MASTNA ODŠKODNINA

Bavčarjeva zdravnica hoče 35.000 evrov!

Objavljeno 06. september 2017 12.20 | Posodobljeno 06. september 2017 12.20 | Piše: Moni Černe

Zlatka Kralj toži Zdravstveni dom Izola, ker da se je po nemarnem zbodla z uporabljeno iglo.

Direktor ZD Izola Evgenij Komljanec, dr. dent. med. Foto: Moni Černe

IZOLA – V petek, 15. septembra, je na koprskem okrožnem sodišču razpisana prva obravnava zaradi odškodnine 35.643,77 evra, kolikor od Zdravstvenega doma Izola zahteva njihova nekdanja sodelavka, 61-letna Zlatka Kralj, specialistka splošne medicine, po naših informacijah pa tudi zdravnica Igorja Bavčarja. Med vožnjo v reševalnem vozilu ZD Izola naj bi se zbodla v desno dlan. Pri tem ji je »rahlo tekla kri«.

Igla naj bi bila že uporabljena

Kraljeva je od 1. januarja 2013 do 31. marca 2016 prek Cor Medica, zasebnega zdravstvenega zavoda s sedežem v Ljubljani, ki ga je tudi sama ustanovila, z ZD Izola sodelovala na podlagi pogodbe o poslovnem sodelovanju za opravljanje zdravstvenih storitev. V okviru centralne urgentne službe (CUS) je bila 13. aprila 2013 v ekipi nujne medicinske pomoči z dvema tehnikoma napotena na intervencijo. Vozili naj bi se po slabi cesti, med vožnjo jih je premetavalo, zato se je zdravnica oprijela poličke sedeža, kjer pa naj bi se nepričakovano zbodla z menda uporabljeno krvavo iglo, ob tem je začutila veliko bolečino.

Preiskave niso pokazale nobene okužbe ali drugih posledic domnevnega vboda, pooblaščenec zdravnice, koprski odvetnik Bogomir Horvat, pa nam je potrdil, da je bila zaradi dogodka leto dni v karanteni. Izvedeli smo, da naj bi zaradi strahu pred okužbo opustila manikuro, pedikuro, tri dni je bila na bolniškem dopustu, štiri ure v bolnišnici, prekinila je naporne telesne vadbe, na katerih je včasih trenirala do krvavečih ran, bolelo jo je v predelu trebuha, seksati menda ni mogla, sanjalo se ji je celo o svojem pogrebu.

Zdravnica samoplačnica

Zanimivo pri tem je, da je dr. Kraljeva vse zdravniške račune poravnala kot samoplačnica. Od dneva, ko se je zbodla, do zadnjega izvida v septembru 2015 je v ta namen porabila 643,77 evra. Krvavo iglo, s katero naj bi se zbodla, je menda shranila kot dokaz. Toda dokaza trenutno ni, če bi bil, bi ga tožena stranka gotovo poslala v laboratorij. Kraljeva igle bojda ne najde.

Odškodninsko tožbo je zdravnica zoper ZD Izola vložila dve leti in pol po dogodku, samo dva meseca, preden ji je okrajno sodišče v Ljubljani izdalo sklep o rubežu denarnih terjatev zaradi dolga 35.129,35 evra. Višina dolga zdravnice do upnika Adria Lab, Laboratorijska diagnostika, d. o. o., pa je skoraj enaka kot njen odškodninski zahtevek do ZD Izola – od njih zahteva natanko 514,42 evra več kot upnik od nje.

Dejstvo je, da je zdravnica kljub temu, da ZD Izola očita hudo malomarnost, za njih delala še tri leta po dogodku, do marca 2016. Po naših informacijah sodelovanja ni prekinila sama, ampak vodstvo ZD Izola, natančneje direktor Evgenij Komljanec, dr. dent. med., spec. zobne in čeljustne ortopedije, predsednik slovenskega ortodontskega društva, ki razlogov za odpoved sodelovanja ni želel komentirati.

Spomnimo, da je Komljanec sorodnik Igorja Bavčarja – ta je bratranec njegove matere Dunje Komljanec Stepanek –, Kraljeva pa je bojda Bavčarjeva zdravnica. Če je bilo pričakovati, da se bosta v imenu tesnejših povezav dva zdravnika zlahka dogovorila o dogodku in odškodnini, se to ni zgodilo. Da naj bi štirje zdravstveni tehniki na sodišču pričali o tem, da dogodka, kot ga navaja dr. Kraljeva, sploh ni bilo, Komljanec ni želel komentirati.

Razmišljajo o kazenski ovadbi

Višina odškodnine se mi zdi absurdna in kaže zgolj na potrebe toženke po določenih sredstvih

»Višina odškodnine se mi zdi absurdna in kaže zgolj na potrebe toženke po določenih sredstvih. ZD Izola je za take nezgode zavarovan in nikakor ne bo utrpel materialne škode, ker bo odškodnino krila zavarovalnica. Ta tudi sodeluje kot intervent v samem procesu. ZD Izola zato nima nikakršnega interesa razen resnice, da se zadeva razčisti, in če bi bila zgodba resnična, bi mi svoj del krivde priznali. Z odškodninsko tožbo po mojem mnenju ne more uspeti. Če se bo izkazalo, skozi proces, da v resnici dogodka sploh ni bilo in da je tožnica zgodbo inscenirala, bomo preučili pravne možnosti, da podamo kazensko ovadbo proti njej, »je za Slovenske novice povedal Komljanec.

Dr. Kraljeva nas je napotila na svojega pooblaščenca, zagovornika Horvata, ki je povedal, da Zlatki Kralj ni do denarja, ampak do zadoščenja. Da je po pripravljalni vlogi sodeč žaljivo, da tožena stranka navaja, da si je zdravnica dogodek izmislila, vprašal pa se je tudi, od kod ZD Izola ve, da njegova stranka morda potrebuje določena sredstva.

No, razjasnimo, da so poleg rubeža denarnih sredstev Kraljeve maja letos pred Zdravstvenim domom Piran v Luciji zarubili dve reševalni vozili, ki ju je ZD Piran najel prek Cor Medica. Direktor in strokovni vodja ZD Piran Matjaž Krajnc, dr. med. spec.: »Zaradi zapletov, ki jih je imelo to podjetje, smo se povezali še z enim konkurenčnim, kjer imamo dogovorjeno možnost novega najema v primeru težav.«

Izvedeli smo, da naj bi zaradi strahu pred okužbo opustila manikuro, pedikuro, tri dni je bila na bolniškem dopustu, štiri ure v bolnišnici.

Žrtev družinskega nasilja

Zlatka Kralj je mati dveh hčerk, ki ju ima z univerzitetnim diplomiranim pravnikom, podjetnikom Miranom Strahom, nekdanjim članom strateškega sveta SDS, javnosti znanega, ker je leta 2007, v času zveze s Kraljevo torej, s 60 tisočaki poskušal podkupiti takratnega davčnega inšpektorja Đorđa Perića, da bi ustavil davčni inšpekcijski nadzor v povezanih gospodarskih družbah, ki jih je obvladoval obsojeni poslovnež, nekdanji privrženec SDS Domen Zavrl, ter bil zato obsojen na leto dni zapora. Leta 2014 pa je bil obsojen tudi zaradi družinskega nasilja, ki ga je priznal in katerega žrtev je bila prav Kraljeva, na sedem mesecev pogojno s preizkusno dobo dve leti. Po neuradnih informacijah naj bi bil za finančni krah zdravnice, ki ima odprto tudi zasebno splošno ordinacijo na Zaloški cesti v Ljubljani, dela pa tudi na urgentni službi v UKC, krivo to, da je takratnemu partnerju Strahu, ki je pozneje bankrotiral, podpisovala jamstva in denarna poroštva.

Deli s prijatelji