NESTRPNOST

Bavcon zaskrbljen zaradi trenirkarjev in družinskega zakonika

Objavljeno 29. januar 2012 17.58 | Posodobljeno 29. januar 2012 17.58 | Piše: T. L., STA

Nacionalistični sovražni govor je lahko zelo nevaren, je še posvaril, saj ima lahko beseda učinek tempirane bombe.

Ljubo Bavcon opozarja pred nacionalizmom (fotografija je arhivska).

LJUBLJANA – Evropa ne sme pozabiti svoje zgodovine, saj so nacistični in fašistični zapori in taborišča med najsramotnejšimi stvarmi v zgodovini naše celine, je na današnji prireditvi ob dnevu spomina na žrtve holokavsta v Ljubljani dejal Ljubo Bavcon, nekdanji predsednik sveta za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Partizani priznali in obžalovali, druga stran pa ne

Opozoril je, da je v preteklosti zlu vedno sledilo zlo, kultu maščevanja pa streznitev in prisege, da se kaj takega ne bo zgodilo nikoli več. Tako je bilo po njegovih besedah tudi v naši državi. Pri tem je poudaril, da je partizanska stran po drugi svetovni vojni svoja zla dejanja priznala in obžalovala, da pa druga stran tega ni storila. Kot je dejal, kazanje s prstom na povojne poboje omogoča prikrivati in opravičevati zgodovinska dejstva oborožene kolaboracije z okupatorji, ki niso bili kateri koli okupatorji, temveč »avtorji in izvajalci holokavsta in za povrh še prav tisti, ki so stoletja zatirali, preganjali in raznarodovali Slovence s severa in z zahoda«.

Rojstvo samostojne Slovenije zaradi izbrisa ni bilo brezmadežno 

Bavcon je kot slavnostni govornik še povedal, da Slovenija v preteklosti ni dovolj prisluhnila pozivom mednarodnih organizacij o potrebi boja proti rasizmu in vsem oblikam nestrpnosti. Kot je opozoril, je Slovenija v času, ko so se začele v svetu vrstiti resolucije in pozivi k učinkovitemu ukrepanju zoper naraščajoče pojave nestrpnosti in neonacističnih strank, sprožila postopek, ki je ustvaril več kot 25.000 izbrisanih. V tej luči je menil, da rojstvo samostojne države s civilno smrtjo tako velikega števila ljudi, katerih greh je bil le ta, da niso bili Slovenci, ni bilo brezmadežno.

Bavcon je zaskrbljen tudi zaradi aktualnega dogajanja. Med drugim je izpostavil, da bi bilo treba preprečiti izključevanje enega dela državljanov kot polpismenih Neslovencev v trenirkah. Prav tako bi bilo treba po njegovih besedah preprečiti napade na Rome in na vse, ki so drugačni po barvi kože, spolni usmerjenosti ipd. Zahteva po referendumu o družinskem zakoniku je po njegovem mnenju nedostojna in zaznamovana z nacionalističnimi simboli.

V kriznih situacijah, kot je zdajšnja gospodarska in finančna, po njegovih besedah lahko pride do rasizma in drugih nestrpnosti. Nacionalistični sovražni govor je lahko zelo nevaren, je še posvaril, saj ima lahko beseda učinek tempirane bombe. 

Današnje prireditve, ki so jo pripravili Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja, Zveza združenj borcev za vrednote NOB (ZZB NOB), Televizija Medvode in Pionirski dom, se je udeležilo več kot 250 ljudi. Med drugimi so bili prisotni nekdanji predsednik republike Milan Kučan, Ladislav Lipič iz urada zdajšnjega predsednika države, minister za šolstvo in šport v odhodu Igor Lukšič, generalna sekretarka varuha človekovih pravic Bojana Kvas, predsednik koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja Janez Alič in predsednik ZZB NOB Janez Stanovnik.
 

Deli s prijatelji