsem držalo, saj zvonik uporabljajo za vsakdanje zvonjenje, za zvonjenje ob cerkvenih praznikih in konec koncev tudi za pogrebne obrede na pokopališču tik ob cerkvici in zvoniku.

Po takšnem odzivu vaščanov je Si.mobil naredil korak nazaj in ustavil nadaljnjo montažo bazne postaje. Tudi zaradi obljube Marežganov, da bodo skušali v bližnji okolici najti ustrezno lokacijo za njeno postavitev. Sicer pa tudi župniku Martinu Šuštarju ni uspelo prepričati domačinov, da bi z najemnino in odškodnino na najbolj elegantni način opravili prepotrebno sanacijo na zvoniku, ki ga je že močno načel zob časa.

Zvonik bodo obnovili

»Zavedamo se, da je zvonik potreben sanacije, vendar ta naj ne bi šla na račun mobilne bazne postaje, ki bi lahko dolgoročno ogrožala zdravje naših otrok in starejših vaščanov. Na svetu krajevne skupnosti smo zato konec januarja sklenili, da ustanovimo gradbeni odbor, s predstavniki župnije, KS Marezige in KS Vanganel, ki so souporabniki našega pokopališča. Gradbenemu izvedencu bomo naročili, kateri posegi so najnujnejši na zvoniku, ko bo izdelan predračun, se bomo odločili tudi, kako priti do potrebnega denarja. Mislim, da smo Marežgani s svojimi prispevki in delom sposobni sanirati zvonik, sicer obstajajo še druge poti, kako priti do sredstev za njegovo obnovo. Osebno čutim veliko olajšanje, da v zvoniku ne bo mobilne bazne postaje. Če bi bila, bi se čutil soodgovorenega za vse morebitne negativne posledice njenega delovanja,« pojasnjuje Alen Babič. 

Deli s prijatelji