IZIGRAVANJE SISTEMA?

Bavčar ni edini: stroka brez nadzora nad zdravniškimi opravičili

Objavljeno 29. januar 2015 11.53 | Posodobljeno 29. januar 2015 11.10 | Piše: A. K.

Sodni izvedenci se z izogibanjem zaporu pogosto srečujejo, samo v lanskem letu so imeli 27 takšnih primerov, pravi Jože Balažic, specialist sodne medicine in tožilec na razsodišču Zdravniške zbornice Slovenije.

Bavčar se trenutno zdravi v izolski bolnišnici Medicor.

LJUBLJANA, IZOLA – V sredo sta kriminalista obiskala izolski center za kardiovaskularne bolezni Medicor, kjer je trenutno nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, ki bi moral prestajati zaporno kazen na Dobu. To ni edini primer, ko je zapornik tik pred zdajci zbolel, ko je bilo treba na sodišče ali v zapor. Zdravniško opravičilo so v preteklosti dobili tudi koprski župan Boris Popovič, duhovnik Franci Frantar, nekdanji mariborski župan Franc Kangler, Hilda Tovšak in številni drugi.

Rakava rana sodnega izvedenstva

Zaradi Bavčarjeve hospitalizacije na Primorskem pa se je ob tem pojavilo vprašanje, kako pogosta so zdravniška opravičila zapornikom, kakšen nadzor ima nad njimi zdravniška zbornica in kako pogosto preverjajo, ali so opravičila dejansko upravičena. »Kolikor imam jaz v spominu, je bilo to v dveh primerih, drugače pa posebnih ukrepov ni bilo, ker se je s pomočjo izvedencev izkazalo, da vsa tista zdravniška potrdila niso bila zlonamerna ali da so kazala na ponarejanje ali kaznivo dejanje,« je o problematiki za 24ur spregovoril Jože Balažic, specialist sodne medicine in tožilec na razsodišču Zdravniške zbornice Slovenije. Izogibanja zaporu je po njegovem mnenju rakava rana, s katero se sodni izvedenci pogosto srečujejo. V lanskem letu so imeli 27 tovrstnih primerov, kar je po Balažičevih besedah precej.

Začuden, ker je pomoč poiskal v Izoli

Ob tem je izrazil nezadovoljstvo nad stroko. »Dejansko ne vemo, koliko je takšnih potrdil in kdo vse jih izdaja. To ve pravosodje. Po dolgem in počez ne vemo, kaj se tukaj dogaja, vsekakor bo potrebna sprememba zakonodaje. Potrdilo bo moralo biti bolj kompetentno in natančno, moralo bo imeti večjo težo kot ta dokument, ki je sedaj v veljavi,« pravi Balažic in dodaja, da Bavčarjevega primera še ne bodo preverjali, ker naj bi bila zadeva »malce preuranjena«, ga bodo pa preverili pozneje. Kdaj, še ne vedo, saj je zadeva tako odmevna, da se Balažicu zdi prav, da se »stvari do konca razrešijo«. Je pa ob tem dejal, da se čudi, da je Bavčar namesto na ljubljanski urgenci pomoč poiskal v izolski bolnišnici Medicor. »Če je ogroženo življenje človeka, je najbližja urgenca tista, kamor pacient sodi. Je pa res, da je Bavčar pacient zdravnice Zorčeve, zato je verjetno to eden tehtnih razlogov, da se je tako odločila.«

Ni ji povedal za zaporni nalog

O trenutno najbolj znanem pacientu v Sloveniji je spregovorila tudi njegova zdravnica, ki je prejela anonimno pismo, v katerem ji očitajo, da Bavčarju pomaga pri izogibanju zaporni kazni. Metka Zorc to zanika in pravi, da je hospitalizacijo predlagala, ne vedoč, da ima Bavčar v rokah zaporni nalog in da ji tega ni povedal. Je pa dodala, da je njegovo zdravstveno stanje precej resno. »Ko je prišel v mojo ambulanto, sem ugotovila, da se je stabilno stanje angine pectoris poslabšalo v obliko napredovale bolezni. Gre za napredovalo obolenje koronarnih arterij. Kakšno natančno je obolenje in koliko se je bolezen poslabšala, pa bo znano v prihodnjih dneh, ko bodo končane preiskave,« je povedala v Odmevih.

Zanikala je tudi navedbe iz anonimke, da je Bavčarju pomagala, ker sta Istrabenz in Medicor nekoč poslovno sodelovala. »To absolutno ne drži. Istrabenz je bil na začetku lastnik Medicorja. Delni. In tudi Luka Koper. Vendar smo se že v letih 2006 in 2007 odločili, da storimo vse, da se temu lastništvu izognemo, ker ti dve ustanovi nista bili naklonjeni Medicorju ali našemu delu,« je poudarila.

Deli s prijatelji